Visokopozicionirani pripadnik policije Nenad Vučković Vučko bio je šef huligansko-kriminalnoj grupi koju je najpre predvodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a zatim Veljko Belivuk, pokazuje audio-snimak njegovog govora sa jednog sastanka koji je držao sa huliganima. Vučković je na sastanku otkrio da je Stankovića života koštalo to što je sada ubijenog vođu škaljaraca Jovana Vukotića provocirao pesmom, a kako Nova.rs saznaje, reč je o pesmi "Kukavica".

Mafijaški rat koji je 2014. izbio između crnogorskih klanova – škaljarskog i kavačkog, uzdrmao je balkansko podzemlje i proširio se na Srbiju. „Janjičari“, navijačka grupa koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, stali su na stranu kavčana.

Kriminalni rat je, po svemu sudeći, Stankoviću došao glave.

U oktobru 2016. godine ubijen je na raskrsnici Bačvanske i Ulice Gospodara Vučića, nedaleko od kapija Centralnog zatvora u Beogradu, a za Stankovićevo ubistvo niko nije uhapšen niti je ono zvanično rasvetljeno. Obaveštajna agencija BIA je u svom izveštaju, čije je detalje ranije objavio KRIK, iznela sumnju da je likvidaciju naručio šef crnogorskog škaljarskog klana Jovan Vukotić.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Ista saznanja imao je i Vučković, koji je na sastanku sa huliganima izjavio da je Stankovića koštalo to što je napravio nekoliko ishitrenih poteza poput prebijanja škaljarca Ivana Pavlovića Ikera, ali i da je zapravo ključno bilo provociranje vođe škaljaraca.

„Iste te nedelje (kada je Iker prebijen), pevali su ovo za Vukotića, što je bila inicijalna kapisla da ovaj da pare da ga ubiju”, objasnio je Vučković.

„Pevali su pesmu on i (Vladimir) Roganović, grlili se, samo su to uradili. I ovaj (Vukotić) reko: ‘Zbog toga ćeš 10 metaka u glavu da dobiješ’. Nije ni zbog Ikerovih batina, Iker će naknadno da nas osudi.”

Prema saznanjima portala Nova.rs, reč je o pesmi Svetlane Cece Ražnatović – „Kukavica„, čije su reči:

„Kukavica, nisam znala da si takva kukavica…“, reči su pomenute pesme.

Ko je bio Aleksandar Stanković?

Aleksandar Stanković je, kako je ranije pisao KRIK, bio povezan sa ljudima iz policije i vrha vlasti. Njegova grupa „Janjičari” nastala je nakon dolaska Aleksandra Vučića i SNS na vlast i ubrzo je postala najjača na Partizanovoj tribini.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Nenad Vučković Vučko je, kako navodi KRIK, trebalo da preko Stankovića kontroliše navijačku grupu u kojoj su se, između ostalih, nalazili i bivši navijači Crvene zvezde i drugih fudbalskih klubova koji su preko noći sebe predstavili kao navijače Partizana, zbog čega su simbolično nazvani „Janjičari“.

„Janjičari“ su, kako piše ovaj portal, preuzeli tribinu i postali strah i trepet na stadionu. Moć koju su crpeli iz podrške koju su im Vučković i drugi iz državnog vrha pružali, vinula ih je u visine i ušli su u sukobe koji će mnoge koštati glave.

Nedeljnik „Vreme“ objavio je detalje sa uviđaja – da su bili prisutni viđeniji policijski načelnici i šefovi i da su neki tragovi sakriveni.

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk Foto:Privatna arhiva

Dok je pucano na Stankovića, njegov prijatelj Veljko Belivuk zalegao je iza automobila.

Prilikom uviđaja, posle ubistva, izvesni inspektor dobio je poziv od u to vreme moćne žene iz MUP-a. Dok je još držao telefon na uhu, viknuo je: „Ko je Belivuk“? Kada se Belivuk odazvao, usledila je komanda: „Rekla ti je da se vratiš u štek“, prenelo je „Vreme“.

Sumnja se da je ubistvo naručio škaljarski klan, a Vučković je pomenutom snimku naveo i da se Stanković, sem škaljarcima, zamerio i drugom moćnom kriminalnom klanu – grupi „Amerika“.

„Niz takvih situacija i okolnosti gde je uvek on (Stanković) rekao: ‘Brate, u pravu sam, to mora tako, čast, ponos’ – to ga je koštalo glave. Na najbrutalniji način. Skupile se jajare i ubile ga. K’o kera. Šezdeset komada (metaka) u autu ima, u njegovom telu i autu oko 50 i nešto metaka”, naveo je Vučković.

Na saslušanju u vezi sa ubistvom Stankovića, Vučković, međutim, svojim kolegama iz policije nije govorio o svojim saznanjima ko stoji iza ubistva. Priznao je da mu je ubijeni Stanković bio „jedan od najboljih drugara“, kao i da je nakon ubistva uništio njegove mobilne telefone.

„Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, priznao je Vučković.

Uprkos tome, tužilac Zoran Babić, po čijem nalogu je Vučković saslušan, nije pokrenuo istragu protiv njega.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar