Žandarm Nenad Vučković Vučko uništio je mobilne telefone Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, nakon njegovog ubistva u oktobru 2016. godine, a iako je reč o krivičnom delu, za to niko nije odgovorao - ni tužilac koji je za to znao, ni Vučković koji je to uradio. Dok tužilaštvo za pomenuti potez krivicu svaljuje na policiju, MUP brani Vučkovića i tvrdi da ga nisu obavestili da mora predmete da sačuva do kraja postupka, iako je on, kao policijski službenik, bio dužan to da zna.

Nedavno je portal KRIK otkrio detalje zapisnika sa saslušanja Nenada Vučkovića, nakon likvidacije njegovog prijatelja Stankovića. Vučković je tada izjavio da je Stankovićeve telefone uništio i bacio u stanju rastrojstva, a interesantno je da tužilac ništa nije učinio povodom tih saznanja, te protiv Vučkovića nije bio pokrenut postupak.

Nakon pisanja KRIK-a, tužilaštvo je pokušavalo da opravda svoj potez time što ništa nisu učinili rečima da to nije krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, te saopštili da ih MUP tada nije obavestio da su vraćeni telefoni, niti je tražena njihova saglasnost za to.

Pročitajte još:

„U ovom krivičnom predmetu policija je u vezi drugih predmeta koji su vraćani oštećenima, tražila saglasnost TOK-a, dok u vezi vraćanja mobilnih telefona pok. Stankovića TOK nije obavešteno, niti je tražena saglasnost TOK-a za vraćanje mobilnih telefona, koji su pripadali pok. Stankoviću. Dakle, prvo saznanje TOK-a o vraćanju mobilnih telefona pok. Stankovića je 30. maja 2017. godine, kada je policija dostavila ovaj odgovor na prethodno stavljeni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja ovog tužilaštva“, saopštilo je tužilaštvo.

Sa druge strane, kako je tužilaštvo reklo, MUP prilikom vraćanja telefona nije obavestio Vučkovića da iste treba da čuva.

„Mobilni telefoni Stankovića vraćeni su protekom mesec i po dana od dana izvršenja krivičnog dela. Mobilne telefone od strane policije preuzeo je Vučković po ovlašćenju majke pokojnog, a što proizilazi iz njene izjave. Nakon što su vraćeni od strane policije, uz potvrdu o vraćenim predmetima, a bez napomene policije da je predmetne mobilne telefone potrebno čuvati do okončanja krivičnog postupka“, piše u saopštenju.

Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

Nesumnjivo je da je reč o propustima obe insitucije, tužilaštva i MUP, pa ipak, niko za to nije snosio nikakve sankcije.

Nakon svega, može se postaviti i pitanje kako je moguće da pripadnik žandarmerije Nenad Vučković Vučko, kao zaposleni u MUP, nije znao da treba da čuva dva, možda i ključna dokaza u slučaju.

Gotovo svaki službenik policije zna da takvi predmeti mogu da predstavljaju dokaz i da bi trebalo da se sačuvaju do okončanja postupka.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Podsetimo, nedavno je na portalu KRIK objavljen zapisnik o saslušanju žandarma u kojem je on istakao da mu je ubijeni Stanković bio jedan od najboljih prijatelja i da je slučajno uništio mobine telefone koji su pripadali Saletu Mutavom u trenucima velike potresenosti zbog njegove smrti.

„Ta dva mobilna telefona, bili su kod mene dan-dva i dok sam bio sam u stanu, mogu reći u nervnom rastrojstvu, besu, žalosti, nemoći, tuzi što mi je ubijen drug, što ga više nema, slomio sam oba telefona i mislim da sam ih bacio u kontejner ispred moje zgrade“, rekao je svojim kolegama.

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk Foto:Privatna arhiva

Stanković je bio vođa navijača Partizana i ubijen je 2016. u oktobru nedaleko do centralnog zatvora. Na njega su ispaljeni hici iz „BMW“, uprkos tome što je nosio pancir, meci su bili ispaljeni precizno i u glavu, te mu nije bilo spasa. Počinioci do dan danas nisu pronađeni, a vozilo je nađeno nekoliko dana posle zločina zapaljeno u šumi.