Foto: Shutterstock, MUP Srbije, Privatna arhiva

Svedočenje Srđana Lalića, pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji je odlučio da sarađuje sa tužilaštvom, ali i hapšenje kriminalne grupe Nikole Vuševića, zvanog Džoni sa Vračara, ponovo je u fokus javnosti stavio Skaj aplikaciju, posebno jer je Lalić spričao kako je on lično bio glavni distributer za Srbiju putem firme koju je otvorio u Pragu. Aplikacija na koju su se oslanjali srpski, ali i kriminalci širom sveta pala je zahvaljujući akciji holandske, belgijske i francuske policije i iza rešetaka poslala na stotine opasnih osoba. Ipak, način na koji se došlo do dokaza sa Skaja sada bi mogao biti i izlazna karta iz zatvora mnogim optužnim i osumnjičenim osobama.

Još je na početku istrage usmerene protiv kriminalne grupe na čijem čelu su Belivuk i Miljković, otkriveno je da je Srđan Lalić, kao osoba koja najbolje poznaje informacione tehnologije, vodio kompletnu brigu o Skaj telefonima koje su koristili pripadnici ozloglašenog kriminalnog klana. Lalić je bio zadužen generalno za svu tehnologiju koju su koristili, od sigurnosnih kamera koje su postavljali i skidali po potrebi, preko motorola, prislušnih uređaja, ali primarno Skaj komunikacije.

Pročitajte još:

Kako smo već pisali, radi se o platformi za komunikaciju putem telefona koja ne može da se instalira na svaki model mobilnog telefona već samo na određene uređaje marke iPhone, Blackberry i Google Pixel. Najčešći korisnici Skaj aplikacije su bili kriminalci širom sveta koji su pomoću nje nesmetano razmenjivali informacije o svojim aktivnostima bez rizika da će završiti u zatvoru.

Kriptovani mobilni uređaji postali su tako obavezni deo asortimana robe zaplenjene kriminalcima, jer policiji i tužilaštvu uglavnom posedovanje ovakvog telefona odmah ukazuje na pripadnost kriminalnoj organizaciji, pa i pripremu izvršenja najtežih krivičnih dela. Razlog leži u činjenici da je telefone sa ovakvom vrstom zaštite gotovo nemoguće „provaliti“ ili „otključati“ bez posebnog ključa. Tako se barem mislilo.

Kompanija koja je razvila aplikaciju prvo je legalno poslovala u SAD od 2008. godine sve dok FBI nije zatrvorio i ukinuo platformu. Tadašnji izvršni direktor kompanije priznao je krivicu i rekao je da su on i njegovi saradnici na taj način olakšali distribuciju narkotika širom sveta.

Ova aplikacija zahteva proveru autentičnosti što znači da niko ne može da pristupi porukama. Skaj poruke se ne čuvaju na memoriji uređaja, niti aplikacija zahteva pristup skladišnoj memoriji. Pristup Skaj aplikaciji se plaća srazmerno vremenu za koje će se ona koristiti. Cena licence za Skaj iznosi između 600 i 2.200 evra i može trajati tri meseca, pola godine ili godinu dana.

SKY ECC Skaj aplikacija
SKY ECC Srbija Foto:Screenshot/skyeccserbia.com

Maskirana u digitron

Ona je funkcionisala tako što je neophodna kupovina specijalnog uređaja kao i SIM kartice koji služe da ispune bezbednosne zahteve. Kada dobijete karticu i uređaj, instalacija aplikacije se odvija po uputstvu koje stiže sa licencom. Instalacija aplikacije je relativno kratka nakon čega je spremna za korišćenje. Važno je napomenuti da nakon što licenca istekne, ona se jednostavno može produžiti doplatom.

Ono što je posebno zanimljivo sa Skaj aplikacijom jeste to da se ona maskira u kalkulator na telefonu. Nakon što se uključi tajni režim, aplikacija izgleda kao bilo koji drugi kalkulator, a da bi se vratila u normalno stanje neophodno je u kalkulator uneti tačnu kombinaciju brojeva koji će omogućiti pristup.

Dodatna specifičnost sa aplikacijom jeste i lažna lozinka u slučaju prisiljavanja. Takva lozinka se unosi ukoliko nas neko prisili da otključamo aplikaciju, a nakon njenog unošenja svi podaci se brišu, dok se centrala Sky Ecc obaveštava da je uređaj ugrožen.

Međutim, uprkos visokom nivou zaštite koju je imala Skaj aplikacija, došlo je do njenog razotkrivanja nakon čega su „pale“ brojne kriminalne grupe širom sveta.

Foto: MUP Srbije, E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Shutterstock

Među njima, našla se i kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojoj se sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu. Veći deo dokaza prikupljenih protiv ovog klana su upravo poruke (glasovne i tekstualne) kao i fotografije koje su članovi grupe razmenjivali koristeći se šifrovanim imenima.

Naloge za ubistva i distribuciju droge su prenosili preko Skaj aplikacije. Aplikaciju su koristili pod kodnim imenima Belivuk – Soprano, Miljković – Leon i Kratos, Lalić – Bari, Budimir Marko – Katona, Budimir Miloš – Ares, Draganić – Brale i Boske, Janković – Hel, Đurić – Tajson, Spasojević – Topalović, Tešić – Fleš, Hrvatin – Anakin i Leo Luka, Lakićević – Džeri, Stefanović – BMW, Grek – Ragnarot, Dimitrijević – Šeprtlja, Ivanonski – Engri, Karapandžić – Salvatore, Vučeljić – Struja, Andrić – Disenador, Stošić – Riven.

I Džonijevi „vračarci“ koristili Skaj

Tužilašto za organizovani kriminal saopštilo je da je donelo Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 osoba, inače pripadnika kriminalne grupe Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara. Kako je prethodno saopšteno, i ova kriminalna grupa „pala“ je zahvaljujući presretnutoj komunikaciji na Skaj telefonima koje su koristili.

Foto: MUP

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra 2022. godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način lišili života sada pokojne Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragan Ristića, i pokušali su da liše života Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića.

Osporavanje Skaj dokaza

Pojedini evropski sudovi do sada doneli odluke kojima se odbacuju dokazi pribavljeni putem Skaj aplikacije, tvrdeći da je reč o „operativnom podatku“ koji može da služi samo tokom istrage. Portal Dan imao je uvid u hronološki gledano poslednju takvu odluku u postupku koji se vodio pred sudom u Italiji protiv kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom sintetičkih drogi.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Sud je u pisao advokatima okrivljenih da će biti obustavljeno materijalno suđenje, a da će se u narednim mesecima baviti samo produženjem istražnog pritvora osumnjičenima. Pismo suda dolazi nakon što je grupa advokata u ovom slučaju zajedno poslala pismo sudu u kom izražavaju zabrinutost zbog „trenutnog procesa istrage“, pisao je crnogorski Dan.

Sličan sistem već polako pokušavaju na mala vrata da sprovedu i branjenici okrivljenih pripadnika Belivukove grupe, tražeći od suda da još jednom razmotre da li presretnuta komunikacija na Skaju može biti dokaz.

BONUS VIDEO: Parking u Radničkoj 30 u Beogradu: Mesto gde je klan Veljka Belivuka otimao zrtve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare