Foto:MUP Srbije; Goran Srdanov/Nova.rs

Godinama unazad pripadnici kriminalne grupe „vračarci“ imali su sedište na Vračaru, a reč je o poznatom kafiću (ime poznato redakciji) koji su na kraju uspeli i da „preotmu“ od tadašnjeg vlasnika. Pomenuti lokal bio je specifičan jer je ranije bio navijački kafić Crvene zvezde, a „vračarci“ su u njemu minimum jednom mesečno održavali sastanke.

Grupa „vračarci“, okupljena oko Nikole Džonija Vušovića, godinama je bila strah i trepet na Vračaru. Pred zakonom su bili zaštićeni, a zauzvrat su mogli da rade šta žele.

To je značilo i terorisanje vlasnika kafića u tom delu Beograda.

Prema saznanjima Nove, „vračarci“, kojima se na teret stavljaju i teška ubistva, targetirali su jedan kafić koji su, po svaku cenu, želeli da imaju.

U pitanju je poznati vračarski kafić, koji je grupa pikirala pre više od dve godine i od tada nije izlazila iz lokala. Mesto je bilo specifično, osim zbog dobre lokacije, i zbog toga što je to bio prvi navijački kafić Crvene zvezde.

Izvor „Nove“ otkriva kako su izgledale posete pripadnika Vračarskog klana tom lokalu, a epilog je bilo zatvaranje kafića zbog niza incidenata.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

„Sve je počelo kada je Aleksandar Milošević (jedan od uhapšenih) došao jedan dan u lokal zajedno sa još jednim prijateljem. Oni su seli i izvideli situaciju. Raspitali su se ko je vlasnik, kao i kakvi gosti dolaze. Ubrzo nakon toga počelo je da dolazi više njih“, priča naš izvor.

Oni su dolazili u grupama od petoro, a uglavnom jednom mesečno su imali veliki sastanak gde je dolazilo čak dvadesetak njih.

„Ta grupa koja je stalno dolazila nije bila toliko agresivna, ali znali su da se drogiraju i donose kokain, a onda su umeli i da prave scene“, priča naš izvor.

Kako objašnjava, često su „slali“ na zadatke mladiće koji su sedeli s njima, dok su ih ostali čekali u lokalu. Ipak, ubrzo su pojedini počeli da se agresivno ponašaju.

Pročitajte još:

„Jednom su napali, ali na sreću nije zadobila povrede. Često su dobacivali ružne komentare. Jednom je u lokalu organizovan gej događaj, a oni su došli i tada prebili jednog mladića“, priča naš sagovornik.

Kako tvrdi sagovornik, izbegavali su svaki dolazak nadležnih organa, a primer je situacija kada se jednom čoveku slošimo u lokalu, a „vračarci“ su zabranili da se pozove Hitna pomoć, verovatno plašeći se da će doći i policija.

Maltretirali radnike

Koliko su umeli da budu agresivni, najbolje govori situacija koja se dogodila tokom mera koje su bile na snazi u cilju suzbijanje koronavirusa. Tada je radno vreme lokala bilo ograničeno, a grupa nije dozvoljavala radnicima da odu kući, već su sedeli sve do kasnih sati iza ponoći.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

„Lokal je nakon korone došao u proces zatvaranja, imali su finansijskih problema zbog pandemije, ali i gosti su prestali da dolaze zbog „vračaraca“, smetali su im i plašili su se“, priča naš izvor.

Tada su počeli da se ređaju incidenti.

„Doneli su šablon Ratka Mladića i napravili grafit na zidu. Radnici nisu želeli da rade u takvom okruženju, ali su im oni pravili veliki problem. Nakon što su doneli taj šablon za grafite, na prostorijama Info centra „Prajd“ osvanuo je upravo takav lik Ratka Mladića. Jednom su čak i doneli zastavu „Za kralja i otadžbinu“ i pretili su da će polomiti ruke svakome ko bude skinuo zastavu“, ispričao je naš izvor.

Prajd info centar Foto:Privatna arhiva

Teror „vračaraca“ je prestao tek kada je vlasnik odlučio da se potpuno skloni i zatvori lokal. Grupa koja se okupljala, uspela je da nabavi ključeve i promenili su bravu, te su, na neki način, „preoteli“ lokal. Ipak, nisu dugo vremena proveli u istom, jer su vlasnici prostora došli, te su se oni primirili i odustali.

Kafić je od tada potpuno zatvoren.

Podsetimo, kriminalna grupa „vračarci“ uhapšena je prošle nedelje, a vođa Nikola Džoni Vušović je uspeo da izbegne privođenje. Oni se terete za tri likvidacije, a pod istragom su za pokušaj još pet ubistava, a pretpostavlja se da će se spisak žrtava povećavati.

Reketiranje i zelenašenje

Ozloglašeni „vračarci“ mahom su se bavili su se reketiranjem i zelenašenjem, prilikom hapšenja je zaplenjena velika svota novca, a ovaj klan slovi za jedan od bogatijih. Oni su navodno poslovali kao ogranak kavačkog klana, čije su vođe Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

Batenga, Đole, Dare

Prema saznanjima Nove, „vračarci“ se se oslovljavali po nadimcima. Tako je uhapšeni Ivo Bukljaš imao nadimak Batenga, jedan od uhapšenih je bio poznat kao Đole, dok su izvesnog Nikolu nazivali Dare.

BONUS VIDEO: Načelnik SBPOK Cmolić: Nema dovoljno dokaza za optužnicu protiv Vračaraca za atentat na Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar