Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

"Neverovatno deluje da ni nakon dve godine od pogibije podoficira Vojske Srbije Dejana Stojkovića Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru nije okončalo predistražni postupak i da još uvek ne znamo ko je odgovoran za Stojkovićevu pogibiju", kaže za portal Nova.rs advokat Nikola Lakić koji zastupa Stojkovićevu porodicu, nakon što smo objavili da je pomenuto tužilaštvo naložilo da se još jednom ispita uzrok Stojkovićeve smrt.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru donelo je odluku da se obavi novo veštačenje radi utvrđivanja uzroka smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, koji je poginuo tokom priprema za vojnu vežbu „Munjevit udar 2021“ u Pešteru. Prethodna veštačenja utvrdila su da je Stojković stradao usled gušenja, tačnije trovanja gasom u vojnom vozilu u kom je bio kobnog dana. Tužilaštvo je ipak, kako smo nedavno saznali, 31. maja 2023. godine novo veštačenje povereilo komisiji veštaka – Medicinskom fakultetu u Beogradu – Institutu za sudsku medicinu.

vojna vežba munjeviti udar
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Neverovatana je i naredba o novom veštačenju, a posebno ako se ima u vidu činjenica da se u spisima predmeta nalazi veštačenje sudskog veštaka Miloša Todorovića iz Kragujevca kojim je utvrđen uzrok smrti, tačnije da je Dejan Stojković preminuo usled ugušenja i dejstvom hemijskim sredstvima. Kako je nesporna činjenica da je pokojni Dejan preminuo u borbenom vozilu usled ispuštanja opasnog gasa i kako je nesporna činjenica da je sama vojna vežba sprovedena mimo svih propisa onda neko mora da odgovara za pogibiju Dejana Stojkovica. Ko? Na to pitanje mora da odgovori Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru“, kaže u razgovoru za Nova.rs advokat Lakić. 

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Na pitanje kako komentariše to da ni posle dve godine od tragičnog događaja, makar zvanično, ne znamo koji je uzrok Stojkovićeve smrti, advokat Lakić objašnjava da znamo i o njoj govore svedoci, ali i drugi dokazi.

„Nastupila je usled aktiviranja gasa halon u borbenom vozilu i svih ostalih događaja koji su u međusobnoj povezanosti, kao sto je izvođenje vežbe mimo svih propisa i standarda, neadekvatne reakcije nadležnih na kvar u vozilu, neadekvatne pripreme…“ kaže Lakić.

Podseća i na to da je Ministarstvo odbrane, kobnog dana, pokušalo da Stojkovićevu smrt „gurne pod tepih“ i zataška je. Kako je Nova.rs ranije pisala, Ministarstvo je šturim saopštenjem na svom sajtu objavilo da je Stojkoviću pozlilo, da je hitno prevezen u bolnicu, ali da mu nažalost nije bilo pomoći. Na dan održavanja vojne vežbe tokom čijih priprema je poginuo, o Stojkoviću nije bilo ni reči, a čak nije održan ni minut ćutanja.

Nikola Lakic
Nikola Lakić Foto:Privatna arhiva

„Ministarstvo je tog dana grubo slagalo porodicu pokojnog Dejana Stojkovića, sve pripadnike Vojske Srbije i celokupnu javnost da je Dejan preminuo tako što mu je pozlilo i na taj način pokušalo da ceo slučaj gurne pod tepih. Sve je krenulo od te besprizorne laži Ministarstva odbrane koje je u samom startu pokušalo da zataška slučaj“, kaže Lakić.

Dodaje da sa nelagodnom svim gledamo na činjenicu da je nakon dve godine Stojkovićeva smrt još u predistražnoj fazi, te još nemamo ni osumnjičene.

„A da ne govorim o tome što je tek nakon toga dalek put da u sudskom postupku se dokaže i nečija krivica. Zato pozivam Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru da što pre okonča predistražnu fazu, da hitno sprovede istragu i podnese optužnicu protiv odgovornih lica, kako bi u sudskom postupku došli do pravde“, zaključuje Lakić za Nova.rs.

Podsetimo, Stojković se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, a nastradao je pošto je, prema nezvaničnim informacijama, u neposrednoj blizini vozila došlo do snažne eksplozije koja je temperaturu podigla na 43 stepena.

vojna vežba munjeviti udar
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Stojković je, kako smo saznali, svom nadređenom prijavio kvar na vozilu i, prema protokolu, vežba je morala biti obustavljena. Ipak, naređeno mu je da nastavi dalje, što je učinio, sve dok se jedan od vojnika nije onsevestio. Stojković je kolegama rekao da izađu napolje i da se spasu, što su i učinili, ali je za Stojkovića već bilo kasno. Nije mu pomogao ni lekar koji se, dok je vojska dejstvovala, probio do Stojkovića, ali bez boce za kiseonik, jer je na Pešteru tog dana nije bilo.

Pokušavajući da se odbrane od optužbi da su pokušali da sakriju svoju odgovornost za Stojkovićevu smrti time što su saopštili da mu je naglo pozlilo, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je pokušana politizacija celog slučaja. Sa druge strane, na pitanja portala i lista „Nova“ o ovom slučaju Ministarstvo odbrane nikada nije odgovorilo.

Bonus video: Vojna vežba „Munjeviti udar“ na Pešteru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar