Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Hoćemo li ikada saznati šta se desilo tog 24. juna 2021, kada je na Pešteru, tokom probe vojne vežbe "Munjeviti udar", poginuo vodnik prve klase Dejan Stojković? Za sada je poznato jedino da se pokojni Stojković ugušio kada se u borbenom vozilu aktivirao protivpožarni aparat, ali zašto? Komisija Mašinskog fakulteta iz Beograda konačno je završila veštačenje protivpožarnog uređaja. Ostaje pitanje hoćemo li ikada saznati šta tamo piše?

Da li je moguće da ni četiri meseca otkad je komisija veštaka Centra za forenzičko inženjerstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu završila veštačenje vojnog vozila, još Tužilaštvu ne dostavlja svoje nalaze o tome u kakvom je stanju bio protivpožarni uređaj u vozilu tog 24. juna 2021. kada se aktivirao tokom probe vojne vežbe na Pešteru i kada se vodnik Dejan Stojković, prema zvaničnom obdukcionom nalazu, ugušio i preminuo. Ispostaviće se da baš u danu kada svoj odgovor za N1 pečatira Tužilaštvo, iz Beograda put Novog Pazara kreće dugo čekana informacija – završeno je veštačenje protivpožarnog uređaja.

„Izveštaj o veštačenju u vojnom vozilu BVP M80A Broj 12613 prema Naredbi od 19. oktobra 2021. zaveden je na arhivi Mašinskog fakulteta pod br. 1061/1 od 8. jula 2022. godine. Izveštaj je dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru poštom 12. jula 2022. godine i upućen je zameniku javnog tužioca Adnanu Baćićaninu“, odgovorio je Mašinski fakultet.

„To je veoma bitna informacija u ovoj fazi postupka, jer se nakon obdukcionog nalaza i tog nalaza kojim se utvrđuje ispravnost ili neispravnost protivpožarnog aparata konačno završavaju svi materijalni dokazi koje Tužilaštvo treba da prikupi u ovom postuku. Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Pazaru treba u daljoj fazi postupka da ispita sva lica iz sistema Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kako bi se utvrdilo čijom krivicom je došlo do smrti Dejana Stojkovića“, navodi za N1 advokat Nikola Lakić.

Advokat Nikola Lakić koji prati ovaj slučaj od početka tvrdi da, prema njegovim informacijama, Tužilaštvo do sada nije ispitalo nikog iz sistema odbrane i vojske, osim neposrednih svedoka Stojkovićeve pogibije, njegovih kolega. Veruje da novopazarsko tužilaštvo namerno odugovlači postupak.

„Ako imamo situaciju da Mašinski fakultet preko šest meseci ne dostavlja svoj nalaz i mišljenje, to isto govori o tom VJT u Novom Pazaru koje je svojim rukovođenjem postupka doveo do toga da Mašinski fakultet šest meseci ne dostavi mišljenje. Ovde je sva krivica na VJT u Novom Pazaru. Nemamo krivicu niti bilo kog javnog delatnika, niti Mašinskog fakulteta, niti doktora koji su radili obdukcioni nalaz, niti svedoka niti bilo koga… Za celu dužinu trajanja ovog postupka, sva krivica pada na VJT u Novom Pazaru“, ocenjuje Lakić.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje muškarca osumnjičenog za teško ranjavanje supruge u Kragujevcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar