Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva; mod.gov.rs

Sumnjiva smrt pripadnika Vojske Srbije, vodnika prve klase Dejana Stojkovića, prilikom priprema za vojnu vežbu „Munjevit udar 2021“ juna prošle godine i dalje nije dobila svoj pravni epilog, a njegova porodica, koja živi bez odgovora na brojna pitanja, ali i ono najvažnije – kako je preminuo Stojković i čija odgovornost njegova pogibija, sve više sumnja da se postupak opstruiše.

Smrću Dejana Stojkovića, koja je javnosti i njegovoj porodici sumnjiva još otkako je Ministarstvo odbrane kobnog dana saopštilo da je preminuo jer mu je „iznenada pozlilo“, bavi se Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru. U kojoj fazi se nalazi postupak, koje su do sada radnje obavljene i šta tužilaštvo dalje planira sa ovim predmetom, nije sasvim poznato jer VJT u Novom Pazaru mesecima izbegava da odgovori na pitanja naše redakcije, od kojih smo poslednja poslali 29. novembra.

Prema onome što je do sada poznato, obdukcija je završena, saslušani su neposredni svedoci događaja, a urađeno je i veštačenje vojnog vozila u kom se Stojković sa svojom posadom nalazio kobnog dana. Utvrđeno je da je Stojković preminuo usled ugušenja, kada se aktivirao protivpožarni aparat, svodoci su, iako su prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, trpeli određene pritiske, ispričali šta se kobnog dana dogodilo, a šta je uočeno na samom vozilu, ostalo je zvanično nepoznato široj javnosti.

Ipak, pojedina nezvanična saznanja lista „Nova“ govore da postoje određene slutnje da će se sa svim pomenutim analizama i veštačenjima krenuti ispočetka. Zbog čega? Nije poznato, a informacije o tome nemaju ni najbliži članovi Stojkovićeve porodice.

„Nije nam potpuno jasno o čemu je reč, zbog čega bi uopšte sve analize ponovo radili. Već smo bili zabrinuti jer i ovo traje 18 meseci, a zapravo ništa konretno nije učinjeno. Porodica stiče utisak da se ceo slučaj zataškava, a da oni koji bi trebalo da rade na tome, trpe određene pritiske sa strane“, kažu nam u porodici Stojković koja i dalje čeka odgovore na niz pitanja, pa i na ono najvažnije – zbog čega se i dalje ne zna pod kojim okolnostima je nastradao Stojković i ko je za to odgovoran.

Podsećanja radi, tog 24 juna, Ministarstvo odbrane je na zvaničnom sajtu objavilo sramno saopštenje da je tokom realizacije planiranih aktivnosti starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću „iznenada pozlilo“. Kako u tom trenutku nije bio poznat tačan uzrok smrti, deo javnosti je mogao već tada da pretpostavi da ih Ministarstvo navodi na pogrešan trag, što je kasnije obdukcijom i dokazano, a posebno imajući u vidu da se vojska tada pripremala za veliki događaj kom je trebalo da prisustvuju najviši državni zvaničnici.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Međutim, nezvanične informacije do kojih smo već prvih dana dolazili ukazivali su na to da je kobnog dana aktiviran protivpožarni sistem u vozilu u kom je Stojković bio sa šest članova posade, da je po svemu sudeći došlo do ispuštanja otrovnih gasova koji su bili kobni po Stojkovića, što je obdukcija potvrdila.

Dodatno smo saznali nezvanično i da je tog dana Stojković svom nadređenom prijavio određenu nepravilnost na vozilu, ali da je kao povratnu informaciju dobio naređenje da nastavi sa vežbom. Niko od njegovih šefovima, makar prema našim informacijama, nije saslušan do sada, a razgovor sa tužilaštvom nisu obavili ni oni viši u hijerarhiji.

Bonus video: Vojna vežba „Munjevit udar“ na Pešteru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar