Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva; mod.gov.rs

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, kako saznaje portal Nova.rs, naložilo je novo veštačenje u predistrazi koja se vodi zbog smrti vojnika Dejana Stojkovića (39), koji je 21. juna 2021. nastradao tokom pripreme vojne vežbe „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru. Prethodno veštačenje, podsećanja radi, utvrdilo je da je Stojković preminuo od trovanja gasom u oklopnom vozilu.

Tragična pogibija starijeg vodnika prve klase Vojske Srbije Dejana Stojkovića, pripadnika Druge brigade Kopnene vojske i oca dvoje dece, dogodila se na Pešteru 2021. godine, tokom priprema za vojnu vežbu „Munjeviti udar 2021“, kojoj su nekoliko dana kasnije prisustvovali najviši državni zvaničnici. Tada je Ministarstvo odbrane o smrti obavestilo kratkim saopštenjem, navodeći da je Stojkoviću iznenada „pozlilo“, da je odmah transportovan u bolnicu ali da mu nije bilo spasa.

Redakcija portala Nova.rs saznala je ubrzo da se kobnog dana, tokom priprema, u oklopnom vozilu u kom je Stojković bio sa kolegama, aktivirao protivpožarni sistem, što su kasnije potvrdili i rezultati toksikologije iz Kragujevca, u kojima je navedeno da je preminuo usled gušenja, odnosno trovanja gasom. Međutim, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru donelo je odluku da se obavi novo veštačenje radi utvrđivanja uzroka smrti, zbog čega je 31. maja 2023. godine novo veštačenje povereno komisiji veštaka – Medicinskom fakultetu u Beogradu – Institutu za sudsku medicinu.

Ovu odluku tužilaštvo u Novom Pazaru donosi pozivajući se na čl. 124, st. 2 Zakonika o krivičnom postupku u kom je navadeno da će „organ postupka po službenoj dužnosti ili na predlog stranaka narediti da se veštačenje ponovi – 1. ako je nalaz nejasan, nepotpun, pogrešan, u protivrečnosti sam sa sobom ili sa okolnostima o kojima je veštačeno ili se pojavi sumnja u njegovu istinitost; ili 2., što je ovde slučaj, ako je mišljenje nejasno ili protivrečno. Međutim, iz tužilaštva nisu naveli šta je nejasno u ranije dobijenim analizama.

Podsetimo, Stojković se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, a nastradao je pošto je, prema nezvaničnim informacijama, u neposrednoj blizini vozila došlo do snažne eksplozije koja je temperaturu podigla na 43 stepena.

Foto:Nova S

Stojković je, kako smo saznali, svom nadređenom prijavio kvar na vozilu i, prema protokolu, vežba je morala biti obustavljena. Ipak, naređeno mu je da nastavi dalje, što je učinio, sve dok se jedan od vojnika nije onsevestio. Stojković je kolegama rekao da izađu napolje i da se spasu, što su i učinili, ali je za Stojkovića već bilo kasno. Nije mu pomogao ni lekar koji se, dok je vojska dejstvovala, probio do Stojkovića, ali bez boce za kiseonik, jer je na Pešteru tog dana nije bilo.

Slučaj Stojkovićeve smrti od početka je bio obavijen velom misterije, a sama istraga, tačnije predistraga, duže vreme nije mrdnula sa mrtve tačke, sve do ove odluke donete u maju 2023.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

VSS: Pali na ispitu časti

Vojni sindikat Srbije konstatovao je još okrobra 2021. da su Ministarstvo odbrane, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom pali na ispitu časti i morala.

„Posle niza vanrednih događaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu. Očekujemo da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe“, kazao je VSS u saopštenju. Ipak, ni više od godinu dana, čini se, nismo ni milimetar bliže utvrđivanju odgovornih.

Bonus video: Vojna vežba „Munjeviti udar“ na Pešteru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare