Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

Vojnom vežbom „Munjevit udar 2021“ na Pešteru, tokom koje je nastradao stariji vodnik prve klase Dejan Stojković, pripadnik Druge brigade Kopnene vojske, neformalno je rukovodio, kako saznaje „Nova“, pomoćnik ministra za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane dr Nenad Miloradović. On, kako nam je rečeno, nije vojno lice, već civil zaposlen u Ministarstvu odbrane.

Pročitajte još:

Iako je vojna vežba najavljivana kao „najveća do sada“, jasno je da je reč o političkoj igrariji – pre svega gledajući po spisku zvanica koji su se udobno smestili u svečanoj loži, preko korišćenja naoružanja koje nije u zvaničnoj upotrebi u Vojsci Srbije, pa sve do realizacije vežbe koja po svojim karakteristikama, kako nam kažu upućeni, ni ne podseća na vojnu vežbu.

„Od početka je bilo jasno da je sve u režiji Nenada Miloradovića Baće, kako ga još zovu. On ne samo da nije vojno lice i da nema ovlašćenja za bilo kakvo komandovanje, već uopšte ne bi trebalo da bude na toj poziciji, jer je dugogodišnji predstavnik firme „Jugoimport SDPR“ u Ministarstvu odbrane. Njegovo ime se provlačilo kroz razne afere“, kaže za Nova.rs dobro upućeni izvor.

Foto: mod.gov.rs

Ipak, Miloradović već šest godina odoleva u fotelji u Ministarstvu odbrane. U međuvremenu su isplivale uznemirujuće informacije o smrti vodnika Dejana Stojkovića. Ministarstvo odbrane je zvanično saopštilo da mu je „naglo pozlilo“, a zapravo se u oklopnom vozilu, u kome se nalazio sa šest kolega, aktivirao protivpožarni sistem koji je ispustio gas halon, a on bi mogao da bude uzrok smrti podoficira.

Foto: mod.gov.rs

Redakcija Nova.rs poslala je pitanja Ministarstvu odbrane u vezi sa ovim događajima, na koja nam nije odgovoreno. Umesto toga, izdali su zvanično saopštenje u kojem se navodi da nisu saopštili uzrok smrti vodnika, iako su u prvom obraćanju kazali da mu je „naglo pozlilo“. O paljenju PP sistema, problemima sa vozilom i slično, nije bilo ni reči.

Inače, Baća je predstavnik firme „Jugoimport SDPR“ koje se bavi trgovinom oružja. Njegovo ime se provlačilo kroz razne afere.

Bonus video: Godišnjica julskih protesta u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare