Dejan Stojković Foto:facebook.com/dejan.stojkovic privatna arhiva

Nalaz obdukcije tela starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, pripadnika Druge brigade Kopnene vojske, koji je nastradao prilikom priprema za vojnu vežbu "Munjevit udar" na Pešteru, pokazali su da vojnik nije preminuo od srčanog udara niti je imao bilo koji zdravstveni problem, a u narednim danima očekuju se rezultati toksikologije, gde će biti utvrđeno da li je nastradao usled gušenja, odnosno trovanja gasom nakon što se aktivirao protivpožarni sistem u oklopnom vozilu.

Smrt vojnika Stojkovića nije nastupila zato što mu je „naglo pozlilo“ kao što je to navelo Ministarstvo odbrane u svom zvaničnom saopštenju prošle nedelje, a tvrdnje koje ovih dana provejavaju u javnost, da je Stojković preminuo usled gušenja, tuđom krivicom, počinju da imaju sve veće utemeljenje, što je potvrdio i obdukcioni nalaz čije smo detalje saznali.

Foto: mod.gov.rs

Kobnog dana, kako smo u međuvremenu saznali, u Stojkovićevom oklopnom vozilu se aktivirao protivpožarni sistem usled velikih temperatura, budući da je tog dana na Pešteru bilo izmereno 43 stepena, a pored njega je dejstvovao tenk i aktivirana su druga sredstva. On je radio vezom dojavio svojim nadređenima u kakvoj se sitaciji našao, ali mu je naređeno da vozi još 60 metera, što je on i učinio. Vozilo se ispunilo gasom, a kako smo saznali onesvestio se čak i vozač. Ipak, svi su uspeli da se spasu, Stojković je izveo ljude iz vozila, ali za njega, nažalost, nije bilo spasa.

Ono što je njegove kolege dodatno pokosilo jeste izjava jednog nadređenog koji je prokomentario da se takve stvari dešavaju, a vežba je nastavljena dalje i potreba državnog vrha da se zadovolji igranjem vojske i tenkova je zadovoljena.

Koliko nas košta tuđa igra?

Vidovdanska vežba „Munjevit udar“ predstavljala je sve, samo ne vojnu vežbu, objašnjavaju stručnjaci. Na Pešteru je tog dana napravljeno niz propusta, a kako za naš list objašnjava Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, imali smo priliku da vidimo kako se vojska zloupotrebljava.

„Najveći problem jeste to što u vojsci poslednjih godina apsolutno nema poštovanja pravila i propisa, a ne poštuju se ni mere zaštite i bezbednosti i tako dolazimo u situaciju da neko tragično nastradal. Zna se kako se vežbe organizuju, a ono što smo videli bila je improvizacija Nenada Miloradovića koji je to sve oranizovao kao prikaz nekih sredstava u razvoju, koja čak nisu ni u upotrebi“, kaže Antić za naš list.

Objašnjava i da javnost mora da zna da vojna vežba predstavlja krunu neke obuke, dakle proveru znanja nakon što se obuka okonča.

Foto: mod.gov.rs

„Vi ste ovde imali vežbu koja nije planirala godišnjim planom, pa samim tim ne znamo ni koliko je koštala. Drugo, mora se tačno znati ko šta radi i šta je u čijoj nadležnosti. Ovde niste imali nikakvu taktičku sitauciju, već smo videli raspored i gađanje. Zbog tih egzibicija došlo je do više događaja, pa smo tako videli na zvaničnim snimcima kako se gađanja vrše preko vozila u pokretu, stoke i slično. Mi kao vojnici znamo, to je osnovna stvar, kada se neko ponovi u zoni dejstva, sve se odmah prekida“, kaže Antić.

Što se tiče finansiranja, Antić objašnjava da nije sporno da postoje nabavke u Vojsci Srbije koje moraju biti tajne, ali da ipak postoji obaveza da trošenje sredstava bude transparentno i je, što se tiče sistema kakva je vojska, sve vrlo lako proverljivo.

„Dakle, mi u ovom trenutku ne znamo koliko je novca izdvojeno za dnevnice, transport, gorivo, smeštaj, promo aktivnost i tako dalje. A kako vežba nije najvaljena redovnim godišnjim planom ne zna se ko je i zbog čega neplanski potrošio sredstva“, zaključuje Antić.

Tokom priprema povređen padobranac

Informacija koju je Vojska Srbije, odnosno Ministarstvo odbrane pokušali takođe da sakrije od građana jeste još jedan incident koji se dogodio tokom priprema za „Munjevit udar“, a reč je o povredama koje je zadobio jedan padobran pošto mu se padobran nije otvorio.

Ponoš: Pogibija vodnika Stojkovića je herojska

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je povodom pogibije Stojkovića da niko nema pravo da obmanjuje javnost i laže porodicu nastradalog, samo da bi sa sebe skinuo odgovornost.

„Nije isto kada njegova deca odrastaju sa saznanjem da im je otac umro jer je bio lošeg zdravlja ili sa saznanjem da je herojski poginuo obavljajući zadatak, a Stojković se poneo odgovorno, herojski, kao pravi komandir. Čekao je da svi članovi posade pre njega napuste vozilo u kojem se desila havarija. To su potpuno različite stvari. To mora da zna porodica, ali i vojska, jer se na takvim primerima uči“, ocenio je Ponoš.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare