Foto: Dragan Mujan/ Filip Krainčanić/ Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages

Veljko Belivuk, tokom iznošenja odbrane u Specijalnom sudu u Beogradu, osvrnuo se na iskaze okrivljenih saradnika Bojana Hrvatina, Nikole Spasojevića i Srđana Lalića, koji su u zamenu za blaže kazne priznali krivicu za monstruozna ubistva i sklopili sporazume sa Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK). Tvrdi da su oni iskaze promenili usled pritisaka koje je tužilaštvo vršilo, a potom je govorio o tome kako je u Srbiji moguće podmetnuti DNK trag i tom prilikom dotakao se ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, koji je likvidiran na šinama u centru Beograda.

Belivuk, koji se tereti za sedam monstruoznih likvidacija, izjavio je za govornicom suda da je Tužilaštvo za organizovani kriminal uzelo Bojana Hrvatina za okrivljenog-saradnika jer nisu imali ništa protiv njih, a bližio se termin kada je trebalo podići optužnicu.

Pročitajte još:

„Glavni dokaz je Bojan Hrvatin. Imali smo Vuka Vučinića, imali smo decidirano navedeno šta je uradio sa Goksijem (Goran Veličković), kao grom iz vedra neba, eto ga Bojan Hrvatin, Vučinić izlazi na slobodu“, rekao je Belivuk i dodao:

„Tvrdim da on uopšte nije uhapšen tog dana kada i mi, već mnogo kasnije. Za one koji ne znaju, Bojan Hrvatin je na saslušanju kod tužioca imao svoju svesku, za koju tvrdim da nije on ni pisao.“

Belivuk je tvrdio i da je Hrvatinu rečeno šta da kaže na saslušanju.

„Evo jedna situacija. Kada je upitan za „nik“ na Skaju, rekao je: „Ne znam, ali ovde piše““, izjavio je Belivuk, navodeći da su zbog toga tražili i video zapis sa saslušanja pomenutom okrivljenog-saradnika.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Istakao je i da su mediji pisali kako on hoće da sruši svedoka-okrivljenog, te da treba da ga bude sram.

„Sram me bilo, stvarno sam đubre“, izjavio je Belivuk za govornicom.

Prvookrivljeni vođa kriminalne grupe potom se osvrnuo i na drugog okrivljenog-saradnika tužilaštva, Nikolu Spasojevića.

„Mediji mi kopaju raku, ali mi je neće iskopati. Spasojević je ništa drugo do unapređeni Hrvatin. Tri puta je sebi pokušao da oduzme život dok je bio u pritvoru“, rekao je Belivuk.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izjavio je i da im se Spasojević žalio u zatvoru.

„Rekao nam je da mu je traženo da kaže da je advokat Dejan Lazarević finansijer moje grupe, da ispriča za neka ubistva u zemlji i inostranstvu. Spasojević se nama izvinjavao, rekao sam mu: „Samo nemoj da se ubiješ, ti si naš drug““, izjavio je Belivuk.

O DNK dokazima

Nakon okrivljenih-saradnika, koji su glavni adut Tužilaštva za organizovani kriminal protiv ozloglašene kriminalne grupe, prvooptuženi se osvrnuo na treći opus dokaza – DNK tragove.

„Nezgodno, Amerikanci uhapse zbog tih dokaza i posle 40 godina“, izjavio je Belivuk.

Pročitajte još:

Aludirajući na to da se, kako tvrdi, u Srbiji nameštaju DNK dokazi, Belivuk je ispričao situaciju koju je imao tokom suđenja za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića. U pomenutom slučaju, on je oslobođen upravo zbog nedostatka dokaza, a iako se najpre tvrdilo da je pronađen njegov DNK trag na ulaznim vratima zgrade u kojoj je žrtva živela, došlo je obrta na kraju suđenja. Veštakinja u postupku tvrdila je  da njegov DNK nije pronađen, odnosno da je došlo do greške u komunikaciji policije i nje.

„Priložili smo dokaz o forenzičaru koji je priznao da je namestio DNK u jednom slučaju i za to niko nije odgovarao. Forenzičari svojom opremom „slučajno“ mogu da prenesu DNK. Dakle, sa DNK može da se manipuliš, kapirate o čemu pričam“, rekao je on sudiji.

Belivuk je zamolio da se u dokaze uvrste navodi forenzičara biologa Milice Keckarević o tome kako može da se slučajno ili namerno DNK prebaci sa jednog na drugo mesto. Reč je upravo o veštakinji koja je analizirala DNK tragove pronađene na mestu ubistva Miloševića.

Podsetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka tereti se za sedam likvidacija. Glavni pretres u postupku počeo je danas u Specijalnom sudu, a nakon što su se okrivljeni izjasnili o krivici, prvooptuženi Veljko Belivuk je započeo iznošenje detaljne odbrane.

VIDEO: U Specijalnom sudu počelo suđenje grupi Belivuk-Miljković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare