Foto: Nova.rs, Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia, MUP

Veljko Belivuk tokom iznošenja odbrane pred Specijalnim sudom, gde se njemu i pripadnicima njegove kriminalne grupe sudi zbog sedam likvidacija i drugih teških krivičnih dela, govorio je o svojim vezama sa samim vrhom države, ali i sportskim funkcionerima. On je, između ostalog, prepričao situaciju koju je imao sa Zvezdanom Terzićem, ali se osvrnuo i na drugarstvo s Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana.

„Jednom prilikom (Aleksandar prim.aut) Vidojević je došao do nas, kod stadiona, i tražio da ne dignemo parolu za ćerku Zvezdana Terzića“, rekao je Belivuk i dodao da je to bio zahtev „šefa“ i da su oni odlučili da to i ne urade. Istakao je da se nakon nekoliko dana video s Terzićem.

„Videli smo se s Terzićem i on je tom prilikom pitao koliko košta, ali smo mu mi rekli da je to prijateljski gest. Pitao sam ga i za suđenja koja se vode protiv njega, znam da je nešto bio i uhapšen, a on mi je rekao da je to sve završeno, jer je šef završio“, rekao je Belivuk.

Dodao je da je naknadno, a prema njegovim rečima, zaista tako i bilo, te da je nedavno saznao da je u slučaju Terzića, u jednom predmetu, došlo do zastare.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Tako će biti i s ovim drugim. Menjaće se sudije i odlagaće se suđenja“, rekao je Belivuk.

U svom višesatnom izlaganju dotakao se i Andreja Vučića, predsednikovog brata. Istakao je da je do njih došla informacija da je Andrej Vučić rekao da advokat Dejan Lazarević neće dočekati suđenje.

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ja advokata Lazarevića ovde ne vidim“, rekao je Belivuk.

Inače, Lazarević je naknadno uhapšen kao deo kriminalne grupe Darka Šarića.

Veljko Belivuk je tokom svoje odbrane govorio i o poznanstvu s Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana. Istakao je da mu je drago što mu je on prijatelj.

„Ponosan sam što mi je Zvicer prijatelj“, rekao je Belivuk, a potom izjavio i da je svojevremeno, kad je uhapšen na aerodromu u Beogradu, neposredno pre nego što je cela grupa pala u velikoj akciji, išao na babine kod Zvicera.

Potom se osvrnuo i na nedavno vest da Zvicer navodno likvidiran u Panami.

„Moram da se izvinim, nije ubijen Radoje Zvicer, žao mi je“, rekao je on.

„Ja sam član SNS“

Podsećanja radi, Belivuk je prethodno rekao da je on član Srpske napredne stranke i da su on i drugi navijači odrađivali usluge za državu.

„Bio sam zadužen za Blok 45 i 50. S Aleksandrom Stankovićem (Sale Mutavi – prim.aut.) sam vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegovog ubistva, nakon čega sam nastavio ja to da radim“, rekao je Belivuk.

Istakao je da su činili razne usluge za državu, poput sprečavanja mitinga, razbijanja demonstrancija, ali i rušenje u Hercegovačkoj ulici.

„Mi smo tokom noći poslali grupu mladića, jednu mi, jednu Zvonko (Veselinović prim.aut), da se sruši Savamala. Rečeno nam je da nijednom našem članu neće biti ništa i da je za sve zadužen Veselin Milić“, rekao je Belivuk.

Istakao je da je nakon njegovog izlaska iz pritvora 2019. godine došao Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi i da mu je tada rekao da ga je poslao „šef“ i da treba da napravi navijačku grupu jer su tada na jugu postojale tri navijačke grupe. Dodao je: „Je l vi znate da su navijači pokretačka snaga ove zemlje“. Rekao je i da se zna koga su oslovljavali kao šefa.

„Učestvovao sam u inauguraciji“

On se potom osvrnuo i na inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića, istakavši da su u obezbeđivanju pomenute ceremonije učestvovo nekoliko navijačkih grupa, između ostalog oni su bili zaduženi za deo oko Skupštine.

Vođa ove kriminalne grupe istakao je i da je bio u kontaktu s Darkom Glišićem, te da mu je upravo on rekao da će s njima na vezi biti Vidojević i da je on čovek od poverenja. S Vidojevićem su se viđali, međutim, u jednom trenutku posumnjali su da on ne prenosi „šefu“ onako kako mu je rečeno.

„Vidojević je često dolazio s tim nekim zadacima, počeli smo da sumnjamo da on prenosi kako je rečeno i da ubacuje sebe, na šta mi je Darko Glišić rekao da nije tako“, istakao je Belivuk. On je potom govorio i o navodnom sastanku koji je imao sa šefom Aleksandrom Vučićem koji se dogodio u stanu voditeljke Katarine Šišmanović.

„Darko Glišić mi je rekao da oni znaju da ja dobro radim i da informacije imaju i preko moje komšinice Šišmanović, koja je dobra prijateljica predsednika“, rekao je i onda se osvrnuo na sastanak.

„Znam da se Vulin drogira“

„Vučić, Miljković i ja smo se videli s njim, rekao je da nije dobro da se viđamo često i da s nama bude na vezi Aleksandar Vulin. Marko je to preuzeo na sebe, ja sam ga znao sa splavova, kad je dolazio vidno pijan“, rekao je Belivuk.

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Belivuk je potom istakao i da s Vulinom nije hteo da sarađuje jer je znao da je on konzumirao narkotike.

„Dugo znam da se drogira, videli ste i sami kako pas na granici odmah skače na njega“, rekao je.

Bonus video: U Specijalnom sudu počelo suđenje grupi Belivuk-Miljković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare