Foto:Nova.rs; Vesna Lalić/No0va.rs

Nedeljnik NIN u najnovijem broju otkriva direktnu vezu između generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića i ozloglašenog vođe navijačke grupe Partizana Veljka Belivuka. Nedić je uticao na to da vlasnik "Komiteta" promeni svoj iskaz o demoliranju kluba, te je nakon sastanka sa Nedićem i Belivukom odlučio da odustane od krivičnog gonjenja navijača.

Nedić je razgovarao sa vlasnikom kluba Komitet Vladimirom Mačarom i nagodio se da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu.

Prema službenoj belešci, Vladimir Mačar rekao je policajcima da su Novak Nedić i Veljko Belivuk od njega tražili da problem s navijačima Partizana koji su upali u njegov klub reši sporazumno, otkriva NIN.

Nakon toga, vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

A kako je NIN objavio, on je otišao i na sastanak sa Veljkom Belivukom, kada je instistirao da sa njim krene i Nedić. Ipak, Nedić je istakao kako nije dobar trenutak da ga vide sa Belivukom.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

„Mačar je otišao u Klub poslanika i sastao se s Nedićem, gde mu je ovaj saopštio da problem koji je imao sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom, a ne preko policije i da su oni spremni na dogovor, kao i da mu finansijski nadoknade štetu koja je nastala u klubu, ali pre toga on mora da povuče svoju izjavu koju je dao u policiji, kao i da ne sme nikog da prepozna od lica koja su tu noć lupala i tukla goste u njegovom klubu“, navodi se u službenoj belešci policije.

„Dobio je obećanje da će sve biti zaboravljeno, da više nikada neće imati problem s njima, da je sve to bio nesporazum i da će istog dana biti isplaćen iznos za materijalnu štetu koja je načinjena u klubu – 4.600 evra. Nakon toga Belivuk mu je saopštio i pokazao da u telefonu poseduje slike izjava koje su u policiji dali on i njegov radnik obezbeđenja Nikola Božović, kao i da to moraju da promene, to jest daju druge izjave u kojima neće nikog od njih da pominju“, piše u službenoj belešci u koju je NIN imao uvid.

Policajci zaključuju u belešci:

„Zbog svega gore navedenog Vladimir Mačar se izjasnio da nije spreman da izvrši zvanično prepoznavanje lica koja su navedenog dana ušla, lupala i tukla goste u njegovom klubu Komitet.“

Foto: Nova.rs

Sudija ga je pitala i o povredama nosa i posekotini na usni koju je zadobio kada su napadači upali u klub, ali joj je on odgovorio: „Nisam zadobio nikakve udarce u klubu.“

Na njeno pitanje kako objašnjava to što je u istrazi rekao da se tukao sa jednim od napadača i da je zadobio povredu nosa, kao i da mu je pocepana usna, odgovorio je: „Bilo je davno, ne mogu da se setim.“

Mačar je tada rekao da se odriče prava da traži odštetu od okrivljenih.

Nedić godinama unazad povezivan sa kriminalcima

Među desetoricom optuženih za upad u Komitet bili su i Aleksandar Vidojević, poznat kao Aca Rošavi i Boris Karapandžić.

Suđenje za demoliranje „Komiteta“ do danas nije ni prvostepeno okončano zbog čestih odlaganja. Vidojević je na tribinama ranije bio odmah iza ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, a kao vođu te navijačke grupe nasledio ga je Belivuk.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Više puta su objavljene fotografije Vidojevića sa Danilom Vučićem, punoletnim sinom predsednika Srbije.

Vidojević i Karapandžić su fotografisani zajedno sa Danilom Vučićem tog leta 2018, pre upada u Komitet, na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji.

Pročitajte još:

Nedić je bio na sahrani ubijenog Stankovića, a navijači Partizana su na svojim forumima iznosili tvrdnje kako je pokrovitelj Janjičara. Privremeno rukovodstvo FK Partizan je 16. aprila 2016. iznelo teške optužbe nakon što ih je grupa navijača gađala jajima na tribinama.

U saopštenju su naveli da su ih navijači gađali „po nalogu generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića i jednog od vođa navijača Nenada Vučkovića, inače aktivnog vojnog lica (Vučković je iz Vojske prešao u Žandarmeriju)“ i da „Nedić i Vučković nastoje da prošire atmosferu straha, javnog linča, da nečasno i primitivno spreče održavanje legalno sazvane vanredne skupštine“.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Vojni sindikat je februara 2017. podneo krivičnu prijavu protiv oficira kasarne „Rastko Nemanjić“ kod Pančeva, optužujući ih da su vođama navijača, Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku, kao i Nenadu Vučkoviću, ali i Novaku Nediću omogućili da, koristeći oružje i municiju Vojske, vežbaju pucanje tokom 2016. KRIK je otkrio da je tužilaštvo odbilo ovu prijavu jer su nestali dokazi.

Tužilaštvo je konstatovalo da su „presnimljene trake sa sigurnosnih kamera“, a da su iz Dnevnika rada, u koji se upisuju osobe koje dolaze u kasarnu – iscepane dve stranice.

Uz to, za slučaj ubistva Vlastimira Miloševića, poznat kao „ubistvo na šinama“, među Belivukovim advokatima bio je i Vladimir Lučić iz advokatske kancelarije Nedić, koju vodi otac generalnog sekretara vlade Vojislav Nedić, takođe funkcioner SNS-a.

BONUS VIDEO: Nove žrtve klana Miljkovića i Belivuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar