Sistem "Pronađi me", domaća verzija "Amber alerta", sistema za obaveštavanje nestalih maloletnih lica, danas je pušten u rad. Konferenciji za medije u SIV-u prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Bratislav Gašić, ali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Na samom početku, medijima se obratio Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koji se proteklih godina najviše zalagao za uvođenje „Amber Alerta“.

„Sa ponosom mogu da kažem da nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem, i nažalost neće ga uskoro ni imati“, rekao je Jurić.

Pročitajte još:

Okupljenima se obratio i ambasador SAD u Srbiji.

„Ovo je program koji radi samo kad smo svi zajedno. Potrebna je volja. Ponosan sam što prezentujem ambasadu ovde. Igore, ti si uradio nešto i zbog toga ti hvala. Ništa nije bitnije od brige za decu. Najbolje vreme da se pronađe dete je što pre. Učićemo na primeru Srbije i na osnovu vaših iskustava promenićemo sistem u SAD. Ništa nije važnije od bezbednosti dece“, rekao je Kristofer Hil.

Kristofer Hil Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nakon toga, održana je prezentacija kako funkcioniše sistem.

O sistemu „Pronađi me“ govorio je i ministar policije Bratislav Gašić.

„Pre osam meseci nakom konsultacija nismo imali dilemu da li da ovaj sistem zaživi u Srbiji. Deca su najranjivija. Danas je veliki dan za Srbiju i decu jer znaju da ćemo svi brinuti za njih. Ovo će ujediniti celu zajednicu, naučićemo da verujemo jedni drugima. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP. Ovaj sistem predstavlja efikasan mehanizam, biće korišćen i u sitacijama elementarnih nepogoda i katastrofa za obaveštavanje javnosti. Veoma sammponosan na posao koji smo uradili ali se nadam da nikada nećemo morati da upotrebimo ovaj sistem“, rekao je Gašić na konferenciji.

Bratislav Gašić, Aleksandar Vučić, Igor Jurić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Gašić i ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović potpisali su sporazum neophodan za funkcionisanje sistema. Takođe, sporazum su potpisali i Gašić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podsetimo, sistemom „Pronađi me“ predviđeno je da nakon nestanka deteta građanima stiže SMS poruka o detaljima bitnim za pronalazak. Takođe, detalji o detetu biće vidljivii na oznakama širom puteva u Srbiji. Predviđeno je i da se program na televizijama prekida na svakih pola sata, kada će se pojavljivati slika deteta, kao i poznate informacije.

Okupljenima na konferenciji se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ukupan broj raspisanih objava za maloletnima 3.889. Za 30 osoba nije prekinuta potraga. Ali to nije 0,8 posto, to je 30 dece, 30 porodica. Ako pomogne da se pronađe bar dvoje nestale dece, sve pare, sav trud se isplatio. Kada govorimo o vršnjačkom nasilju danas ga ima mnogo manje nego pre ali ga sada mnogo više vidimo. To nasilje ostavlja posledice trajne na našu decu. Važno je što su ljudi iz MUP-a pristali da promene svoje rutine. Ponosan sam na ovo što smo uspeli da napravimo. Neće biti veće pohvale za rad sistema od toga da smo jedno dva ili tri deteta spasili. U eri kada smo se pokvarili kao roditelji pa smo tako i pokvarili decu, moramo mnogo toga da popravimo, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Sistem „Pronađi me“ se pušten u rad

Sistem “Pronađi me“ po uzoru na američki Amber allert zvanično se pušta u rad. Više o ovom sistemu potrage za nestalom decom reći će nam Nikola Pavlović, reporter jutarnjeg programa „Probudi se“. On od Igora Jurića saznaje kako će ovaj sistem funkcionisati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar