SBB logo, znak
Foto: Promo

SBB kompanija oštro demantuje navode advokatice Zore Dobričanin, koja zastupa porodice žrtava stradalih u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, da odbija da dostavi IP adrese porodice Kecmanović.

SBB u potpunosti sarađuje sa državnim organima, koji moraju da obezbede sudsku odluku da se dostave IP adrese, a što do sada nisu učinili. Ovakve neistinite optužbe su veoma opasne, jer direktno insinuiraju da SBB time što poštuje zakon sprečava da tužilaštvo obavlja svoj posao, čime se svesno obmanjuje javnost i kompaniji koja preko 20 godina posluje u Srbiji i zapošljava oko 2.000 ljudi narušava ugled i reputacija.

Pročitajte još:

Advokatica Zora Dobričanin već nekoliko puta u medijskim nastupima iznosi neistinite optužbe koje direktno insinuiraju da SBB ne želi da sarađuje sa institucijama odbijajući da dostavi IP adrese porodice Kecmanović na zahtev tužilaštva. Iako smo već nekoliko puta slali odgovor medijima da su ove tvrdnje netačne, demantujući optužbe nekoliko puta izrečene u medijima, Zora Dobričanin ne prestaje da obmanjuje javnost pogrešnim informacijama.

Nadležno tužilaštvo je podnelo zahtev SBB kompaniji za dostavljanje određenih podataka i između ostalog tražene su i IP adrese okrivljenog V.K. i M.K. U skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, IP adrese su tzv. zadržani podaci, za čije dostavljanje je neophodna odluka suda (dakle ne samo zahtev tužilaštva). Tužilaštvo uz svoj zahtev nije priložilo zahtevanu odluku suda, pa SBB nije mogao da po tom zahtevu postupi. Svi ostali zahtevani podaci (koji nisu zadržani podaci) su dostavljeni u najkraćem roku, u skladu sa zakonom. Sve to je jasno komunicirano tužilaštvu, zajedno sa informacijom da su podaci o IP adresama pripremljeni i da će tužilaštvu biti dostavljeni čim ono pribavi i prezentuje tu odluku.

Samo tužilaštvo je odgovorilo SBB-u da će pribaviti navedenu odluku, ali to se do danas nije desilo. Dakle, SBB nikada nije odbio da dostavi tražene podatke, već je zahtevao da se ispoštuju uslovi iz zakona koji uređuje obaveze SBB-a prilikom dostavljanja zadržanih podataka.

SBB kompanija posluje u skladu sa svim primenjivim zakonima i nikad nije odbila saradnju ni sa jednom institucijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare