Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©, drustvene mreze/SCREENSHOT

Generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, za kog se godinama sumnja da je u bliskoj vezi sa navijačima Partizana, konkretno frakciji koju je vodio ubijeni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a zatim je nasledio Veljko Belivuk, baš kao i ovi kriminalci imao je epizodu "preletača". Teza o njihovoj povezanosti potvrđena je službenom beleškom u koju je NIN imao uvid, a interesantan je podatak da je jedno vreme "navijao" za Crvenu zvezdu, dok se tome nisu "usprotivili" navijači.

Nedeljnik NIN u najnovijem broju otkriva direktnu vezu između generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića i ozloglašenog vođe navijačke grupe Partizana Veljka Belivuka, koji se tereti za sedam likvidacija i druga teška krivična dela. NIN je došao u posed službene beleške policije koja pokazuje na delu kako je Nedić štitio grupu Velje Nevolje.

U pitanju je slučaj demoliranja kluba Komitet, čijeg je vlasnika generalni sekretar Vlade Srbije Nedić pozvao na sastanak kako bi, umesto sa policijom, problem sa huliganima rešio direktno sa Belivukom. Naime, Nedić je vlasnika kluba savetovao da se ne obraća policiji zbog ovog problema, već je ugovorio sastanak sa vođom kriminalne grupe Belivukom. Kako je Nedić objasnio vlasniku Komiteta, on tom sastanku nije želeo da prisustvuje kako ga ne bi videli u društvu Velje Nevolje, jer je „situacija vruća“.

Cilj oba sastanka bio je da Nedić i Belivuk ubede vlasnika Komiteta da promeni iskaze koje je prvobitno dao policiji i da, kada ga pozovu na prepoznavanje, tvrdi da se ničega ne seća. Među desetoricom optuženih za upad u Komitet bili su i Aleksandar Vidojević, poznat kao Aca Rošavi i Boris Karapandžić, a postupak koji se pred sudom vodi još nije dobio epilog zbog velikog broja odlaganja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Privatna arhiva

Pročitajte još:

Iako se godinama spekulisalo da je Nedić u bliskoj vezi sa navijačkom grupom Janjičari, a potom i Principima, on do danas, prema našim saznanjima, nikada nije ispitan o njihovom odnosu, niti se njegovo ime našlo u optužnicama koje su u međuvremenu podignute protiv Belivukove grupe.

Ipak, Stanković, Belivuk i Nedić, osim zajedničkih „poslova“, dele još jednu „osobinu“.

Baš kao što je Stanković nekada navijao za Zvezdu, a Belivuk za Rad, tako je se i Nedić u jednom trenutku sticajem okolnosti našao na „severu“. Identičan je slučaj i sa optuženim Karapandžićem.

„Samoinicijativno“ se učlanio u Zvezdu

Nedić je tu svoju „janjičarsku“ osobinu pokazao 2019. godina kada je putovao sa rukovodstvom FK Crvena zvezda u Helsinki na utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona. Iste godine se i učlanio u Zvezdu, da bi se ubrzo iščlanio, nakon što su navijači negodovali.

Zvezda je tu informaciju potvrdila i na svom zvaničnom sajtu.

„Povodom informacije koja se juče pojavila u nekim medijima, FK Crvena zvezda obaveštava javnost da se Novak Nedić samoinicijativno učlanio u naš klub. Iako su podaci naših članova nedostupni javnosti, zbog specifične situacije proverili smo pomenutu informaciju koja se ispostavila tačnom. Kontaktirali smo Novaka Nedića koji je odmah odlučio da se iščlani iz kluba. Ovim je stavljena tačka na sve buduće spekulacije na tu temu“, navodi se u tadašnjem saopštenju Crvene zvezde.

NIN je podsetio da je jedan od mogućih motiva za ovo navijačko „lutanje“, na koje je ukazao CINS, prema čijem pisanju iz 2017. je Nedić bio povezan sa Dejanom Grgićem, jednim od čelnika International Sports Office, firme koja je zastupala perspektivne fudbalere Partizana. CINS je objavio da je ta firma postala aktivna kada su Novak i njegov otac advokat Vojislav Nedić postali funkcioneri Partizana.

Novak Nedić Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

I predsednik govorio o Nediću „navijaču“

Predsednik Aleksandar Vučić je javno branio Nedića. Upitan 6. marta 2021. za navode o povezanosti Nedića sa Belivukovom grupom, Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao: „Novak Nedić godinama nije ni na stadionu, ni na bilo kojoj tribini. Da li je u početku želeo da bude neko u Partizanu, nema nikakve sumnje.“

Ukoliko su tačni navodi vlasnika kluba Komitet iz službene beleške, oni demantuju predsednika, jer je Nedić imao kontakte sa Belivukom oktobra 2018, otkrio je NIN.

Uostalom, Vučićevu tvrdnju o Nedićevom interesovanju za Partizan u prošlom vremenu nedavno je demantovao i funkcioner SNS-a, biznismen Milorad Pušica. Prilikom izbora za rukovodstvo Sportskog društva Partizan, Pušica je pred kamerama rekao: „Pre skupštine kod mene su došli Ostoja Mijailović (sada novi predsednik Partizana) i Novak Nedić i ja sam im rekao da nemam nikakvu obavezu prema njima, već isključivo prema Partizanu.“

„Da se pet hiljada puta zove Novak Nedić…“

Postupak protiv Belivukove grupe za sada se vodi zbog njenog delovanja od 2019, iako je ona evidentno postojala i godinama pre toga. Ni u jednoj od dve optužnice se ne spominje ime niti jednog državnog funkcionera, nije rasvetljeno kako je grupa nastala, niti kako se finansirala.

„Ako imate dokaz da je neko počinio bilo koje krivično delo, da se pet hiljada puta zove Novak Nedić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vučić, ti ljudi će da odgovaraju“, poručio je Vučić u martu 2021.

Ne samo da od tada do danas niko nije snosio nikakvu, pa čak ni političku odgovornost, nego nije ni ispitivan.

BONUS VIDEO: Duško Vujošević: Vučić je kontrolisao Velju Nevolju, preko njih su ušli u Partizan