Foto:Jovo Mamila/MO; Nova.rs; Starsportphoto

Hapšenje grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, početkom februara ove godine, izazvalo je velike potrese u svetu politike, fudbala i policije. Iako su se brojni funkcioneri dovodili u vezu s pomenutom grupom, od kojih su neki nazivani i direktnim saradnicima pomenute kriminalne grupe, navodi o njihovoj povezanosti s klanom Belivuk-Miljković ostali su na nivou spekulacija.

Dok su pojedini funkcioneri ispitani o delovanju kriminalne grupe koja je činila najstrašnija krivična dela, ostali su samo u medijima označavani saradnicima mafije.

Pročitajte još:

Najpre je priveden poznati ugostitelj Aleksandar Kajmaković (47), poznatiji kao Aca Bosanac, zbog sumnje da je ekipa Velje Nevolje obezbeđivala njegove lokale. Samo nekoliko dana kasnije, u prostorije iste službe – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), na informativni razgovor bio je pozvan i, sada bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS), Slaviša Kokeza.

Kokeza je ispitan jer je Kajmaković u policiji navodno ispričao da je do poslovnih odnosa s vođom navijača došao preko višegodišnjeg poznanstva sa bivšim predsednikom FSS. Ugostitelj je, kako su pisali mediji, istakao da ga je Kokeza 2016. godine više puta kontaktirao i ubeđivao da obezbeđenje „Kasine“ na Terazijama preuzmu navijači Partizana.

„Rekao mi je da imaju najbolje obezbeđenje, da mogu da spreče dolazak kriminalaca i da neće biti problema sa navijačima“, rekao je navodno Kajmaković, a preneli su mediji.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Upravo na te okolnosti saslušan je Kokeza. Ipak, ono što mu je javnost zamerila jeste činjenica da je odbio poligrafsko testiranje.

Saslušanje, koje je definitivno najviše pažnje izazvalo u javnosti, jeste poziv da se bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Dijana Hrkalović, javi i dođe u prostorije SBPOK. Mediji su preneli da je ona saslušana povodom povezanosti sa kriminalcima Darkom Elezom i Belivukom, dok je njen advokat za naš portal izjavio da je ona ispitana samo o ugroženosti predsednika Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Iako je proteklih meseci Hrkalovićeva u više navrata dovođena u vezu s klanom Miljković-Belivuk, zvanično, saslušana je samo o ugroženosti Vučića. Sa druge strane, učestali napadi kojima je izložena od strane režimskih tabloida nisu doveli do toga da bude ispitana o navijačkoj grupi „Principi“, sa kojoj je godinama unazad dovođena u vezu.

Novak Nedić i južna tribina

I generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić se mesecima unazad dovodio u vezu s dešavanjima na južnoj tribini. Nedić je jedan od političkih funkcionera aktuelne vlasti koji se dovodio u vezu s frakcijom „Janjičarima“, koju su predvodili Belivuk i Miljković.

Kako je naš portal već pisao, njegov dolazak u Partizan poklapa se sa periodom kada je navijačka grupa Janjičari, koju je predvodio ubijeni navijač Aleksandar Stanković, nasilno preuzela tribine. Ipak, povodom veze s klanom Belivuk-Miljković nikada nije saslušan.

I nekadašnji zamenik načelnik SBPOK, Goran Papić, dovođen je u vezu s Belivukom. Papić je uhapšen 9. marta ove godine, a u javnosti je poznat kao policijski funkcioner koji je bez dana policijske škole vrtoglavo napredovao u MUP u vreme vladavine Nebojše Stefanovića.

Foto:printscreen pink.rs

Istovremeno, Papić je bio bliski saradnik Stefanovića.

Pritvor mu je ukinuo Viši sud u Beogradu 29. aprila, a pod istragom je zbog sumnje da je urgirao da policija odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil od, sada osumnjičenog vođe kriminalne grupe, Marka Miljkovića.

Pročitajte još:

Naknadno je u medijima označio sadašnjeg ministra odbrane, ranije policije, Nebojšu Stefanovića kao osobu koja ga je pozivala zbog pomenutog klana.

Svi pipci vode ka Stefanoviću

Ipak, ime koje se mesecima unazad, gotovo svakodnevno, dovodi u vezu s klanom Belivuk-Miljković jeste aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović. Stefanović se na čelu MUP Srbije nalazio u trenutku kada je pomenuti kriminalni klan doživeo najveći uspon, zbog čega se postavlja pitanje kako nije imao operativna saznanja o delovanju grupe, koja godinama unazad sinonim za kriminal u Srbiji.

Učestali napadi na Stefanovića i povezivanje s klanom Belivuk-Miljković ne jenjavaju mesecima. Ipak, i pored toga, ali i činjenice da ga mesecima visoki funkcioneri posrednu optužuju za Belivuka, ali i aferu „prisluškivanje predsednika“, Stefanović dosad nije ispitan o eventualnoj povezanosti.

BONUS video: Dovođenje Belivuka na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar