Foto:starsportphoto; nova.rs, Promo/NIN

Nedeljnik NIN u najnovijem broju otkriva direktnu vezu između generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića i ozloglašenog vođe navijačke grupe Partizana Veljka Belivuka, koji se tereti za niz likvidacija. NIN je došao u posed službene beleške policije koja pokazuje na delu kako je Nedić štitio grupu Velje Nevolje.

Kako otkriva NIN, hapšenje huligana, među kojima su bili i pripadnici navijačke grupe Janjičari, koji su upali i demolirali klub Komitet, sprečio je generalni sekretar Vlade, jer se s vlasnikom kluba nagodio da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu.

Nakon toga vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

„Višegodišnje sumnje da je generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić povezan s grupom koju je predvodio Veljko Belivuk – Velja Nevolja, očito nisu bile bez osnova. To konkretno potvrđuje Službena beleška Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata beogradske policije od 11. oktobra 2018, u koju je NIN imao uvid. Pet dana ranije, 6. oktobra, u klub Komitet upala je grupa od oko 30 huligana, među kojima su identifikovani pripadnici navijačke grupe Janjičari, kasnije preimenovane u Principe, koju je predvodio Belivuk. Prema službenoj belešci, Vladimir Mačar, vlasnik kluba Komitet u beogradskoj Beton hali, rekao je policajcima da su Novak Nedić i Veljko Belivuk od njega tražili da problem s navijačima Partizana koji su upali u njegov klub reši sporazumno“, otkriva NIN.

Miloš Vazura i Novak Nedić, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kako dalje piše nedeljnik NIN, u belešci se navodi da su policajci ovog odeljenja telefonom razgovarali s Mačarom 10. oktobra 2018. i pozvali ga da sa svojim zaposlenim, pripadnikom obezbeđenja kluba Nikolom Božićem, dođe sledećeg dana u policiju na takozvano prepoznavanje osoba koje su upale u njegov klub u Karađorđevoj ulici.

„Mačar je, navodi se u belešci, policajcima rekao da ne može da dođe „jer je prethodnog dana primio poziv od jednog bitnog čoveka i da prvo mora da se sastane s njim, a da će nakon toga da se javi policijskim službenicima“.

Sutradan, 11. oktobra, Mačar je pozvao policajce i rekao da hoće da se vidi s njima, ali ne u službenim prostorijama. U belešci se precizira da su se s njim našli pola sata kasnije, u 15.30, u kafe baru Mikonos u Ulici Čarlija Čaplina.

„Mačar je tom prilikom izjavio da ga je dana 10. oktobra 2018 (dan ranije) kontaktirao Novak Nedić, generalni sekretar u Vladi Srbije i rekao da treba da se vide i razgovaraju, kao i da mu je zakazao da dana 11. oktobra 2018. on dođe u Klub poslanika na razgovor“, piše NIN.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Novak Nedić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mačar je otišao u Klub poslanika i sastao se s Nedićem, gde mu je ovaj saopštio da problem koji je imao sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom, a ne preko policije i da su oni spremni na dogovor, kao i da mu finansijski nadoknade štetu koja je nastala u klubu, ali pre toga on mora da povuče svoju izjavu koju je dao u policiji, kao i da ne sme nikog da prepozna od lica koja su tu noć lupala i tukla goste u njegovom klubu“, navodi se u službenoj belešci policije.

Pročitajte još:

Kako otriva nedeljnik NIN, policijski inspektori su zatim zabeležili da im je Mačar rekao da je pitao Nedića ko će da mu garantuje da će to sve biti „sređeno“ i da više neće imati problema s navijačima, na šta mu je Nedić, kako je zapisano u belešci, odgovorio „da mu on lično garantuje i da je nakon toga pozvao Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i zakazao sastanak sa njim istog dana u 14 časova.“

Mačar je policajcima, prema navodima iz službene beleške, rekao da je insistirao da Nedić ide s njim na sastanak s Belivukom, ali da mu je generalni sekretar Vlade odgovorio „da on ne može da krene s njim, jer sada nije dobar trenutak i da je situacija `vruća` i da ne bi bilo dobro da neko njega vidi s Belivukom i još jednom mu je napomenuo da on može slobodno da krene na taj sastanak“.

Mačar je inspektorima rekao da se tog dana kada je pričao s njima sastao i s Belivukom u kafiću u sklopu tržnog centra Aviv na Zvezdari oko 14 časova.

„Dobio je obećanje da će sve biti zaboravljeno, da više nikada neće imati problem s njima, da je sve to bio nesporazum i da će istog dana biti isplaćen iznos za materijalnu štetu koja je načinjena u klubu – 4.600 evra. Nakon toga Belivuk mu je saopštio i pokazao da u telefonu poseduje slike izjava koje su u policiji dali on i njegov radnik obezbeđenja Nikola Božović, kao i da to moraju da promene, to jest daju druge izjave u kojima neće nikog od njih da pominju“, piše u službenoj belešci u koju je NIN imao uvid.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

U njoj stoji i da je nakon toga Mačar obavestio policajce da je razgovarao s Belivukom o drugom događaju, nevezano za upad u njegov klub Komitet, koji takođe ukazuje na mogućnost da je vođa navijača imao informacije iz policije, jer se u belešci dalje navodi:

„U toku razgovora s Belivukom, Vladimir je došao do saznanja da je pre desetak dana negde na Zvezdari u noge upucan izvesni Isaković, a da su u tome takođe učestvovali navijači Partizana Damjan Šobić i Milan Krasić kao i da imaju informacije da će policija uskoro da ih hapsi.“

Policajci zaključuju u belešci:

„Zbog svega gore navedenog Vladimir Mačar se izjasnio da nije spreman da izvrši zvanično prepoznavanje lica koja su navedenog dana ušla, lupala i tukla goste u njegovom klubu Komitet.“

Ceo tekst pročitajte u najnovijem broju nedeljnika NIN.

VIDEO: Nove žrtve klana Miljkovića i Belivuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare