Foto: Privatna arhiva, Shutterstsock

Tatjana Milovanović iz Velike Plane razvela se od supruga Marka pre nekoliko godina, a odlukom Osnovnog suda u Velikoj Plani, starateljstvo nad troje maloletne dece, od kojih najmlađe ima samo dve godine, privremeno je njoj dodeljeno u julu ove godine. Od presude je prošlo sedam meseci, a Tatjana od tada nije ni videla decu, a kamoli ih dovela kući.

Poslednji put je izvršenje odluke pokušano u sredu, 20. decembra, kada je sudija došao do domaćinstva Marka Milovanovića, bivšeg supruga Tatjane, u selu Vučić kraj Topole. Nadležnima su ukućani rekli da Marko i deca nisu tu, da su otišli u kupovinu. Sudija, koji je trebalo da sprovede odluku svojih kolega u Velikoj Plani, po svemu sudeći bio je zadovoljan tim odgovorom jer se potom okrenuo i otišao, a majka Tatjana je ostala da i dalje čeka pravdu i svoju decu.

Pročitajte još:

„To traje već sedam meseci. On se ili ne odaziva na sudske pozive, ili policija ne može da ga nađe, iako svi znaju gde je. Nije mi jasno kako je moguće da neko ne sprovodi odluke suda, da jedna porodica, jedan čovek, bude iznad zakona. Meni su potrebna moja deca, a i ja njima. Njegov otac, moj bivši svekar, mi je rekao da mogu samo da dođem do kapije da ih vidim, da ne mogu ni u dvorište. Nisam očekivala da će biti u pravu“, počinje priču ova majka za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

Posle venčanja, Tatjana je shvatila da se nije udala samo za Marka, već za celo njegovo domaćinstvo, koje je izrazito patrijarhalno. U domaćinstvu živi nekoliko generacija zajedno, Marko je glava kuće i svi bez pogovora slušaju šta on kaže. Ali, izgleda da je njegov uticaj jak i izvan njegovog domaćistva.

„Dešavale su se tu mnoge čudne stvari. Policija iz kragujevačke Rače je trebalo da ga privede, ali su rekli da ne mogu, jer porodica neće da sarađuje, pa su zatražili pomoć svojih kolega iz Kragujevca. Pa ako su procenili da je porodica nesaradljiva, agresivna, kako ostavljaju decu kod njih? Sin mi je najstariji, on je krenuo u školu. Nije mi jasno kako je mogao bivši suprug da ga tamo upiše bez moje saglasnosti? Odlukom suda je privremeno starateljstvo meni dodeljeno, ali to niko izgleda ne poštuje, pa ni u toj školi gde mi je sin upisan. Starija ćerka ima 5, mlađa 2 godine. Ona je još beba i trebam joj. Doduše, iz vrtića iz Rače su me zvali i rekli da su deca upisana kod njih“, objašnjava Tatjana.

Foto: Shutterstock

Marko se ponekad grubo odnosio prema njoj, ali nikada ga nije prijavila za eventualno porodično nasilje, jer se to u patrijarhalnim sredinama u Srbiji, nažalost, jednostavno ne radi. Kada su se razveli, Marko je radio na tome da plaća što manju alimentaciju, iako je suvlasnik nekoliko firmi i ta suma je na kraju iznosila 10.000 dinara mesečno za troje maloletne dece.

Tatjana nije htela da deca odrastaju bez oca, pa je pristajala da njen bivši suprug viđa decu i više nego što je sud odredio i tu je, najverovatnije, pogrešila.

Tatjana i Marko su se razveli 2020. godine i tada se Tatjana vratila u rodnu Veliku Planu. Bivšem suprugu je bilo dozvoljeno da viđa decu uz prisustvo majke, ali, za Vidovdan, 28. juna ove godine, on je decu odveo i više nije vratio. Sud u Velikoj Plani je doneo rešenje o usvojenoj privremenoj meri iz oblasti porodičnog prava u korist majke, a protiv Marka je podneta i krivična prijava jer nije vratio decu. Ipak, postupak je još uvek u fazi istrage, jer se Marko čak šest puta nije odazivao, a čak i kada mu je zaprećeno privođenjem, on bi obećavao da će doći da bi se ta mera ukinula, pa se ponovo ne bi pojavio.

Foto: Profimedia.rs

Ali, iako je protiv Marka Milovanovića podneta krivična prijava, policija nije oduzela svo oružje iz domaćinstva, a kako kaže Tatjana, ima ga.

„Znam da imaju jednu pušku i mislim da nemaju dozvolu za to oružje, a mislim da i njegova strina ima pištolj sa dozvolom. Nije mi jasno kako policija nije oduzela to oružje, jer je to, valjda, uobičajena procedura“, objašnajva Tatjana.

Bez odgovora

Iz Osnovnog suda u Aranđelovcu čija sudska jedinica iz Topole treba da sprovede rešenje o privremenoj meri koju je doneo Osnovni sud u Velikoj Plani, a kojom je deca trebalo da budu vraćena majci, nisu odgovorili na pitanja portala Nova.rs sve do objavljivanja ovog teksta.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za krijumčarenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare