Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Optuženi za nasilje nad Davidom Radusinovićem (20) - Podgoričani Lazar Radulović i Matija Vlahović, osuđeni su na po godinu i dva meseca zatvora, a Obren Kovačević, Aleksa Grgović i Petar Božović na po godinu.

Presudu im je jutros u podgoričkom Osnovnom sudu izrekao sudija Rade Ćetković.

To je „Vijestima“ saopštio pravni zastupnik Radusinovića, advokat Damir Lekić.

Toj petorki sudilo se zbog optužbi da su 3. marta 2023. godine, oko 22.30 sati, napali i pretukli Radusinovića jer je nosio majicu Fudbalskog kluba Crvene zvezda.

„Sudija je svu petoricu osudio na po osam meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i isto toliko za nanošenje teških telesnih povreda, a onda je primenio odmeravanja jedinstvene kazne putem sticaja i odredio Raduloviću i Vlahoviću kazne od 14 meseci zatvora, a ostalima od po godinu. Istovremeno, Raduloviću i Vlahoviću produžio je pritvor“, kazao je Lekić.

#related-news_0

Zeković: Sud se nije bavio argumentacijom

Advokatica Maja Zeković, tvrdi da je jutrošnja presuda petorici optuženih za nasilje pročitana sa „pripremljenog papira“, da se sud nije bavio argumentacijom i da je na najgrublji način povredio imperativne odredbe Zakonika o krivičnom postupku, ali i da je njen branjenik Obren Kovačević žrtva medijskog linča „što je uveliko dovelo“ do osude na godinu dana zatvora.

Zeković se oglasila nakon što je u podgoričkom Osnovnom sudu izrečena presuda petorici optuženih za nasilje nad dvadesetodišnjim Davidom Radusinovićem.

„Osim što je oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora od jedne godine, osobu koja nije bila učesnik predmetnog događaja, već se po izjavama čak pet svedoka očevidaca sve vreme nalazio u donjem delu igraonice, sud je danas izrekao presudu sa beleški papira bez izvornika presude, odmah po okončanju završnih reči, što samo navodi na zaključak da se sud apsolutno nije bavio argumentacijom odbrane, niti izloženim dokazima koji potvrđuju odbranu, već je okrivljene, unapred, i pre okončanja glavnog pretresa sa ‘pripremljenog papira’ oglasio krivim, čime je na najgrublji način povredio imperativne odredbe ZKP-a“, kazala je ona.

Zeković je objasnila da prilikom izricanja presude sud mora imati izvornik presude na zapisniku o glavnom ptetresu, što dalje znači da se presuda ne sme izricati iz glave, niti sa beleški „kao što je nažalost bio slučaj danas u sudnici“.

Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

„Već po okončanju završnih reči, uzimajući u obzir sve argumente, sve provedene dokaze na pažljiv i savestan način, sud je morao ceniti sve da bi bio u prilici da donese zakonitu presudu, čiji izvornik, ponavljam, je morao imati na zapisniku o glavnom pretresu pre izricanja presude, zbog cega sam kao branilac i reagovala odmah u sudnici“.

Istakla je da je sud odbio da zapisnički konstatuje njeno reagovanje, iako mu imperativne odredbe zakona nalažu da je dužan uneti takve primedbe.

„Dalje, sud je prihvatio pravnu kvalifikaciku optužbe za tešku telesnu povredu, i pored materijane činjenice koja proizilazi iz nalazi i mišljenja veštaka sudsko medicinske struke – da se sve povrede kvalifikuju kao laka telesna povreda“, kazala je ona.

Advokatica je ocenila da je sama presuda, u odnosu na Obrena Kovačevića u potpunosti nezakonita:

„Ne samo zato što nije potvrđena niti jednim relavantnim dokazom, već upravo zato što je u ovom postupku dokazano da Obren Kovačević nije bio učesnik predmetnog događaja, nego samo žrtva medijskog linča duže od godinu dana, a što je uveliko i dovelo do današnje osude na kaznu zatvora od godinu dana, mladića starosti 18 godina, koji je neosuđivan, a pritom sa predmetnim događajem za koji je oglašen krivim nije imao ništa“.

Bonus video: Tuča u Novom Pazaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar