Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Policijski inspektorat Kosova je pokrenuo novu istragu po naredbama Osnovnog tužilaštva u Mitrovici protiv više policijskih službenika u vezi sa upadom i radnjama službenih lica 23. maja godine, kada je izvršena akcija u selu Izvor u opštini Zvečan.

Nakon akcije, uhapšen je policajac zbog oštećenja sigurnosnih kamera na lokaciji narkolaboratorije u Izvoru, prenosi Kossev.

Uhapšeni policijski službenik osumnjičen je za tri krivična dela – „Zloupotreba službenog položaja, pružanje pomoći i prikrivanje dokaza“.

Kallxo saznaje da se nakon proširenja istrage, na osnovu analize slučaja u koordinaciji sa mitrovačkim tužilaštvom, za ista krivična dela istražuju i drugi policijski službenici drugih jedinica.

Istražne radnje PIK-a se preduzimaju protiv policijskih službenika pogranične, forenzičke i jedinice za borbu protiv narkotika.

Mitrovačko tužilaštvo naložilo je PIK-u da ispita postupanje pojedinih policajaca, odnosno zbog čega su tog dana bili tamo.

Pročitajte još:

Za neke policajce sumnja se da su otišli u laboratoriju iako nisu učestvovali u akciji i ušli bez naloga mitrovačkog suda.

PIK je za Kallxo potvrdio da su započeli razgovore sa policajcima i njihovu istragu, ali nisu dali više detalja jer se slučaj istražuje.

„Pozivajući se na Vaš zahtev, u ovoj fazi istrage PIK potvrđuje da uz ovlašćenje i koordinaciju sa Osnovnim tužilaštvom u Mitrovici sprovodimo istragu u vezi sa ovim slučajem. Istražne radnje istražitelja PIK-a, između ostalih, uključivale su i razgovor sa nekoliko policajaca različitih policijskih jedinica. Zbog integriteta istrage u ovoj fazi, ne mogu se dati dodatni detalji za ovaj slučaj“, kaže se u odgovoru Kosovskog policijskog inspektorata za Kallxo.

Između ostalih, oružjem su napadnuti kosovski policajci i carinici na početku akcije u selu Izvor u opštini Zvečan.

„Dok su policijske jedinice dežurale, nepoznati osumnjičeni su pucali na policijske službenike. Kao materijalni dokaz, na licu mesta je pronađeno i oduzeto 26 metaka za vatreno oružje. Povređenih nije bilo“, navodi se u policijskom izveštaju, u kome se potom objašnjava da su policijske jedinice prilikom kontrole otkrile laboratoriju za preradu marihuane.

Policijske jedinice su prilikom kontrole objekta u izgradnji, u vlasništvu muškarca / Srbina, pronašle i uništile 9,084 komada sumnjivog opojnog bilja. Pretresom kuće pronađeno je i oduzeto 4 kilograma sumnjive opojne supstance tipa marihuana i lovačka puška“, navodi se u policijskom saopštenju od 23. maja.

BONUS VIDEO: Pripadnici MUP-a razbili laboratoriju marihuane u Nišu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare