Treće osnovno tužilaštvo odbacilo je prijavu protiv generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, koju je protiv njega podneo penzionisani direktor policije Vladimir Rebić, nakon što ga je početkom septembra napao i pretio mu na jednoj sahrani, na kojoj su se slučajno sreli, na Novom bežanijskom groblju.

Rebić je prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti podneo odmah nakon incidenta u lokalnoj policijskoj stanici. O svemu je potom obavešteno i Treće osnovno tužilaštvo, koje je naložilo policiji da ispita sve navode Rebićeve prijave i obavi saslušanje sa obojicom, kao i da potom prikupljene podatke dostavi tužiocu na dalje odlučivanje.

Mesec dana kasnije „Nova“ je upitala Treće osnovno tužilaštvo dokle se stiglo sa proverama u vezi sa incidentom na groblju, odakle nam je potvrđeno da su po nalogu tužioca saslušana obojica aktera ovog događaja, ali da daljeg postupanja neće biti.

Vladimir Rebić Foto.TANJUG / RADE PRELIC

„Budući da Vladimir Rebić nije hteo da učestvuje u postupku prikupljanja dokaza radi utvrđivanja činjenica o događaju (prevashodno njegovog osećaja ugrožene sigurnosti), tužilaštvo nije moglo da pokrene krivični postupak za navedeni događaj“, navedeno je u odgovoru Trećeg OJT koji je upućen „Novoj“.

Informaciju da se protiv Nedića neće voditi postupak, Rebić je saznao od „Nove“, koja ga je pozvala da prokomentariše odluku i obrazloženje tužilaštva.

„Mene niko iz OJT nije kontaktirao niti mi je postavljeno pitanje o mom osećaju ugroženosti povodom iznetih pretnji. Nikakvo obaveštenje nisam dobio od OJT, a ukoliko me obaveste o odbacivanju krivične prijave, svakako ću podneti prigovor Višem tužilaštvu. Iz policije su me jedino pitali da li imam svedoke koji će potvrditi moje navode. Odgovorio sam da je na sahrani bilo dovoljno svedoka koji su i videli i čuli šta se dogodilo, kao i da nema potrebe da ih ja poimence navodim i na taj način ugrožavam još nekoga“, naveo je Rebić za „Novu“ i nastavio:

„Koliko se sećam odredaba Zakona o krivičnom postupku, Treće OJT je bilo u obavezi da proveri da li su tačni navodi iz prijave koju sam podneo nadležnoj policijskoj stanici. Tužilaštvo je ovlašćeno da i samo prikuplja potrebne podatke, a može pozivati i građane ili zahtevati od pravnih lica određena obaveštenja. Nije mi poznato da li je prijavljeni Nedić pozvan da da izjavu i potvrdi ili demantuje moje tvrdnje, eventualno se podvrgne poligrafskom ispitivanju ukoliko veruje u ono sto bi rekao tužiocu. Takođe ne znam ni da li na mestu incidenta postoje kamere i da li su od JKP tražili snimak spornog događaja“, istakao je Rebić.

Podsetimo, generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, čije se ime u poslednjih deset godina dovodi u vezu sa mnogobrojnim sumnjivim i nikad istraženim aktivnostima sa pripadnicima huliganskih i kriminalnih grupa, izazvao je početkom septembra nezapamćen, a nadasve neprimeren incident, kada je napao bivšeg direktora policije i pretio mu na jednoj sahrani, na kojoj su se slučajno sreli.

Novak Nedić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nedić se okomio na Rebića čim ga je ugledao kako prilazi kapeli u kojoj je trebalo da izjavi saučešće ožalošćenoj porodici.

„Počelo je sa: ’Je**ću ti mater, pi**o jedna, sve si nas izdao’, a završilo sa: ’Naći ću te gde god da si, znam gde se krećeš i gde sediš svaki dan, doći ću i je**ću ti kevu’. Rebić je, međutim, verovatno svestan da nije ni vreme ni mesto za bilo kakve obračune, ostao dostojanstven i bez ikakve reakcije na ovo nedostojno ponašanje“, ispričao je tada naš sagovornik.

Za razliku od Rebića, koji je za „Novu“ potvrdio da je do incidenta došlo, Nedić se ovim povodom dosad nije oglašavao. Ono što je i dalje nepoznato jeste motiv zbog kog se Nedić obrušio na Rebića, zbog čega ovaj događaj u javnosti prate mnogobrojne spekulacije. Upravo zato je odluka tužilaštva o nepokretanju postupka dodatno zabrinjavajuća, jer će i motivi Nedićevog nasilnog i nedostojnog ponašanja ostati nerasvetljeni.

Nedića su više puta javno optuživali da je bio blizak sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a poslednji put je snimljen tokom mitinga SNS u Pančevu, kako sa jednog splava izvodi grupu „batinaša“, specijalno angažovanih za partijske potrebe. Nijedna od ovih optužbi nikada nije ispitana.

Bonus video: Država žmuri na tvrdnje da se generalni sekretar Vlade Novak Nedić viđao sa narko-bosom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar