Novak Nedić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić izazvao je nezapamćen incident prošlog petka kada je verbalno napao, a potom i vređao i pretio penzinisanom direktoru policije Vladimiru Rebiću, sa kojim se sreo na sahrani na Novom bežanijskom groblju. Iako je ovakav potez za svaku osudu, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je reč o generalnom sekretaru Vlade Srbije, pretnje i ne trebalo da toliko da čude javnost ukoliko se uzme u obzir Nedićeva prošlost i dovođenje u vezu s ozloglašenom kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Kako je naš portal otkrio, sve se dogodilo prošle nedelje, na sahrani na kojoj su se Nedić i Rebić sasvim slučajno sreli. Nedić je stajao ispred kapele u trenutku kada je Rebić pristigao. Čim ga je ugledao, Nedić je počeo da mu dobacuje, a potom i da ga vređa. Počelo je sa „Je**ću ti mater, pi**o jedna, sve si nas izdao“, a završilo se sa: „Naći ću te gde god da si, znam gde se krećeš i gde sediš svaki dan, doći ću i je**ću ti kevu“.

Vladimir Rebić Foto:E-Stock_nenad_milosevic

Rebić je zbog ovoga podneo krivičnu prijavu protiv Nedića, a ovo nije prvi put da se generalni sekretar Vlade nađe u fokusu javnosti zbog incidenata, ali i teških optužbi sa kojima se susreće.

Pročitajte još:

Seksualno uznemirao službenicu

Ne tako davne 2014. godine, Nedić se susreo sa teškim optužbama koje je na njegov račun iznela tadašnja funkcionerka Komisije za hartije od vrednosti L. J., tvrdeći da ju je seksualno uznemiravanje.

Kako je Blic tada pisao, L. J. je optužila generalnog sekretara Vlade, za seksualno uznemiravanje, koje je trajalo duže vreme. O svemu je odlučila da progovori nakon što je pokrenuta procedura za njeno razrešenje.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Novak Nedić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Jedini razlog za moje razrešenje je pritisak Novaka Nedića. Od kako sam postavljena na mesto sekretara komisije, on me je seksualno uznemiravao i pritiskao da stupim u odnose sa njim“, napisala je L. J. i dodala da je njoj i njenoj porodici konstantno prećeno.

„Pošto nisam pristala da stupim u bilo kakvu vrstu odnosa sa gospodinom Nedićem, pokrenuo je proceduru za moje razrešenje“, rekla je ona, pisao je Blic.

Veze s južnom tribinom

Sa druge strane, proteklih godina Nedić često ispunjava stupce crne hronike – manje zbog svojih poslovnih uspeha, više zbog povezivanja sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se tereti za sedam likvidacija. Tako je septembra prošle godine NIN objavio da je upravo Nedić učestvovao u zataškavanju slučaja „Komitet“, kada su u oktobru 2018. godine članovi klana Veljka Belivuka upali u kafić u beogradskoj Beton hali i pretukli obezbeđenje, vlasnika i neke goste.

Foto: N1, Printscreen/Facebook, MUP Srbije

Tada je grupa huligana, članova navijačke grupe „Principi“, koje je tada predvodio Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, upala u klub u beogradskoj Beton hali. Prebijeni su vlasnik, pripadnici obezbeđenja kluba, kao i neki gosti.

Policija je uspela da pohapsi osumnjičene koji su potom i optuženi, ali se sudski postupak otegao te mu se kraj još uvek ne nazire. U međuvremenu su svi svedoci i oštećeni koji su dobili batine bitno promenili svoj iskaz u odnosu na ono što su ispričali u policiji. Prema tvrdnjama NIN-a, upravo je Nedić uticao na svedoke, među kojima je bio i vlasnik „Komiteta“.

Pročitajte još:

Kako je pomenuti list pisao, Nedić je nakon celog incidenta razgovarao sa vlasnikom kluba Komitet Vladimirom Mačarom i nagodio se da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu. Prema službenoj belešci, Mačar rekao je policajcima da su Nedić i Belivuk od njega tražili da problem s navijačima Partizana koji su upali u njegov klub reši sporazumno. Nakon toga, vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

Bliskost sa Saletom Mutavim

Ipak, to nije prvi put da se Nedić povezuje sa južnom tribinom i navijačima. O tome je javno govorio bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić tvrdeći da je upravo Nedić stajao iza navijačke grupe “Janjičari”, koju je prvo predvodio ubijeni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a nakon njegovog ubistva Belivuk. Ostaće upamćeno i da je Nedić bio na sahrani ubijenog Stankovića, koji je u to vreme uveliko imao krivični dosije.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Ne treba zanemariti i da je Vuletić u više navrata nazvao sivom eminencijom Partizana. Tako je profesor Vuletić u jednom od svojih obraćanja istakao i da je 2015. Nedić pištoljem pretio treneru Zoranu Milinkoviću u nameri da ga natera da „pusti“ utakmicu protiv FK „Borac“ iz Čačka.

Dodatnu sumnju u veze Nedića sa Grobarima podstaklo je i saznanje da je upravo Nedićev otac, Vojislav, inače advokat i član SNS-a, branio Belivuka na suđenju za ubistvo Vlastimira Miloševića 2016. godine.

Batinaši iz Pančeva

Nedić se i pre nekoliko meseci zatekao u fokusu javnosti. Nedić je snimljen kako izlazi sa jednog splava predvodeći brojne članove SNS „obezbeđenja“ pred miting u Pančevu.

Foto: Printscreen N1/Video

Snimak Nedića podelila je na Tviteru i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Novak Nedić, generalni sekretar Vlade predvodi SNS batinaše“, napisala je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar