Foto: Facebook/Bratsso Vujovic

Branimir Vujović, srpski državljanin koji je uhapšen početkom oktobra u velikoj akciji francuske policije zbog sumnje da je učestvovao u švercu droge i prao novac, povezan je sa čuvenim mafijašem Filipom Koraćem, ali i ljudima iz vlasti u Srbiji, među kojima je i Novak Nedić. Kako je Nova.rs ranije pisala, Vujović zvani Braco poseduje čitavo carstvo nekretnina na francuskoj rivijeri.

Kako se navodi, Vujović se u više navrata susretao sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, a poslovni partner bio mu je Filip Bačević, sin bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića. Sa Bačevićem je posedovao kompaniju za koju se sumnja da je korišćena za pranje novca.

„Branimir Vujović je 17. maja 2022. primio u Ezeu (mesto nedaleko od Nice na jugu Francuske) Nemanju Obradovića, bliskog Filipu Karaću, sa kojim je otišao u hotel ‘Eden Roc’ u mestu Antib gde su se sastali sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade Srbije”, Nedićev račun u luksuznom hotelu od pet zvezdica na Azurnoj obali od 51.000 evra platio je Vujović, piše u dokumentu u koji je KRIK imao uvid.

Novak Nedić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog čega su se tačno sastali nije poznato, ali se u dokumentu pominje da je Vujovićeva saradnica koja je za njega i njegove bliske ljude otvarala i vodila firme, potencijalno trebalo da osnuje i kompaniju za Nedića. Nije poznato da li se ovo i desilo.

Ovo, međutim, nije bio jedini susret Vujovića sa čovekom koji se nalazi na jednoj od najvažnijih pozicija u državi.

KRIK je došao do fotografija koje svedoče o još barem dva njihova sastanka. Obe su, sudeći po opisu na Instagramu i onome što su novinari mogli da prikupe iz dostupnih izvora, nastale u Monaku.

Vujović je bio još bliži sinu bivšeg ministra Milana Bačevića, sa kojim je zajedno posedovao kompaniju koja je, prema istrazi francuske policije, bila korišćena za pranje novca.

Foto: Facebook/Bratsso Vujovic

Ko je Braco?

Branimir Vujović, zvani Braco, živi u Francuskoj od 2000. godine. Tokom godina uspeo je da izgradi malo carstvo nekretnina na francuskoj rivijeri. Poreklom iz Srbije, Braca je investirao u različite nekretnine, uključujući zemljište, stanove i luksuzne vile.

On je osnovao i oko deset kompanija za nekretnine kako bi upravljao svojim investicijama.

Izgradio je i čitavo naselje u Varsu, u Gornjim Alpima. Ovaj kompleks, koji se sastoji od nekoliko luksuznih vila, a u francuskim medijima se navodi da je podržao brojne dobrotvorne projekte u Francuskoj, ali i Srbiji.

„Pad“ Brace

U međunarodnoj kriminalnoj grupi koja je razbijena 3. oktobra u Francuskoj i Monaku, uhapšen je upravo Vujović koji je označen kao vođa, a koji je u Francuskoj poznat kao moćni preduzetnik i vlasnik mnogih luksuznih nekretnina, kao i agencija za nekretnine.

Ova grupa uhapšena je na osnovu dokaza pribavljenih sa kriptovanih telefona i Skaj aplikacije preko koje su praćeni i na kraju uhvaćeni zbog ovih krivičnih dela.

„B.V. se navodno hvalio da je ubijao i mučio ljude, a organizacija je kokain, kako se sumnja isporučivala iz Dominikanske Republike za preprodaju na Azurnoj obali ili slanje u druge evropske zemlje“, pisali su francuski mediji.

Kako se navodi, ova grupa je bila umešana i u trgovinu oružjem. Tokom pretresa, zaplenjena su dva pištolja, nešto više od 19.000 evra u gotovini, satovi i luksuzni predmeti i blindirani „audi A8“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar