Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić Foto: Irfan Ličina

Nakon incidenta koji se sinoć dogodio ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, građani tog grada i dalje su u šoku zbog dešavanja. Naime, novopazarski portali juče su izvestili da je došlo do sukoba između pripadnika obezbeđenja u zgradi Internacionalnog Univerziteta i još nekoliko lica, te da je navodno neko fizičkom silom hteo da preuzme kontrolu nad zgradom Univerziteta, a portal Nova.rs otkriva pozadinu i detalje pomenutih događaja.

Nakon što je Islamska Zajednica u Srbiji donela odluku u kojoj se kaže da svi vakufi ( institucije i prostori ) koji pripadaju ovoj zajednici moraju da imaju obezbeđenje koje angažuje ova zajednica a koje u većini slučajeva vodi Muhamed Zukorlić brat preminulog muftije.

Predsednica Univerziteta Elma Elfić Zukorlić, druga žena preminulog muftije Muamer efendije Zukorlić, angažovala je privatno profesionalno obezbeđenje koje je trebalo da obezbeđuje zgradu Internacionalnog univerziteta, ali je nakon sinoćnjeg incidenta koji se dogodio ispred ovog univerziteta, kontrolu nad ovom zgradom ipak preuzelo obezbeđnje “ Berk “ koje vodi Muhamed Zukorlić, a koje obezbeđuje vakufe Islamske zajednice u Srbiji.

Pročitajte još:

Incident se dogodio sinoć oko 21h, kada je na dežurstvo došlo obezbeđenje Islamske zajednice i privatno obezbeđenje koje je angažovano od strane predsednice ove instutcije Elme Elfić Zukorlić.

Kako je za Nova.rs sinoć saopšteno od strane informativne službe internacinonalnog univerziteta, Islamska zajednica odnosno njeno obezbeđenje kojim rukovodi Muhaned Zukorlić nisu imali nikakav profesionalni ugovor o obezbeđivanju ove institucije, a obezbeđenje koje je angažovala predsednica univerziteta Elma Elfić Zukorlić ima profesionalni ugovor.

Kako su nam oni rekli, tokom sukoba ova dva obezbeđenja u protirnici univerziteta zaključao se Muhamed Zukorlić, ali je nakon inicijative Islamske zajednice ipak napustio portirnicu, ali je dogovoreno da oni sinoć obezbeđuju univerzitet, te da će se danas raspravljati o tome ko će u budućnosti raditi taj posao.

Elma Elfić Zukorlić rekla je sinoć medijima da su sve odluke o angažovanju profesionalnog obezbeđenja donete od strane organa Uprave Univerziteta, te da je to prvi put da ta visokoobrazovna ustanova potpisuje ugovor o angažovanju sa profesionalnim obezbeđenjem, što navodi, ranijih godina nije bio slučaj.

”Izražavam duboko žaljenje što je večeras izostao profesionalizam i objektivnost i upućujem apel i molbu nadležnim organima da zaštite autonomnost Univerziteta od bilo kakvih političkih uticaja”, poručila je sinoć nakon incidenta predsednica Univerziteta u Novom Pazaru Elma Elfić Zukorlić.

Muamer Zukorlić i Elma Elfić Zukorlić Foto:E-Stock/Dušan Milenković

Sa druge strane, Muhamed Zukorlić brat preminulog muftije Zukorlića, rekao je u izjavi za medije da oni neće dozvoliti da osobe bez legitimiteta angažuju bilo kakva obezbeđenja i donose odluke o njima:

„Mi koji smo branili vakufe nećemo dozvoliti da nelegitimne osobe dovode obezbeđenja iz Beograda ili bilo odakle sa strane, bez znanja prvog čoveka, rekotora Univerzteta. Nastavićemo da branimo i da živimo za vakufe iako njegovog vakifa odnosno mog brata Muamera Zukorlić nema, i to ćemo činiti još jače nego što smo to činili kada je bio živ“, rekao je Muhamed Zukorlić, direktor obezbeđenja „Berk“ i brat preminulog muftije.

Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić Foto: Nenad Mihajlović

On je sinoć takođe rekao da Elma Elfić Zukorlić ne vrši funkciju predsednika univerziteta, obzirom da je njena funkcija zamrznuta jer Elfić Zukorlić obavlja funckiju u Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

Sead Bećirović, rektor Internacionalnog univerziteta, rekao je sinoć da oni kao uprava ove visokoobrazovne institucije nisu angažovali nikakvo privatno obezbeđenje, jer godinama unazad sarađuju sa obezbeđnjem „Berk“ koji vodi Muhamed Zukorlić i da nije imalo potrebe da se anagužuje neko drugo obezbeđenje.

Dok sa druge strane Elma Elfić Zukorlić smatra da je njen kolega Sead pod pritiskom dao ovu izjavu, jer po njenim navodima upravo on potpisao odluku o imenovanju novog obezbeđenja i istakao da danima trpi pritiske što se po Elminim rečima može proveriti u zapisniku sa sednice ovog univerziteta.

Jutros se povodom dešavanja na ovom fakultetu oglasio i sam Usame Zukorlić koji je rekao da je Internacionalni univerzitet jedan od najvažnijih vakufa preminulog akademika muftije Muamera Zukorlića i naglasio da je njegov otac upravo na njemu i preminuo.

Usame kaže da je samo jedan amanet rahmetli muftije na toj ustanovi i da je to pisani testament odnosno statut – Poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik.

„Zato mi, i kao naslednici muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet“, rekao je Usame i naglasio da se na toj ustanovi ni jedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, kao i da će prsti politika koje su se borile protiv Muftije i samog Univerziteta ostati daleko od te ustanove.

BONUS VIDEO: Porodica sumnja da je Muamer Zukorlić otrovan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare