Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prvostepenom presudom koja je izrečena danas u Palati pravde u Kragujevcu, V.K. (70) osuđen je na osam godina zatvora zbog nesreće u kojoj je poginula 12-godišnja Nikolina. Nikolinini Roditelji Vera i Bogoljub ogorčeni su zbog presude i danas su sa novinarima podeli informacije koje su od prvog dana znali, ali ih nisu iznosili kako ne bi ometali istragu. Oni su pokazali dokumetaciju iz koje se vidi da je vozač koji je usmrtio njihovu ćerku u trenutku udesa bio pozitivan na kokain, marihunanu i druge nedozvoljene supstance.

U prvostepenoj presudi vozač koji je na pešačkom prelazu usmrtio Nikolinu Janković iz Kragujevca, po osnovu dva krivična dela osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina i dva meseca.

Za krivično delo protiv bezbednosti u saobraćaju, presuda je sedam godina, a za nepružanje pomoći, osuđen je na godinu i dva meseca.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ovakva presuda je poražavajuća za roditelje Veru i Bogoljuba koji su danas rekli da im ovo nije nikakva satisfakcija jer “njihovog deteta više nema”, ali da će nastaviti da se bore za promenu zakona, jer se kako su istakli, ovakva tragedija može dogoditi svakome.

Oni su sada sa novinarima podelili informacije koje su znali od prvog dana.

“Četiri sata nakon udara Nikoline, Vladan K. je na “Drager testu 5000” bio pozitivan na kokain, heroin, marihunau, ekstazi. To je jedan od najpouzdanijih uređaja na svetu. Na licu mesta je pretio svedocima i pretio je da će pobeći iz grada. Javni tužilac je dva puta tražio da njegov pritvor bude produžen zbog ovih okolnosti, ali su sudije to odbile oba puta. Njegovi krvni uzorci su poslati na analizu na VMA 40 dana nakon nesreće. Mi se pitamo šta se čekalo 40 dana, da li su u UKC Kragujevac tretirani kako treba? Kada su stigli rezultati, bili su negativni na opijate”, ogorčana je Nikolinina majka Vera.

Posle izricanja prvostepene presude roditelji su izneli svoje sumnje u ceo postupak suđenja, navodeći da su „pojedinci koji predstavljaju institucije“ imali kontradiktorne izjave.

“Policajci koji su radili policijski uviđaj, u zapisniku su napisali da je okrivljeni pretio da će pobeći iz grada, da je pretio svedocima, detaljno su opisali njegovo ponašanje. A kada smo ih mi pozvali kao svedoke, ništa od toga što se nalazi u zapisniku koji su oni napisali nisu potvrdili, niti su sećali, već su rekli da je okrivljeni sarađivao. Čak je jedan policajac izjavio da se ne seća da li je bio dan ili noć, a rekao je da mu je to bio najteži uviđaj koji je do sada radio. Napravili su i bitan propust na uviđaju, jer nisu pozicionirali položaj Nikolininog tela. To je ozbiljan propust, jer saobraćajni veštak nije mogao na osnovu odbačaja tela da utvrdi preciznu brzinu, već je utvrdio brzinu koja je najpovoljnija po okrivljenog”, ukazali su roditelji.

Nemamo pravo na žalbu

Majka Vera je rekla da oni kao roditelji nemaju pravo da se žale na presudu niti to može da uradi njihov advokat.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Nama su od ovog trenutka vezane ruke. Mi ne možemo da se žalimo, ali zato advokati odbrane i osuđeni ubica naše ćerke mogu da se žale na presudu. Prema zakonu i tužilac ima pravo na žalbu. Tužilac je tražio maksimalnu kaznu koja je zakonom predviđena 12 godina. S obzirom na to da je kazna sedam godina, tužilac je rekao da će uložiti žalbu. Mi našu borbu nastavljamo, očekujemo pravosnažnu presudu od apelacije i borićemo se za promenu krivičnog zakonika. Previše dece gine, nije to naše subjektivno mišljenje, već zvanične metrike koje to pokazuju”, rekla je majka Vera.

Roditelji traže izmene u zakonu

Podsetimo, Nikolinu Janković (12) Vladan K. (70) oborio je na pešačkom prelazu dok se vraćala iz škole 7. decembra prošle godine. Od posledica udara, Nikolina je preminla 1. januara u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle ovog tragičnog događaja usledili su protesti građana. Roditelji Vera i Bogoljub podsćaju da su više puta apelovali da okrivljeni bude u pritvoru do izricanja presude, ali se on, kako ističu “branio sa slobode”.

Nikolinini roditelji su zajedno sa roditeljima druge dece nastradale u saobraćaju osnovali Udruženje s ciljem da svojim angažovanjem utiču na izmene Krivičnog zakonika.

Udruženje je tražilo povećanje zaprećenih kazni za počinioce najtežih krivičnih dela u saobraćaju, kako bi se na ta način sprečile buduće tragedije.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“U većini slučajeva, za smrtne ishode dece u saobraćaju izrečene kazne su minimalne. Po našem mišljenju, javnom riziku u saobraćaju Srbije, kaznenim politikama u drugim zemljama, ali i zakonu Srbije koji jasno definiše svrhu kažnjavanja, minimalne kazne su upravo glavni razlog trenda bahate vožnje, koja svakodnevno odnosi živote na putevima Srbije”, navedeno je u saopštenju Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju.

BONUS VIDEO: Protesti u Kragujevcu „Pravda za Nikolinu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare