Foto: Privatna arhiva/Amir Hamzagic/ATAImages/Printscreen/Twitter/Američka ambasada/@USEmbassySerbia

Tanja Vukićević, javna tužiteljka iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, izborna članica VST i bliska saradnica Zagorke Dolovac, dostavila je zvaničan dopis Skupštini, u kom je navela da disciplinskom tužiocu tog organa nije podneta prijava protiv šefa Višeg tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića. Informacija koju je dostavila Skupštini nije tačna jer su, mesec i po dana ranije, prijavu protiv njega podnele smenjene tužiteljke Jasmina Paunović i Bojana Savović.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i šefica najvećeg opozicionog Poslaničkog kluba „Pravac Evropa“ podnela je juče krivičnu prijavu protiv tužiteljke Tanje Vukićević, članice Visokog saveta tužilaštva (VST) i bliske saradnice glavne tužiteljke Zagorke Dolovac, zbog falsifikovanja zvaničnog dokumenta, koji joj je ispred tužilačkog saveta dostavila početkom maja.

Marinika Tepić Foto: Printscreen/RTS

Kako Tepićeva navodi u krivičnoj prijavi u koju je „Nova“ imala uvid, Vukićevićeva je kao izborni član tužilačkog saveta, zloupotrebom položaja, uputila Narodnoj skupštini zvanični dopis ispred tog tela u kom je navela neistinit podatak i isti overila pečatom Saveta i svojim potpisom.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Naime, u svom poslaničkom pitanju Marinika Tepić je na sednici Narodne skupštine od 20. aprila zatražila od VST (tadašnjeg Državnog veća tužilaca) da dostavi informaciju da li je disciplinskom tužiocu tog tela dostavljena prijava protiv Nenada Stefanovića, šefa Višeg tužilaštva u Beogradu (VJT). Pitanju koje je Tepićeva postavila prethodila je organizovana hajka i progon tužiteljki iz VJT Jasmine Paunović i Bojane Savović, koje su se našle na meti Nenada Stefanovića i njegovih najbližih saradnika nakon što su isterane iz Odeljenja za korupciju, a potom i javno progovorile o svim sumanutim dešavanjima i zloupotrebama u najbitnijem tužilaštvu u državi.

U zvaničnom dopisu, koji je posle nekoliko dana dostavljen Narodnoj skupštini i poslanici Tepić, Tanja Vukićević je navela da protiv Stefanovića nije podneta disciplinska prijava. Ovu lažnu informaciju, Vukićevićeva je dostavila na službenom memorandumu i overila službenim pečatom, čime je, kako se navodi u prijavi, počinila krivično delo falsifikovanja službene isprave.

Tanja Vukićević (desno) na poslednjoj sednici Visokog saveta tužilaštva, Foto: Printscreen

Da se iza falsifikovanja dokumenta krije očigledan pokušaj zaštite režimski izabranog tužioca Nenada Stefanovića, čiju je smenu znatan deo javnosti više puta zahtevao zbog mnogobrojnih zloupotreba, postalo je jasno kada je istu informaciju od VST zatražila tužiteljka Jasmina Paunović, ovog puta od sekretara tog tela. Na njeno pitanje šta se dešava sa prijavom koju su ona i Savovićeva podnele još krajem marta, sekretar joj je odgovorio da je prijava primljena, zavedena i dostavljena disciplinskom tužiocu na dalji rad.

Ovaj dopis je zajedno sa falsifikovanim dostavljen juče Prvom osnovnom tužilaštvu kao dokaz da je tužiteljka Vukićević počinila krivično delo.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić rekla je juče za „Novu“ da je u čitavom ovom slučaju najskandaloznije to što iza falsifikovanog dokumenta ne stoji neka neuka osoba, već naprotiv – javni tužilac.

„Dodatno je skandalozno to što tužiteljka Vukićević pretenduje da nakon mandata u tužilačkom savetu bude unapređena i raspoređena u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Ne mogu da se otmem utisku da u njenom postupku takođe ima elemenata organizovanog kriminala, odnosno da je u ovoj zloupotrebi učestvovalo više osoba. Malo je verovatno da je ona samostalno mogla da sastavi, overi i pošalje ovakav dopis, a da za to nije dobila odobrenje“, kazala je za „Novu“ potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Ona dodaje da je zabrinjavajuće što građani Srbije imaju tužioce koji očigledno ne rade svoj posao onako kako to zakon nalaže.

„Imamo glavnu tužiteljku koja beži od javnosti, drugu koja falsifikuje dokumenta, trećeg koji profesionalce proteruje iz antikoruptivnog odeljenja i otvoreno štiti nepočinstva vlasti, a mi pričamo o reformi pravosuđa. Da li ovako treba da izgleda reformisano pravosuđe“, pita se Tepićeva i ističe:

Nenad Stefanović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

„Verujem da će se profesionalni tužioci, kojih nesumnjivo ima u svim tužilaštvima u državi, konačno odupreti i početi da rade svoj posao onako kako to zakon nalaže. Ne zbog Marinike Tepić, već zbog građana Srbije koji ih plaćaju. Ne pristajem na to da ćutke posmatram kako one koje hvataju u zloupotrebama potom unapređuju, niti ću ikad pristati da odustanem i sležem ramenima na sva nepočinstva koja dopiru iz pravosudnog sistema. Tužilačke i sudijske funkcije su doživotne, nemamo pravo da dopustimo da ovakve stvari prolaze.

Inače, tužiteljka Vukićević jedna je od bližih saradnica glavne tužiteljke Zagorke Dolovac, a za aktuelni saziv VST izglasana je upravo uz njenu pomoć. Na poslednjoj održanoj sednici, koju je javnost imala priliku prvi put da prati uživo, bila je izvestilac. Podržala je sve predloge za koje je VST glasao, uprkos očiglednom kršenju zakona kom su se usprotivila samo dvojica članova.

VIDEO: Sa dna rang liste, do vrha najznačajnijeg tužilaštva u državi: Kako je Nenad Stefanović izabran za višeg javnog tužioca u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare