Foto: Vesna Lalić

Da će posledice nezakonitog izbora javnih tužilaca, koje je sproveo Visoki savet tužilaštva pre nekoliko nedelja, kada je jedan član napustio sednicu, a drugi odbio da glasa, biti dalekosežne, pokazalo se prošle nedelje u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, čija je nova šefica razrešena dužnosti već prvog radnog dana, saznaje „Nova“.

Visoki savet tužilaštva (VST) održaće sutra četvrtu sednicu na kojoj će, između ostalog biti razmatrani izbori za šefove nekoliko tužilaštava, među njima i Trećeg osnovnog u Beogradu, koji je prošle nedelje obeležio i jedan skandal.

Naime, na predlog vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac, VST je na prethodnoj sednici izglasao Ivanu Stojiljković Pomiriški za mesto glavne tužiteljke u Trećem OJT, koja je prethodno bila vršilac funkcije glavne tužiteljke u Osnovnom tužilaštvu u Pančevu. Kako za „Novu“ otkriva dobro obavešten izvor, Pomoriški je prošle nedelje došla na svoje novo radno mesto, ali ju je već na svečanoj sednici na kojoj je trebalo da se predstavi svojim saradnicima, dočekalo neprijatno iznenađenje.

„Prošlog četvrtka Stojiljković Pomiriški je stupila na dužnost šefice Trećeg OJT i tim povodom održana je svečana sednica na kojoj je trebalo da se predstavi svojim saradnicima. U toku radnog vremena, posle nekoliko sati, Vrhovni savet tužilaštva ju je obavestio da je njen izbor trenutno blokiran zbog žalbe koja je u međuvremenu stigla u Ustavni sud i zbog koje će morati da je razreše“, kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

On dodaje da je tako Stojiljković Pomoriški ušla u istoriju kao javni tužilac koji je najkraće bio na mestu rukovodioca, jer je Vrhovni savet tužilaštva, onaj isti koji ju je doveo u ovakvu situaciju, morao da joj pretvori status u vršioca funkcije do okončanja postupka.

„Dodatni problem je taj što i na funkciju vršioca funkcije mora da sačeka dok se ne održi predstojeća sednica VST, a koja je zakazana za sredu. Zbog ovakvog javašluka u postupanju VST, Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, koje je nadležno za najnaseljenije opštine Novi Beograd, Zemun i Surčin, biće nekoliko dana bez uprave“, kaže naš sagovornik i napominje:

Tužilac predrag Milovanović, Foto:Newsmax Adria

„Potpisnik žalbe koja je dostavljena Ustavnom sudu je inače član VST i nekadašnji šef upravo Trećeg osnovnog tužilaštava Boris Pavlović. On je inače, zajedno sa kolegom, Predragom Milovanovićem osporio izbore javnih tužilaca koji su održani na prethodnboj sednici VST, ocenjujući ih kao nezakonite. Dok je Milovanović sednicu napustio, o čemu je „Nova“ tada izvestila, Pavlović je ostao i jedini glasao protiv svih predloga i kandidata koji su progurani uz posredstvo Zagorke Dolovac, a sve u cilju uspostavljanja potpune režimske kontrole nad radom svih tužilaštava u državi“.

Ko je Ivana Stojiljković Pomoriški

U pravosudnim krugovima, tužiteljka koja se našla u centru skandala, važi za blisku saradnicu Zagorke Dolovac. Njena karijera od samog početka je vidno „skokovita“, pa je tako uprkos iskustvu i godinama staža dolazila na pozicije koje su njenim ispisnicima uglavnom bile nedostižne. Tako je najpre od zamenice tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu, postala vršilac funkcije u Osnovnom tužilaštvu u Pančevu, odakle je trebalo da pređe u beogradsko Treće OJT. Ovo tužilaštvo je takođe imalo prinudnu upravu od kada je tužilac Pavlović izglasan za člana DVT. Na to mesto Dolovac je najpre uputila takođe svoju blisku saradnicu Jelenu Biorčević Cerović, zamenicu iz Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu i to nekoliko meseci nakon što je uspešno okončala višegodišnji postupak u kom je zastupala optužnicu – ubistvo pevačice Jelene Marjanović u Borči. Biorčević- Cerović je sada vršilac funkcije u Višem tužilaštvu u Pančevu, opet po nalogu Zagorke Dolovac, koji je podržala većina u VST, uključujući i nedavno izglasane „istaknute pravnike“, nepoznate kako javnosti, tako i tužilačkim krugovima. Zanimljivo je da je Stojiljković Pomoriški pre ulaska u pravosuđe bila politički angažovana u partiji Nenada Čanka i zaštitno lice njegove Lige socijaldemokrata.

Prenos sednice uživo

Branko Stamenković Foto: n1

Iako su sednice nekad Državnog veća tužilaštva, a sada Vrhovnog saveta tužilaštva javne, sve do jedne su se mahom događale izvan pažnje zainteresovane javnosti. Rampu za novinare uglavnom je spuštala Zagorka Dolovac i to bez ikakvog zakonskog osnova, a nakon što je predsedavanje ovim telom preuzeo drugi član i to tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković, pristup javnosti je ipak omogućen, ali opet, u pomalo specifičnim uslovima. Naime, sednica će se emitovati uživo, ali njen snimak neće biti kasnije dostupan. Stamenković je inače nedavno gostovao na televiziji N1 gde nije uspeo da objasni zašto ne postoji snimak prethodne sednice VST koju je napustio Predrag Milovanović, između ostalog i zbog nedostojnog ponašanja Zagorke Dolovac. Milovanović je, podsetimo, otkrio javnosti da je glavna tužiteljka bila okrenuta leđima sve vreme njegovog izlaganja, kao i da je na licu sve vreme držala naočare za sunce.

Pročitajte još: