Visoki savet tužilaštva održao je juče četvrtu redovnu sednicu, koju je, po prvi put, javnost mogla uživo da prati putem video-linka. Sednica je juče trajala bezmalo pet sati, a obeležila je žustra rasprava i glasno negodovanje dvojice članova tog tela, koji su pokušli da se suprotstave donošenju nezakonitih odluka.

Iako je sedela u dnu konferecijskog stola, okrenuta leđima kameri,  ali nasuprot predsedavajućem VST, Dolovac se svojski trudila da drži sve pod kontrolom. Nekoliko zabeleženih kadrova jasno svedoče kako je Dolovčeva, predsedniku VST, tužiocu Branku Stamenkoviću, slala „diskretne“ poruke u pokušajima da sednicu održi u onom duhu koji je vladao dok je ona predsedavala ovim telom, duže od jedne decenije.

Naime, tokom izlaganja tužioca Predraga Milovanovića i Borisa Pavlovića, koji su jedini otvoreno negodovali i osporavali način na koji se donose odluke, posebno u vezi sa postavljnjem vršioca funkcija glavnih tužilaca u Beogradu i Pančevu, Dolovac je sa dna stola, pokazivala Stamenkoviću rukom da „seče“ i prekida izlaganja pobunjenih kolega, verovatno u cilju sprečavanja da njihovi opravdani navodi dospeju u javnost.

Pročitajte još:

Na njenu žalost, tužilac Stamenković je pažljivo pratio izlaganja Milovanovića i Pavlovića, pa nije bio u mogućnosti da istovremeno isprati i ovu nedostojnu i uvredljivu pantomimu. Kada bi postala svesna da Stamenković ne vidi njeno suptilno razgibavanje šake, Dolovac bi revoltirano spustila ruku, a potom kadru otvorila i svoj profil, na kom se takođe jasno videlo koliko je nezadovoljna ovako „slobodnim“ vođenjem sednice.

Podsetimo, Predrag Milovanović i Boris Pavlović su članovi VST iz redova osnovnih tužilaca i jedini su članovi ovog tela koji su glasali protiv odluka koje čak i laička javnost tumački kao nezakonite. U izmenjenom sastavu poslednjeg saziva Državnog veća tužilaca, a sada VST, sada se nalaze i istaknuti pravnici koje je, nakon brojnih kontroverzi, na posletku izglasala komisija Skupštine Srbije. Niko od njih nije nijednom iskazao bilo kakvo neslaganje sa onim što se dečava na sednici, a na snimcima glasanja se jasno vidi i kako podižu ruke za one odluke koje prethodno aminuje Dolovac svojim pokaznim razgibavanjem.

VIDEO: Cvijić: Zagorka Dolovac reaguje samo kad urednika Informera udare u stražnjicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare