Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Privatna arhiva; Vesna Lalić/Nova.rs; Vesna Lalić

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Željka Nikolaidis uputila je zahtev Visokom savetu tužilaštva za razgledanje spisa predmeta koji se vodio po prijavi Bojane Savović i Jasmine Paunović protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, jer sumnja da je njen faksimil zloupotrebljen i iskorišćen na izjavi koju ona nije potpisala, niti stoji iza iste. Nikolaidis, do nedavno bliska saradnica Stefanovića, tvrdi da je u pomenutom disciplinskom postupku, u korist Stefanovića, korišćeno njeno navodno izjašnjenje o dešavanjima u VJT, u kojem je iznet niz neistina koje ona nije niti napisala, niti potpisala.

Nikolaidis traži uvid u predmet koji se vodio po prijavi tužiteljki Savović i Paunović, koje se nalaze u “nemilosti” Stefanovića već duže vreme zbog ukazivanja na kršenje zakona.

„Stavljam zahtev za razgledanje i fotokopiranje vaših spisa u disciplinskom postupku koji se vodio po disciplinskoj prijavi zamenika javnih tužilaca Bojane Savović i Jasmine Paunović, protiv javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva Beogradu Brankice Marić, obzirom da sam nedavno preko javnog tužioca Bojane Savović došla u posed mog „izjašnjenja” , od 27. marta 2023. godine, koje je disciplinskom tužiocu dostavljeno od strane određenog lica iz VJT u Beogradu, kao odgovor na vaš dopis i koje je predstavljeno kao moje izjašnjenje. U tom disciplinskom postupku, iako je navedeno izjašnjenje neistinite sadržine, sadrži niz neistinitih podataka i ne predstavlja moj stav i mišljenje, te ja nisam imala saznanja o podnošenju navedeno izjašnjenja jer ono nije potpisano mojim originalnim svojeručnim potpisom, već je na navedeno izjašnjenj stavljen moj faksimil, koji se nalazio u kancelariji u VJT u Beogradu, i koji je lice koje je sačinjavalo navedeno lažno izjašnjenje, zloupotrebilo“, navodi se u zahtevu Nikolaidis.

Foto:privatna arhiva/facebook

„Ujedno vas obaveštavam, radi preduzimnja mera iz vaše nadležnosti, da me Disciplinski tužilac nikada nije obavestio o vođenju disciplinskog postupka po disciplinskoj prijavi zamenika javnih tužilaca Bojane Savović i Jasmine Paunović, protiv javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanović i prvog zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogrdau Brankice Marić, da o vođenju navedenog postupka nisam imala saznanja, nisam pozivana od strane disciplinskog tužioca radi davanja usmene izjave, niti sam bila upoznata sa vašim dopisom koji ste prosledili VJT“, navodi tužiteljka.

Pročitajte još:

Sadržina izjašnjenja na kojem je njen faksimil, tvrdi Nikolaidis, sadrži niz neistina iza kojih ona ne stoji.

Podsetimo, Bojana Savović i Jasmina Paunović podnele su prijavu Visokom savetu tužilaštva protiv Nenada Stefanovića zbog niza postupaka koje je napravio u proteklom periodu, a koji se odnose na kršenja propisa i načina rada u tužilaštvu.

Disciplinska prijava protiv Stefanovića je odbačena.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ključne za takvu odluka displinskog tužioca bile su izjave Stefanovićevih bliskih kolega koje su korišćenje u postupku. Jedna od izjava bila je i od Željke Nikolaidis, koja tvrdi da ne stoji iza pomenutog izjašnjena.

Podsetimo, Nikolaidis je do nedavno slovila za jednu od najbližih saradnika Stefanovića, odnosno osobu od poverenja. Nedavno je tražila razrešenje s mesta rukovodioca Odeljenja za suzbijanje korupcije zbog više puta grubog postupanja Stefanovića prema njoj.

Pročitajte još:

Sa druge strane, već izvesno vreme stvari u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ne funkcionišu.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Naime, proteklih meseci više tužiteljki se javno usprotivilo višem tužiocu Nenadu Stefanoviću i njegovom postupanju. Među njima su i Bojana Savović i Jasmina Paunović.

Dok je jedna tužiteljka sklonjena iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal nakon što je izdala nalog da se uhapsi šest osoba zbog zloupotreba u EPS, druga je jer se otvoreno suprotstavila višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću.

Pojedine kolege Stefanovića otvoreno su govorile i o samovolji koju sprovodi, ali i kako prolazi svako ko mu se suprotstavi.

VIDEO: Odgovor tužiocu Nenadu Stefanoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare