Foto:Antonio Ahel/ATAImages; Shutterstock

"Skaj" poruke koje je optuženi Darko Šarić, prema navodim optužnice, razmenjivao sa članovima svoje kriminalne grupe dok je boravio u pritvoru, za koje njegova odbrana tvrdi da nemaju veze sa Šarićem, ponovo su u fokusu u postupku koji se protiv ove kriminalne grupe vodi pred Specijalnim sudom zbog sumnje da je pripremala ubistvo, a potom i diskreditaciju svedoka saradnika u drugom postupku Nebojše Joksovića.

Na prethodnom ročištu, na kom je trebalo da budu čitane poruke koje je Darko Šarić navodno razmenjivao sa drugim optuženima, a u vezi krivičnih dela za koja se terete, Šarićevi advokati su se pobunili da nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju sa svim porukama u optužnici, te da im, kako je KRIK preneo, nisu dostavljeni svi dokazi dobijeni putem međunarodne pomoći. Takođe, advokati su istakli da je u jednom od dokumenata francuskog suda naglašeno da je potrebno da se unište sve poruke vezane za privatni život i da se one ne mogu koristiti kao dokazi.

Podsetimo, u optužnici su, na osnovu poruka koje sadrže podatke iz pritvatnog života optuženih, identifikovali pošiljaoce i primaoce, pa je tako recimo na osnovu datuma rođenja Šarićevog deteta utvrđeno da su čestitke tim povodom upućivane upravo njemu.

„Kakvi rođendani, rođenja deteta, kakve to veze ima sa krivičnim delima“, rekao je Šarićev advokat Dalibor Katančević, a prenelo KRIK.

Sa druge strane, tužilaštvo tvrdi da odbrana na ovaj način pokušava da odugovlači postupak i podseća da su sve poruke dobijene putem međunarodne pravne pomoći legitimni dokazi.

U istom tonu je nastavljeno i naredno ročište, gde je Šarić rekao kako na svetu postoji devet miliona ljudi koji se rode u jednom danu, komentarišući identifikaciju na osnovu datuma rođenja njegovog deteta.

Šta kriju Šarićeve prepiske?

Optužnica podignuta protiv Darka i Duška Šarića, njihovog advokata Dejana Lazarevića i još 12 osoba, tereti ih da su, kao organizovana kriminalna grupa, pripremali ubistvo i diskreditaciju Nebojše Joksovića, u većoj meri se zasniva na „Skaj“ porukama. Putem kriptovane komunikacije, za koju su verovali da ne može biti otkrivena, iz poruka se može zaključiti da je Šarić putem tih telefona iz pritvorske ćelije slao naređenja pripadnicima grupe.

Dejan Lazarević i Darko Šarić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Namera Šarićeve grupe, ukoliko plan za likvidaciju propadne, bio je da prikažu da je Nebojša Joksović, nakon što je dobio status krunskog svedoka tužilaštva protiv Šarićeve grupe, nastavio da se bavi krivičnim delima. Njegovo ubistvo su planirali na manifestaciji „Drinska regata“, a kada je plan propao, Šarić je odlučio da bude ubijen u Beogradu. Međutim, do toga nije došlo.

Kako je tužilaštvo opisalo u optužnici, u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, Šarić je na „Skaju“ koristio nadimke Kasel, Gorštak, Liam, Jenny, Roberto, Gati, a kako se iz poruka može zaključiti, postojala je osoba koja je Pljevljaku obezbeđivala telefone, sa njom je bio u komunikaciji oko menjanja nadimaka na „Skaju“ i slično.

Telefoni nisu pronađeni

Međutim, jedan od aduta Šarićeve odbrane svakako će biti činjenica da telefoni nikada zapravo nisu pronađeni i oduzeti iz Šarićeve sobe u pritvoru. Redakcija portala Nova.rs pokušavala je da sazna nakon Šarićevog poslednjeg privođenja da li su njegove sobe u pritvoru pretresane, posebno jer se tih dana u medijima pojavila informacija da su zaplenjeni „obični“ i satelitski telefoni, ali se oduzimanje tih predmeta u optužnici ne pominje.

Policajac, ministar, Oskar…

Dodatnu pometnju prave i informacije koje su Šarić i njegov klan razmenjivali u kojima se, pored ostalog, govorio i o osobama iz države koji mogu uticati na sudbinu Darka Šarića u smislu postupaka koji se vode protiv njega. Tako u jednom delu braća Darko i Duško govore o sastanku u zgradi Bezbednosno-informativne agencije (BIA) na Banjici, gde su se navodno susreli predsednik Apelacionog suda i sudija Duško Milenković, zatim načelnik Pete uprave za kontraobaveštajnu zaštitu BIA Marko Parezanović koji se i dalje nalazi u Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao i Duško Šarić, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Na pomenutom sastanku prisutnima je predsednik suda Milenković, navodno, objasnio da on ne može da utiče na sudiju Milimira Lukića koji je sudio Šariću i da to „može da reši samo jedan čovek” koji može da utiče na sudije i jedini „može da preseče”. Reč je o osobi koju su zvali Oskar. Iako u optužnici nije rasvetljeno ko je Oskar, deo javnosti i pojedine opozicione stranke tvrde da je to Aleksandar Vučić.

Sa druge strane, KRIK je otkrio da je policija u svojoj prijavi tužilaštvu ukazala na to da se iza nadimaka Edo i Markus kriju nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik u BIA Marko Parezanović. Na pitanje naše redakcije, tužilaštvo je pojasnilo da ove podatke nije uzelo u obzir jer policija nije pružila dovoljno dokaza kojima bi se te sumnja potkrepile.

Bonus video: Duško Šarić ostaje u pritvoru, sud odbio zahteve odbrane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar