Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) otkrila je da je srpska policija još 2022. godine identifikovala je dva predstavnika države koji su pomagali narko-bosu Darku Šariću – bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića, a iako je o tome obavestila Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, ni policija ni tužilaštvo nisu pokrenuli istragu protiv njih. Dok policija nije želela da podnese krivičnu prijavu protiv njih, već ih je u istoj samo pomenula i tako prebacila loptu u ruke tužilaštva, tužilaštvo se na te navode pravilo slepo, te tvrdi da policija nije dostavila dokaze koji bi potkrepili navode u prijavi.

KRIK je nedavno otkrio detalje krivične prijave koju je policija podnela protiv Darka Šarića, osuđivanog narko-bosa, a u njoj se pominju upravo Parezanović i Stefanović, kao osobe koje su bile na vezi sa Šarićem. Iz prijave se može zaključiti da je Stefanović koji se navodno na Skaju upisivao kao Edo bio na vezi sa Šarićevim policajcima Milutinom Radovanovićem i Danilom Stojanovićem, te da im rekao da osuđivanog narko-bosa radi BIA po nalogu Bratislava Gašića. Takođe, KRIK je objavio i da je Stefanović od Šarićevog klana dobio na poklon sat vredan 17.000 evra.

Nebojša Stefanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Iako bi u svakoj uređenoj državi ovo bilo dovoljno da se sprovode istraga protiv Stefanovića i Parezanovića, to se u Srbiji nije desilo. Policija je, u krivičnoj prijavi koju je podnela protiv Šarića, označila Stefanovića i Parezanovića osobama koje su bile na vezi sa kriminalnom grupom, ali je „iskusno“ zaboravila da ih obuhvati istom – odnosno da podnese prijavu protiv dvojice funkcionera.

Pročitajte još:

„Policija je odgovornost prebacila u ruke tužilaštva. Ukoliko su već imali određena saznanja da su funkcioneri sarađivali s klanom, trebalo je da se protiv njih podnese krivična prijava. Policija je svojim potezom prebacila odgovornost na tužilaštvo i maltene rekla: „E, sada vi pokrenite istragu, mi smo svoje rekli“. Sa druge strane, iako se očekivalo da će tužilaštvo pokrenuti istragu, sudeći iz njihovom saopštenja, oni su odlučili da to ne učine i svoj potez opravdali time da im policija nije dostavila dokaze koji bi potrepili tvrdnje da su Stefanović i Parezanović bili na Skaju. Ovakvim delovanjem obe institucije nalazimo se u nekom vakumu, ni tamo-ni vamo, te niko ni ne istražuje iznete tvrdnje“, kaže izvor Nova.rs iz pravosuđa upućen u slučaj.

A šta je tužilaštvo reklo?

Portal Nova.rs upitao je ranije Javno tužilaštvo za organizovani kriminal zbog čega nisu pokrenuli istragu protiv Stefanovića i Parezanovića.

„MUP, UKP, SBPOK je 15. aprila 2022. godine, podneo JTOK-u krivičnu prijavu protiv Darka Šarića i još 11 lica i protiv svih je sprovedena istraga. Na 61. strani krivične prijave policija analizira sadržinu komunikacije između okrivljenih Aleksandra Boškovića i Darka Šarića i na tri mesta pored nadimaka „Edo“ i „Markus“ u zagradi navode imena „Nebojša Stefanović“ i „Marko Parezanović“. Osim tih navoda policija u prilogu krivične prijave nije dostavila nijedan materijalni dokaz da se nadimak „Edo“ i „Markus“ odnose na Nebojšu Stefanovića i Marka Parezanovića, niti da su ova lica u spornom periodu uopšte koristila Sky ECC aplikaciju. Dokazi o ovome nisu prikupljeni ni tokom istrage, niti je ova sumnja do sada potvrđena u dosadašnjem toku glavnog pretresa“, navodilo se u odgovoru.

Marko Parezanović Foto:Ministarstvo Odbrane

Sa druge strane, nije čak ni poznato da li su Stefanović i Parezanović makar ispitani u okviru predistrage ili istrage protiv kriminalne grupe Darka Šarića.

Advokatica Sara El Sarag u razgovoru za Nova.rs ističe da je u ovom slučaju tužilaštvo trebalo da nastupi, jer je policija operativa.

Sara El Sarag Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Tužilaštvo može da naloži policiji da prikupi još informacija na osnovu kojih bi oni mogli da postupaju. E sada, pitanje je odakle policiji informacije, jer ako je sa Skaj aplikacije, onda je to ćorsokak jer informacije sa te aplikacije u Srbiji ne mogu da se koriste kao dokaz. To je nedorečenost u zakonu kod nas. Ta Skaj aplikacija je omogućila da se otkriju mnogi identiteti, ali ne i da može da se iskoristi kao dokaz. Policija je operativa, a tužilaštvo je to koje dalje treba da postupa, odnosno, na osnovu saznanja iz te krivične prijave bi trebalo eventualno da pokrenu neki drugi postupak po službenoj dužnosti“, kaže advokatica.

Dodelio policajce da pomažu klanu

Podsetimo, kako je KRIK nedavno otkrio srpska policija identifikovala je dva moćna predstavnika države koji su pomagali narko-bosu Darku Šariću – bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića – međutim tužilac za organizovani kriminal ih nije procesuirao, otkriva policijski dokument iz predmeta Šarić.

darko

Stefanović je, prema istrazi, Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi. Od Šarićeve grupe dobio je sat koji vredi 17.000 evra, otkrivaju poruke koje su kriminalci razmenjivali. Kako je KRIK otkrio, Parezanović je navodno kriminalcima bio prolaz do moćnog funkcionera kog su nazivali Oskar, a sem njih, Šariću je pomagao i moćnik kojeg su kriminalci nazivali Nikola P, a kojeg ni policija ni tužilaštvo nisu identifikovali.

Podsetimo, ranije danas, kako je BIRN otkrio,

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar