Foto: Antonio Ahel/ATA Images, Nova.rs, Shutterstock

"Gorštak", "Born", "Portos", "Markus", "Edo", "Kratos", "Anakin", "Junior", neki su od nadimaka kriminalaca, policajaca ali i državnih službenika na Skaj ECC aplikaciji. Od antičkih bogova, junaka filmova i knjiga do likova iz igrica, dok neki nadimci su hvalisanje, neki direktno ukazuju na to o kome se radi. Jedino je "Oskar" još nepoznanica, makar zvanično.

U javnosti se pojavio novi set imena iz Skaj aplikacije koji su koristili kriminalci, korumpirani policajci, ali i neki političari na vlasti, kao i neke druge ličnosti bliske vladajućem režimu. Od policijskog „provaljivanja“ aplikacije Skaj ECC traje sklapanja mozaika i povezivanje nadimaka sa konkretnim imenima i licima. Neki se znaju, za neke se nagađa, a neka imena i nadimci tek treba da se pojave.

Pročitajte još:

Slučajevima organizovanog kriminala i korupcije kao da nema kraja, a u najnovijem tekstu portal KRIK objavio je informaciju o sastanku koji je održan u zgradi Bezbednosno-informativne agencije na kome se raspravljalo o načinu kako pomoći Darku Šariću da izađe iz zatvora. O sastanku je izvešten i sam Šarić a pojavili su se i neizbežni kriptovani nadimci, ali, ovog puta su neki od njih povezani sa ličnostima iz vrha države. To je, iako zvuči neverovatno, uradila srpska policija, uz pomoć materijala dobijenog iz Francuske i još 2022. godine podneta je krivična prijava, ali od nje nije bilo ništa.

darko

U tom slučaju pominje se bivši ministar policije Nebojša Stefanović, koji je imao nadimak „Edo“  i on je, prema navodima iz istrage, doturao Šariću važne informacije i čak mu dodelio dvojicu policajaca u koje je imao poverenje. Ta dvojica policajaca su dobili nadimke po likovima iz knjige „Tri musketara“ – Atos i Portos, a u pitanju su bili Danilo Stojanović i Milutin Radovanović. Ali, to nisu bili jedini „kripto-policajci“, jer je Šarić imao i svog, i to u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, Duška Mirkovića, koji je na Skaju imao nadimak „Sima“.

Oni nisu bili jedini bezbednjaci, jer se, navodno, iza nadimka „Markus“ (bivši visoki oficir zloglasnog istočnonemačkog Štazija Markus Volf) nalazio načelnik Pete uprave Bezbednosno-informativne agencije Marko Parezanović. Gde je policija, tu je i sudstvo, pa je na sastanku u BIA bio i izvesni Apelacija, kako ga nazivanju u komunikaciji, a u pitanju je predsednik Apelacionog suda Duško Milenković.

Foto:Nova S

Ipak, ostale su neke nedoumice, ko je i zagonetni „Oskar“, moćni funkcioner od koga mnogo zavisi a na koga „Edo“ (Nebojša Stefanović) ima uticaj. Odlazeća premijerka Ana Brnabić je demantovala da je to predsednik Aleksandar Vučić s obzirom da su se takve informacije pojavile u medijima. Još jedna ličnost je insistirala da se pomogne Darku Šariću i da se izvrši pritisak na članove veća Specijalnog suda koji su sudili Darku Šariću. To je bila osoba sa kriptovanim nadimkom „$“ (oznaka za američki dolar), koja je identifikovana kao Nikola P.

Prema policijskim informacija, Darko Šarić je u Skaj komunikaciji koristio imena “Gorštak” (Iik iz FIlma), “Lijam” i „Korona”.

Nebojša Stefanović, na Skaju „Edo“, takođe je demantovao sve, ali zanimljivo je da su njega u tom kontekstu, da sarađuje sa osobama iz podzemlja i da ima Skaj aplikaciju, prvo pomenule njegove bivše stranačke kolege, Vladimir Đukanović i njegova bliska saradnica, bivša državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović. I KRIK i policija i neki naprednjaci se slažu da je bivši ministar policije imao kriptovani telefon, ali, ipak, za tužilaštvo to nije dovoljno.

Vladimir Đukanović Foto: M.M./ATAImages

Doduše, Dijana Hrkalović je zaboravila da kaže da je i ona koristila Skaj aplikaciju. Naime, francuska policija je na zahtev specijalnog tužioca Mladena Nenadića dostavila spisak imena i komunikaciju preko Skaj aplikacije i identifikovana je i Dijana Hrkalović. Kako je KRIK pisao, ona se krila iza nekoliko imena Arona, Vila, Villa, Nike i Rina.

Bivša državna sekretarka je bila toliko sigurna u svoju nedodirljivost da je promenila svoje ime u Nika Rina i izvadila čak i dokumenta na to ime. Ispostavilo se da je u pravu da je nedodorljiva, jer istraga o njenoj komunikaciji preko Saj aplikacije i potencijalna umešanost u najteža krivična dela nikada nije bilo predmet istrage.

Razbijanje Skaj aplikacije nije zagorčalo život kriminalcima, policajcima i političarima u Srbiji, već i u, makar po kriminalu, bratskoj Crnoj Gori. Vlasti u Crnoj Gori su i mnogo više uradili po pitanju dešifrovanih Skaj poruka koje su dobili iz Francuske, jer nisu bili selektivni. I u toj prepisci se otkriva veza između Darka Šarića i nekadašnjih visokih funcionera MUP Crne Gore.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

„Najkorisniji“ za istragu crnogorskoj policiji bio je njihov bivši kolega Petar Lazović koji je, prema navodima optužnice, komunicirao sa Šarićem pod kodnim imenom „Junior“. Lazović je svašta pisao, a nadimak „Junior“ je verovatno uzeo zbog oca, Zorana Lazovića koji je dugo godina bio siva eminencija u bezbednosnim strukturama Crne Gore. Tu je bio još jedan policajac koji je trenutno u bekstvu, Ljubo Milović, koji je imao, ne baš originalni, nadimak „Zli poručnik“ i „Oficir“.

Ljubo Milović Foto: MUP

U kontaktu sa korumpiranim policajcima bio je i vođa kavačkog klana Radoje Zvicer koji je imao nadimke „Born“ i „Komita“. Zanimlijvo je i da je u komunikaciji koja je dešifrovana i ustupljena crnogorskim vlastima pominjan moćni političar „Lomi“, kao i da je policajac Lazović pominjao „Z“, za koga se sumnja da je njegov otac, Zoran.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Razlika u godinama među kriminalcima vidi se i po Skaj nadimcima. Dok su stariji koristili likove iz filma, knjiga i imena antičkih bogova, mlađi su koristili uglavnom imena likova iz pop kulture, pa čak i kompjuterskih igrica.

Sa druge strane, ozloglašena kriminalna grupa Belivuk-Miljković takođe je koristila Skaj i imali su svoje nadimke.

Veljko Belivuk je bio “Soprano” Ilik iz popularne TV serije), Marko Miljković “Leon” (lik iz popularnog filma)  i “Kratos” (lik iz kompjuterske igrice), Srđan Lalić “Bari” (prava ličnost, vođa zatvorske bande Arijevsko bratstvo u SAD), Marko Budimir  “Katona”, Miloš Budimir “Ares” (grčki bog rata), Vlade Draganić “Brale” i “Boske”, Vojan Hrvatin “Anakin” Ilik iz filma „Ratovi zvezda“ Vladimir Grek  “Ragnarok” Inaslov popularne TV serije)…

BONUS VIDEO: Naprednjačka elita, bivši minister, sumnjivi biznismen i osuđivani huligan: Nebojša Stevanoić, Slaviša Kokeza i Vladimir Kovačević 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar