Foto:Antonio Ahel/ATAimages; instagram/privatna a rhiva

Snežani S. (48), koja je uhapšena zbog sumnje da je sa falsifikovanom diplomom Medicinskog fakulteta u Prištini u ordinaciji u luksuznom naselju Beograd na vodi pružala stomatološke usluge i vršila antiejdžing tretmane, nije jedina koja je proteklih godina profitirala od nadrilekarstva u Srbiji. Neki od njih su čak i vršili hirurške intervencije iako nisu posedovali znanje za iste, pa su tako uništili više desetina žena.

Snežana S. sumnji se da je u periodu od novembra 2021. godine, pa do dana podošenja krivične prijave u svojoj stomatološkoj ordinaciji „BV dental estetic“, bavila pružanjem stomatoloških usluga i usluga antiejdž medicine sa navodno stečenim zvanjem „doktor stomatologije“ i izdatom diplomom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini od 27.02.1999. godine, za koju je nakandnim proverama utvrđeno da je falsifikovana i da se osumnjičena Snežana S. registrovala u Agenciji za privredne registre za delatnost „stomatološka praksa“.

Lažna doktorka Snežana Foto:društvene mreže/privatna arhiva

Proteklih godina uhapšeno je čak nekoliko nadrilekara, a oni čak nisu ni krili čime se bave. Imali su naloge na društvenim mrežama, kod pojedinih na tretmane išle su čak i javne ličnosti.

Takav je bio slučaj sa nadrilekarkom Olgicom Markanović kojoj se sudi zbog sumnje da je tretmanima unakazili brojne pacijentkinje.

Pročitajte još:

Ona je uhapšena 2021. godine zbog sumnje da je neovlašćeno pružala medicinske usluge iz oblasti estetike i izazvala zdravstvene probleme kod 11 oštećenih koje su se tada javile policiji.

„Optužnim predlogom okrivljenima je stavljeno na teret da su krivično delo učinile u periodu od 01.05.2020. godine do 01.03.2021. godine u neregistrovanom „Medicinsko-estetskom centru Tayas” u Beogradu u Ulici Drinička broj 8a na taj način što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma-pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena, uz istovremeno nedopuštenu primenu injekcione lokalne anestezije „lidokain – hlorida“ koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje“, navelo je ranije tužilaštvo.

Olgica Markanović Foto:E-Stock_caslav_vukojcic

Markanovićeva je privedena na granici to po prijavi udruženja Interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine Srbije „SESIAM“, zatim informaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije kao i po prijavi oštećenih žena.

Nagrada za uspešnog privrednika

U periodu pre hapšenja bila je veoma aktivna na društvenim mrežama, a takođe bila sagovornica različitim televizijama i portalima koji se bave izgledom i negom. Kod nje na tretmane su dolazile javne ličnosti, a koliko je bila poznata nesumnjivo govori i to da je čak dobila i nagradu u Banjaluci koja se dodeljivala najuspešnijim privrednicima.

Olgica Markanović i Ceca Ražnatović. Foto: Instagram/olgicamarkanovic, Dragan Mujan/Nova.rs

Takođe, veliki broj poznatih ličnosti ju je reklamirao na društvenim mrežama, poput pevačice Svetlane Cece Ražnatović.

Kako je naš portal pisao marta prošle godine, ona je nastavila da se bavi poslom ulepšavanja po izlasku iz pritvora. Pomenuti centar se bavio različitim tretmanima, a rezultate istih redovno su postavljali na društvenoj mreži Instagram.

Maser i cvećarka vršili operacije

Još jedan slučaj šokirao je Srbiju. Reč je o slučaju masera Save Kneževića koji je, iako ne poseduje odgovarajuće znanje vršio operacije i to u centru Beograda.

Pročitajte još:

Knežević se tereti da se lažno predstavljao kao plastični hirurg i operisao na Terazijama, a mnoge njegove žrtve su se javno oglasile sa tvrdnjama i fotografijama kako im je upropastio lice i telo. Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu tereti ga da je narušio zdravlje najmanje sedam devojaka nad kojima je u svojoj neregistrovanoj ordinaciji u centru Beograda vršio medicinske zahvate, za koje nije imao ni odgovarajuću diplomu, niti licencu i predložilo sudu da ga osudi na osam i po godina zatvora.

Lažni hirurg, inače maser po struci Sava Knežević (23), iz Batajnice
Sava Knežević Foto:printscreen/instagram

Sava se u neregistrovanoj ordinaciji na Terazijama za novčanu naknadu bavio pružanjem medicinskih usluga bez odgovarajuće spreme i licence za rad.

Izvodio je, kako navodi Tužilaštvo, liposukcije, transfere masti, korekcije usana, prikrivajući od pacijenata činjenicu da nije stručno osposobljen za pružanje ovih medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata. Nakon toga im je, kako se dalje tvrdi, izdavao medicinske izveštaje sa propisanom terapijom, lekovima bez pečata i sa lažnim brojem licence, za dogovorenu naknadu, pisao je naš portal.

Tvrdila da mu samo pomaže

Optužnicom je obuhvaćena i njegova majka Danijela Knežević, cvećarka koja je sinu pomagala u ordinaciji. Za nju je tužilaštvo predložilo kaznu od godinu i po dana zatvora. Ona je negirala da je izdavala pacijentima recepce, a tvrdila je da je samo pomagala sinu u klinici, tako što mu je brisala podove.

„Lečio“ ljude, dve osobe preminule

Ipak, definitivno najpoznatiji nadrilekar u Srbiji je Miroljub Petrović koji se godinama predstavljao kao lekar.

Naime, 2022. godine je Osnovno tužilaštvo u Leskovcu podiglo optužnicu protiv Petrovića zbog toga što je bez dozvole za lečenje, putem čajeva i sokova „lečio“ dve osobe nakon čega su preminule.

Miroljub Petrovic
Miroljub Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dok su porodice očajavale i tugovale zbog smrti svojih članova, popularna jutjub zvezda, tvorac rečenice „pod mač bato“ prao je ruke od odgovornosti i pretio porodicima.

Petrović se tereti za krivična dela nadrilekarstva i nadriapotekarstva, tj lečenje pacijenata od teških bolesti za šta nije imao nikakve dozvole nadležnih institucija. Kako su mediji tada pisali, Miroljub ih je lečio u improvizovaj bolnici putem čajeva, sokova i drugih tečnosti i uz to sarađivao ogromnu sumu novca.

Petrović je juče pred sudom u Leskovcu osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara.

VIDEO: Zaplena droge u Beogradu: Uhapšen diler koji je u zakopanom buretu krio skoro kilogram heroina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare