Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Veliki požar koji je u sredu ujutru buknuo u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu gotovo je identičan kao onaj koji je prestravio stanare Bloka 70 avgusta 2022. godine, kada je u istoj zgradi planula vatra nezapamćenih razmera. Ipak, ni dve godine kasnije, javnost ne zna šta je bio uzrok, a identičan događaj još jednom je prestravio Beograđane.

Veliki, gusti dim koji se u jutarnjim časovima nadvio nad Novim Beogradom, a video se iz svih delova glavnog grada, zatekao je građane već nešto posle 7.00 časova. Dok se sivi oblak širio nad Beogradom, stigla je i informacija – zapalila se zgrada u Bloku 70 u kojoj je smešten Kineski tržni centar, svi trgovci su hitno evakuisani, a zbog obima požara u gašanje su se pored vatrogasnih jedinica uključili i dobrovoljno vatrogasno društvo iz Zemuna, ali i po prvi put u užem gradskom području – helikopterska jedinica koja je u 37 naleta izbacila ukupno 71 tonu vode.

I ova informacija sama po sebi ne bi bila toliko čudna, posebno u zimskom periodu kada su kao po pravilu požari češći, da se identična stvar nije dogodila avgusta 2021. godine. Tada je malo posle 17.00 časova buknuo plamen u jednom od brojnih, gusto naređanih lokala u kojima se prodaje najrazličitija roba. Brojne vatrogasne ekipe uputile su se i tada na teren jer je odmah bilo jasno da je reč o objektu punom zapaljive robe, plinskih boca i slično, te da bi požar mogao poprimiti veće razmere.

Te slutnje su se i obistinile. Dva sata kasnije na terenu su bili vatrogasci, dobrovoljci, policija, Blok 70 je pratkično bio zatvoren za ulaz vozilima zbog brojnih vatrogasnih kamiona. Zabrinute trgovce i zakupce lokala zatekli smo u okolnim ulicama. Uglavnom nisu bili raspoloženi za priču, na njihovim licima se mogla videti zabrinutost, a pogledi su im bili prikovani za lokale u kojima upravo nestaje njihova roba, razrađen biznis…

Pozar kineski trzni centar Novi Beograd
Požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vatra je tada, kako se laički moglo oceniti osmatranjem sa ulice, krenula negde iz sredine objekta i širila se u pravcu ka novom objektu gde su takođe radnje za prodaju kineske robe. Deo prodavaca, čiji lokali nisu bili zahvaćeni plamenom, pokušavali su da iz svojih lokala iz prizemlja, koji gledaju na Ulicu Jurija Gagarina, izvuku makar nešto robe. U tome su im pomagale kolege koje više nisu imale šta da spasu. Neki su gurali kolica sa velikim kutijama, drugi su napravili lanac i sa ruke na ruku izbacivali džakove, dok se to moglo to jest dok ih vatrogasci i policajci zbog njihove bezbednosti nisu udaljili.

Pozar kineski trzni centar Novi Beograd
Požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Iako prodavci i zakupci nisu bili raspoloženi za razgovor, komšije iz novobeogradskog bloka su nam ispričale da su u jednom trenutku videli dim, ubrzo za njim i vatru, a da su onda počele da odjekuju eksplozije. Spekulisalo se već tada šta bi mogao biti uzrok.

„Nisam sigurna u kom trenutku su tačno počele da se čuju eksplozije, sve se nekako brzo dešavalo, a mi smo odmah svi izjurili na ulicu. Neko kaže da je sve krenulo iz restorana, da su pravili hranu na otvorenom plamenu, neko kaže da je eksplodirala plinska boca, a neko da su problem instalacije. Strašno je ovo što se dogodilo, žao mi je tih ljudi, žao mi je i nas, mogli smo se svi zapaliti“, kazala nam je jedna od komšinica koje smo zatekli na licu mesta i koja je, kao i njeni susedi, vatogascima donosila piće za osveženje, lavore sa vodom za umivanje…

Pozar kineski trzni centar Novi Beograd
Požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, do danas nismo saznali šta je tačno uzrok požara iz avgusta 2021. godine. Deo prodavaca se vratio u svoje lokale u onom delu zgrade koji nije u većoj meri oštećen. Činilo se da se svakodnevnica koliko toliko obnovila u novobeogradskom kineskom kvartu, nađena je nova lokacija na kojoj će prodavci kineske robe biti smešteni, a onda se dogodilo ono čemu se niko nije nadao.

Još jedan požar dogodio se u sredu 24. januara 2024. godine. Ovoga puta bio je to nezapamćeni plamen, znatno veći od onoga sa kojim su se vatrogasci borili prethodnog puta.

„Tržni centar je baksuzan, treći put kako gori. Nemamo sreće. A nemamo ni robe, ništa. Sve je izgorelo. Tu mi je bio magacin. Sve što sam imala, nestalo je za dva sata“, rekla je jedna kineska državljanka za Nova.rs. Bilo je i onih koji su se tek „skućili“ nakon prvog požara, a bilo je i onih koji nisu stigli i opet su se našli na udaru vatrene stihije.

Vlasnici jednog od lokala, kako su izvestili naši reporteri sa lica mesta, pozlilo je kada je videla kako joj posao guta plamen. Kako smo čuli, nesrećnoj ženi je pozlilo od stresa, a ne od dima. Ipak, odbila je pomoć lekara.

Bonus video: Šta kažu stanari i radnici o požaru u Bloku 70

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare