Reporter Nove.rs razgovarao je na kineskom sa prodavcima iz tržnog centra na Novom Beogradu i saznao iz "prve ruke" šta se u četvrtak uveče desilo, odnosno šta očekuje vredne kineske radnike.

Pročitajte još:

Prepoznatljiva šarena građevina puna svakojakih potrebština ne vidi se od dima.

Kinesko-srpski žamor prodavaca i kupaca utišao se. Kineski tržni centar u Bloku 70 više nije užurban – spaljen je.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Spasena roba nalazi se na travnjaku ispred tržnog centra, dok preumorni prodavci sede pored nje – kao da je čuvaju od neke nove nesreće.

Reporter Nove.rs razgovarao je s kineskim prodavcima i saznao iz prve ruke kako je požar nastao i kakva sudbina čeka vredne prodavce.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Vatra koja je izbila na drugom spratu, bila je mala“, rekla je naša sagovornica čije su ruke bile garave.

„Međutim, plinske boce i električni kablovi izazvali su eksploziju i požar se proširio s prodavnice na prodavnicu. Ubrzo, sve je bilo u plamenu. Prodavnice na drugom spratu totalno su spaljene, kao i deo prodavnica u prizemlju. Lokali u prizemlju sa spoljašnje strane pošteđeni su“, objasnila je.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na osnovu ponašanja prodavaca, tačno se vidi čiji lokali su izgoreli. Kinezi čiji se lokali nalaze u prizemlju sa spoljašnje strane, odmaraju ili igraju igrice na telefonu. Oni kojima je vatrena stihija uništila posed, oznojeni su i garavi. Dvojica muških sagovornika imali su suprotna iskustva.

Vlasnik jednog lokala u prizemlju uspeo je da spasi deo robe. Ne zna šta će dalje, jer mu radnja nije bila osigurana, a kako je potreseno izjavio: „Cela radnja mi je izgorela“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mlađi vlasnik vidno je opušteniji. Sedi u ležaljci ispred svoje zatvorene radnje dok s krova kaplje voda kojom su vatrogasaci gasili požar. Došao je u Blok 70 pre tri godine. Ne brine se oko budućnosti jer, kako kaže, roba mu nije izgorela i „dobiće novac od odštete“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

#related-news_0

Podsetimo, požar u Bloku 70 izbio je u četvrtak uveče u 20 časova. U akciji je učestvovalo više od 100 vatrogasaca koji su do zore uspeli da lokalizuju vatru. Nije bilo ljudskih žrtava, ali izgorelo je više od polovine kineskog tržnog centra.

Dragan Konjević, šef smene vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, istakao je neposredno nakon toga za portal Nova.rs da je požar lokalizovan i da nema mogućnosti širenja vatre u tržnom centru u Bloku 70, na Novom Beogradu.

Komandant vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović rekao je da je gašenje požara u Bloku 70 bila jedna od većih akcija koju je ta brigada ikada sprovela. Očevici koji su se zatekli na licu mesta rekli su za Nova.rs da su se uplašili da vatra može da dođe do njihovih zgrada.

„Oko 20.10 sati sam čula eksploziju i izašla na terasu kako bih videla šta se dešava. Vatra je bila tolika da je bukvalno išla do nebesa. Kada sam to videla, uplašila sam se da vatra može da dođe i do naše zgrade“, kaže za naš portal stanarka, isticajući da je plamen bio ogroman.

Naš reporter koji je bio sve vreme na licu mesta, u razgovoru sa jednim od vlasnikom lokala u okviru Tržnog centra otkrio je da je uzrok požara eksplozija plinske boce u jednom od restorana koji se nalazi u sklopu ove velike zgrade.

Bonus video: Požar u kineskom tržnom centru izjave očevidaca i vatrogasaca

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare