Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; privatna arhiva

Prilično uznemirujuća poruka upozorenja u kojoj je navedeno da se pojavila nova "kids droga" i snus koji se prodaju u školama, danima se širi u roditeljskim Vajber grupama. U međuvremenu se oglasila i policija obaveštenjem da oni do sada nisu zabeležili slučaj "kids droge", te dodali su i da se "snus" ne nalazi na listi psihoaktivnih supstanci. Šta je onda snus, prah koji se pakuje u kesice čaja, može se kupiti i na pojedinim kioscima u Beogradu, a veoma je štetan po zdravlje?

Strah i panika među roditeljima počeli su da se šire pre dva dana, kada je u roditeljskoj Vajber grupi jedne osnovne škole iz Beograda poslata poruka.

„Poštovani roditelji, dobili smo ovu poruku na grupi saveta roditelja. Poruka je stigla od roditelja iz jedne škole: Htela sam da vas obavestim da su se pojavile na tržištu psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake poznatija kao kids droga, efekat počinje nakon 15 minuta i jači je od ekstazija, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka“, piše u poruci i dodaje se:

Foto:privatna arhiva

„Druga je tzv. SNUS – čist nikotin u prahu koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta 100-150,00 dinara. Molim Vas da sa decom porazgovarate o ovome, da budu obazrivi da im neko ne podvali žvaku…“

Zbog velikog interesovanja i uznemirenja javnosti, odmah se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova navodeći da do sada nisu registrovali takav narkotik.

„Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. „Kids droga“ i snus obaveštavamo vas da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci tj. drogi“, navodi se u saopštenju.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iz MUP navode da njihovi službenici u prethodnom periodu nisu pronašli kids drogu, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama.

Šta je snus?

Samleveni, praškasti duvan, spakovan u kesice, sa velikom koncentracijom nikotina, naziva se još i snus. Tako samleven duvan tamnobraon boje pakuje se u kesice od čaja, a konzumira se tako što se kesica stavlja i drži u usnoj duplji, najčešće između obraza i desni. Izuzetno je jakog i intenzivnog mirisa, zbog čega se aromatizuje. Postojala je ranije varijanta u kojoj se taj prahnapravljen od duvanskog lišća ušmrkuje i to se zvalo burmut, ali se decenijama ne upotrebljava na taj način.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koje je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga. Shodno navedenom, potrebno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju“, naveli su iz policije. Imajući u vidu da nije narkotik, snus se može kupiti u pojedinim trafikama širom grada, a izuzetno je štetan za korišćenjem, posebno među mladim ljudima.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga. Molimo roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici“, kažu iz MUP.

Bonus video: Velika akcija na Batrovcima: Zaplenjen kokain vredan milion evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare