Foto: Shutterstock, Savo Prelević, ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia, Privatna arhiva

Crnogorski državljanin Jetmir Gočaj (24) osumnjičen za ubistvo studentkinje Ivane Krivokapić (26) u beogradskom naselju Mirijevo, po svemu sudeći krije se na Kosovu, i to u Peći ili bližoj okolini tog grada, gde ima rodbinu. On nije prvi begunac od pravde koji je utočište našao na Kosovu, spisak begunaca je podugačak.

Srpske vlasti raspisale su međunarodnu poternicu za Jetmirom Gočajem (24), crnogorskim državljaninom albanske nacionalnosti zbog sumnje da je ubio studenktinju iz Lovćenca Ivanu Krivokapić (26) u beogradskom naselju Mirijevo 23. decembra prošle godine. Postupajući po međunarodnoj poternici crnogorska policija pokušala je da ga uhapsi, ali ga nisu našli na prijavljenoj adresi. Ustanovljeno je da je Jetmir već pobegao.

Pročitajte još:

Prema nekim informacijama, begunac nije otišao daleko, pretpostavlja se da je pobegao na Kosovo i to u Peć, gde navodno ima rodbinu. Ovu informaciju podelile su i njegove komšije iz Gusinja. Gočaj verovatno misli da zbog neuređenih odnosa između Srbije i Kosova neće biti lociran, uhapšen i izručen Srbiji gde ga očekuje suđenje za ubistvo studentkinje. Ipak, ne znači da mu je računica tačna, jer on nije prvi begunac koji se krije na Kosovu, koje važi za „crnu rupu“ regiona, a zanimljivo je da se tu ne kriju samo etnički Albanci iz regiona i Evrope, već i mnogi drugi, uključujući Srbe i Crnogorce. Kada su kriminal i novac u pitanju, granice se gube, što pokazuju mnogi primeri.

Mario Milošević Foto:Savo Prelević/Vijesti

Najpoznatiji „ulov“ kosovske policije i to po crnogorskoj poternici bio je Mario Milošević 2018. godine. On se krio u sred Prištine. Milošević je kod sebe imao i falsifikovana kosovska dokumenta, a njega je potraživala Crna Gora jer je dovođen u vezu sa nekoliko ubistava i pokušaja ubistava za račun kavačkog klana. Milošević, rođeni Podgoričanin, krio se u stanu zajedno sa Nikšićaninom Đorđem Pavićevićem, takođe pripadnikom kavačkog klana koji je pobegao iz bolnice.

Miloševiću, pucaču kavačkog klana, na teret se stavljalo ubistvo Radomira Đuričkovića na Cetinju, ali i pokušaj ubistva njegovog brata Miloša Đuričkovića u Beogradu. Policija je u stanu u Prištini u kom su uhapšeni Milošević i Pavićević pronašla i dva pištolja i manju količinu skanka. Ono što je zanimljivo je da je u tom štek stanu u Prištini boravio je i vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, ali je on pobegao nekoliko dana pre upada policije.

Naser Keljmendi Foto: EPA/STRINGER

U junu 2012. godine u Severnoj Kosovskoj Mitrovici uhapšen je Damjan Šobić, jedan od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“. On se na Kosovu krio jer je bio osumnjičen za ubistvo vođe rivalske navijačke grkupe „Zabranjeni“ Ivana Perovića (20). Perović je upucan u oktobru 2011. godine u vreme sukoba dve navijačke frakcije Partizana. Teško ranjen, preminuo je u bolnici.

Na Kosovu je 2013. godine uhapšen narko bos Naser Keljmendi po poternici Bosne i Hercegovine. Njemu su se na teret stavljale ozbiljne optužbe, pa su čaki pripadnici njegovog klana, pa i njegov sin Elvis Keljmendi, digli ruke od Nasera, očekujući da ga čeka ozbiljna robija. Ali, onda se videlo zašto je Naser „uhapšen“ baš na Kosovu, jer je osuđen na šest godina zatvora samo zbog trgovine narkoticima, dok je oslobođen optužbi za ubistvo Ramiza Delalića Čele 2007. godine i organizovanje kriminalne grupe.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnji8čenih za trgovinu narkoticima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar