Ivan Todosijević
Ivan Todosijević Foto: KoSSev

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, prvostepeno je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine. Kazna će se izvršiti nakon pravosnažnosti ove presude. Sudsko veće osnovnog suda u Prištini, posle glasanja, objavilo je presudu po kojoj je optuženi Todosijević kriv zato što je, dok je bio ministar i lokalni funkcioner, podstrekivao etničku mržnju i netrpeljivost.

Njegov advokat Nebojša Vlajić izjavio je da presuda pokazuje da sud, kao i prvi put, nije razumeo pravo, kao i da kazna pokazuje da nema ni kriterijume.

„Sud ne razume da šta god da je građanin rekao, to spada u dozvoljenu slobodu govora, ukoliko se ne zalaže za nasilje ili slične mere prema nekome drugom“, navodi Vlajić, ističući da Todosijević to nije činio.

Advokat najavljuje žalbu na presudu, naglasivši da je potpuno siguran da će Apelacioni sud, kao Vrhovni kasacioni imati drugačije mišljenje.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, reagujući na presudu Todosijeviću, izjavio je da je jasno da su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na KiM.

Petković ocenjuje da je reč o skandaloznoj presudi, kojom je Priština uvela verbalni delikt za Srbe na KiM, piše RTS.

Ivan Todosijević
Ivan Todosijević Foto: KoSSev

„Nema sumnje da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine jer nijedan Srbin na KiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih“, naveo je Petković, a prenosi se u saopštenju Kancelarije.

I ministar spoljnih poslova Nikola Selaković oglasio se povodom presude, ističući da je njome takozvano „kosovsko“ pravosuđe pokušalo da presudi čitavom srpskom narodu i njegovoj rešenost da sačuva samopoštovanje i ne pristane na to da je laž istina, prenosi se u saopštenju ministarstva.

Istakao je da je Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog verbalnog delikta, odnosno „smelosti da u pitanje dovede verziju istorije koju pokušavaju da na silu inaugurišu albanski separatisti pomognuti njihovim inostranim sponzorima“.

„Čitav srpski narod svestan je da su događaji u Račku, o kojima se Todosijević odvažio da govori, najobičnija podvala i montirani povod za protivpravnu agresiju NATO-a na Srbiju, i dok je naše zemlje i srpskog naroda biće i onih koji će biti spremni da govore istinu i da se bore da ona ne bude zatrpana lavinama laži“, naveo je Selaković.

Pročitajte još:


Reagovala je i Srpska lista, koja je ocenila da protivzakonitom, etnički motivisanom i bez dokaza donetom presudom protiv člana Predsedništva te stranke Ivana Todosijevića Priština nastavlja obračun i progon Srba na Kosovu i Metohiji sa jasnim ciljem zastrašivanja i proterivanja srpskog naroda.

„Srpski narod i mi njegovi politički predstavnici odbacujemo ovu sramnu, neutemeljenu i politički motivisanu presudu kao farsu, jer se ona nije zasnivala na pravu i pravdi, već na sili i političkim motivima“, saopštila je Srpska lista.

Najavljuju da će advokati Todosijevića na presudu uložiti žalbu, kao i „da će o današnjoj sramnoj presudi predstavnici Srpske liste obavestiti sve međunarodne predstavnike, posebno one koji se bave ljudskim pravima“.

Ivan Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

VIDEO: Zašto su Ivan Todosijević i ZSO ključni za BG 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar