Foto:AA / Abaca Press / Profimedia/EPA/VALDRIN XHEMAJ/Dragan Mujan/Nova.rs

Policajci Milan Dumanović i Mladen Trbojević pravosnažno su oslobođeni optužbe za odavanje državne tajne, pa ipak je pre nekoliko dana Više javno tužilaštvo podnelo inicijativu za podizanje zahteva za zaštitu zakonitosti protiv ove presude. Dumanović u razgovoru za Nova.rs ističe da mu sve ovo izgleda kao lična osveta nadležnog tužioca, Nenada Stefanovića.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je inicijativu za podizanje zahteva za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne presude kojom su policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović oslobođeni od optužbi za krivično delo Odavanje službene tajne. Oni su optuženi zbog svojih izjava posle boravka u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, uoči posete predsednika, tada premijera, Aleksandra Vučića tom mestu.

Pročitajte još:

Advokat Ivan Simić u razgovoru za Nova.rs ističe da smatra da zahtev tužilaštva neće uticati na status optužnih.

„To je predviđena procedura i sada će o toj presudi odlučivati Vrhovni kasacioni sud. U praksi, ona neće imati uticaja na status optuženih, a mogućnost da oni budu osuđeni spada u domen statističke greške“, objašnjava advokat Simić.

Ipak, iako je mogućnost da se nešto promeni mala, Više javno tužilaštvo odlučilo se na ovaj potez pošto je Apelacioni sud potvrdio u potpunosti prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po kojoj su Dumanović i Trbović oslobođeni optužbi.

Dumanović u razgovoru za naš portal ističe da je ovo rat protiv njih.

„Ja nemam drugo objašnjenje nego da je to lična osveta Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića. On vodi pravi rat protiv nas, protiv policajaca iz našeg sindikata i protiv naših kolega iz Četvrtog odeljenja beogradske policije. Protiv nas je ceo taj postupak pokrenut na inicijativu tadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović, a to Nenad Stefanović još uvek sprovodi. On bi da nam se sudi kao 1945. kada su komunisti došli na vlast“, objašnjava Dumanović.

Milan Dumanović Foto: Nova S

Po njegovim rečima postupak tužioca Stefanovića bi mogao da se okarakteriše kao ometanje pravde.

„Meni je žao što ne mogu da ispričam detalje sa suđenja, jer je zatvoreno za javnost. Situacija je bila takva da smo Trbović i ja morali da dokazujemo svoju nevinost, a ne postupajući tužilac našu krivicu. Oni nisu čak ni pokušali da dokažu kome smo i kakvu to štetu naneli navodnim odavanjem službene tajne. Kao da niko od njih nije pročitao zakon o tajnosti podataka“, objašnjava Dumović.

Po njegovim rečima oslobađajuća presuda je bila očekivana.

„Ceo proces je predugo trajao, čitavih 6 godina, a nije trebalo, zapravo, ni da bude pokrenut“, zaključuje Milan Dumanović.

U optužnici Višeg javnog tužilaštva protiv dvojice policajaca stoji „policijski službenici MUP-a, Odeljenja za opservacije i dokumentovanje Dumanović i Trbović terete da su kao saizvršioci izvršili krivično delo Odavanje službene tajne, tako što su 11. jula 2015. godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, novinaru međunarodne televizijske mreže „Al Džazira Balkans“ neovlašćeno saopštili podatke koji predstavljaju služenu tajnu, a u vezi sa brojem angažovanih policijskih službenika iz tog Odeljenja, službenom zadatku na koji su upućeni, koji nosi oznaku tajnosti „strogo poverljivo“, i načinu izvršenja tog zadatka. To je sve prouzrokovalo štetne posledice za MUP Republike Srbije“.

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Čini se da je problem bio ne što su policajci Dumanović i Trbović „naneli štetu MUP Srbije“, već što su obelodanili protivzakonite radnje u policiji i ukprli prstom u tada svemoćnu Dijanu Hrkalović, sada bivšu državnu sekretarku MUP.

Oni su uhapšeni krajem 2016. godine zbog sumnje da su odali službenu tajnu jer su javno govorili da su po nalogu svojih nadređenih učestvovali u nezakonitim akcijama policije.

Pre nego što su odlučili da javno govore o zloupotrebama, podneli su krivične prijave protiv tadašnjih nadređenih, među kojima je bila i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović, a kasnije i državna sekretarka MUP.

BONUS VIDEO:  Nebojša Stefanović o optužbama Dijane Hrkalović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar