Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ; TAnjug Sava Radovanovic; Ivan Dinić NOva S

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je da policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović nisu krivi zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima u Srebrenici 2015. godine, na kom je napadnut tadašnji premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da nisu odavali službenu tajnu. Policajci su zbog pomenutog slučaja prošli golgotu - od hapšenja, preko višegodišnjeg postupka pa sve do pretnji da im je ugrožen život, a Dumanović u razgovoru za Nova.rs ističe da je ovo pobeda nad kriminalcima u sistemu.

Dumanović ističe da je konačno, posle šest godina, dočekao pravdu.

„Posle šest godina ovo je pobeda prava i pravde. Ovo je poruka za sve policajce da se ne plaše da rade svoj posao. Ovo je poruka da treba da se bore protiv kriminalaca, ne samo na ulicama, već i u službi i sistemu“, kaže Dumanović, potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza.

Milan Dumanović, emisija Utisak nedelje
Milan Dumanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Policajci Trbović i Dumanović su uhapšeni krajem 2016. godine zbog sumnje da su odali službenu tajnu jer su javno govorili da su po nalogu svojih nadređenih učestvovali u nezakonitim akcijama policije. Pre nego što su odlučili da javno govore o zloupotrebama, podneli su krivične prijave protiv tadašnjih nadređenih, među kojima je bila i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović, a kasnije i državna sekretarka MUP.

Dijana Hrkalović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U prijavi su tvrdili da je pojedine akcije policija je izvodila na osnovu lažnih naloga za rad, bez naloga suda, a informacije, snimci i fotografije koje su prikupljali tajnim praćenjem i snimanjem osoba davali su nadređenima koji su ih potom koristili u privatne svrhe. Između ostalog, govorili su i o akciji u „Potočarima“, kada je napadnut predsednik, tada premijer, Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je KRIK ranije pisao, Dumanović i Trbović su tvrdili da su na skup otišli tajno, nisu nosili službene legitimacije niti oružje, a zadatak im je bio da snime događaj. Vučić je tom prilikom napadnut, a policajcima je rečeno da na osnovu snimka napišu službenu belešku u kojoj će opisati nekoliko napadača. Uočili su da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još:

Osim događaja u Srebrenici, policajci su u prijavi opisali i druge operacije u kojima su uočili nepravilnosti, a u više navrata su uprli prst u Dijanu Hrkalović, protiv koje se trenutno vodi postupak za trgovinu uticajem.

„Ovo što se nama desilo je najmanje što je učinila Dijana Hrkalović tokom svog boravka u MUP. Sadašnji ministar policije Bratislav Gašić bi trebalo da otvori slučaj „Potočari“ i mi ćemo to zahtevati. Da se konačno utvrdi ko je odgovoran za dešavanja, ali i ono što smo mi naknalno prošli“, kaže Dumanović i dodaje:

„Presudom je potvrđeno ono što smo od početka govorili. Da su krivci na drugoj strani, odnosno da su to najviši rukovodioci MUP, u to vreme Hrkalović i Nebojša Stefanović.“

Dumanović se u razgovoru za Nova.rs priseća svega što se dešavalo nakon što su odlučili da javno govore o slučaju „Potočari“. Ističe da je bilo pritisaka.

„Ja sam imao poziv od strane Dijane Hrkalović da se nađemo da razgovaramo o celom slučaju. Poziv je trajao minut, jer sam ja to odmah odbio, jer smo postupili po zakonu. Bilo je i „prijateljskih razgovora“, poput onog sa tadašnjim načelnikom Dejanom Milenkovićem. Čak je do nas 2018. došla informacija da navodno hoće da nas likvidiraju“, navodi Dumanović.

epa04842021 Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic at the Potocari Memorial Center in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, 11 July 2015, as 136 newly-identified Bosnian Muslims are buried as part of a memorial ceremony to mark the anniversary of the Srebrenica massacre. July 2015 marks the 20-year anniversary of the Srebrenica Massacre that saw more than 8,000 Bosnians men and boys killed by Bosnian Serb forces during the Bosnian war. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Podsetimo, predsednik Srbije, tada premijer, otišao je u Potočare 2015. godine da oda počast žrtvama zločina u Srebrenici, kada je izlazeći iz Memorijalnog centra zajedno sa članovima srpske delegacije napadnut od strane prisutnih građana. U tom momentu došlo je do naguravanja, a poletele su i kamenice.

BONUS VIDEO: Komemoracija u Memorijalnom centru Potočari povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare