Ilustracija; Nova.rs

"Treba mi vaša pomoć, sada me je zvao Bora metalostrugar i rekao da će doći da me ubije", zavapila je devedesetih godina Ljubica Mirković, seoska vračara poznatija kao Kukavica, u pozivu upućenom službenicima mesne zajednice sela u kom živi. To su bile poslednje reči koje je Kukavica izgovorila pre nego što je izgorela u požaru.

Tokom teških i ratnih godina tokom devedesetih, obavijeni očajom i beznađem, mnogi ljudi iz različitih slojeva društva utehu i spas pronašli su u proricanjima i nagađanjima samoproklamovanih vidovnjaka. Slučaj iz sela Jazak sa početka 90ih godina, šokirao je tada javnost. Ljubica Mirković zvana Kukavica, vračara iz sela Jazak, spaljana je u svojoj kući.

Pročitajte još:

Nakon što je Kukavica, kako su mnogi poznavali vračaru, panično prijavila policiji pretnje koje su stizale od izvesnog Bore, klupko jezivih okolnosti ovog slučaja počeo je da se odmotava. Patrola policije koja je stigla na lice mesta zatekla je kuću koja je nestajala u plamenu. Očevici, Kukavičine komšije koje su prve pritekle u pomoć, prepričale su da su pokušale da otvore vrata kuće, ali da su ona bila blokirana. Kasnije će se ispostaviti da je sa druge strane ležalo njeno telo…

„Poznavali smo odranije Ljubicu Mirković, pod nadimkom Kukavica. Ona se bavila vračanjem i proricanjem sudbine“, rekao je jedan od policajaca svojevremeno za „Dosije“, a drugi dodao da su je mnogi zvali Veštica.

„Sećam se da smo došli u kuću gde se događaj zbio. Bilo je sablasno stanje, užasna scena“, prisetio se policajac Sava Ilikić u razgovoru za „Dosije“.

Foto: T.Den_Team / Shutterstock

Požar je ubrzo uhapšen, a u kući nastradale žene pronađeno 30 hiljada maraka u paketu od čokolade i kesa puna zlata, što je u prvi mah ukazivalo na činjenicu da krivično delo nije izvršeno iz koristoljublja. Telo nesrećen žene poslato je na novosadski Institut za sudsku medicinu, a na njenom telu odmah su uočene povrede tupim predmetom, kao i one na glavi nastale tupim predmetom. Svi pronađeni tragovi ukazivali su da je vračari presudio levoruki ubica.

Jedan od zadataka policajaca koji su radili na ovom slučaju bio je i da otkriju sve o prošlosti vračare koja im je inače bila poznata. Utvrđeno je da je rođena u selu Jazak, da je bila u braku sa čovekom koji se predstavljao kao vidovnjak. U svojoj karijeri mnogima je obećavala pomoć, a zahvaljujući vračanju zaradila je jedno pravo malo bogatstvo. Mnogi su verovali u njene moći i govorili kako su im njeni rituali pomogli.

„Imao sam udes, ona to nije znala. Rekla je da je to moj drugi udes i da bi trebalo da ih imam pet. Napravila mi je amajliju – krilo od slepog miša, neko drvce, spakovala je u crvenu krpicu i zavezala i zahvaljujući tome me je reća pratila“, rekao je jedan muškarac koji je išao kod Kukavice, a njeni klijenti bile su čak i neke poznate ličnosti i estradni umetnici.

Džak sa ceduljicama

U toku uviđaja inspektor koji je radio na ovom slučaju, u delu kuće koji nije izgoreo, pronalazi još jedan bitan dokaz koji je istragu pomerio sa mrtve tačke. Pronašli su džak sa 2000 ceduljica na kojima su se nalazila imena i prezimena koji su bili njene mušterije. Listajući ceduljice naišli su na ime koje im je bilo zanimljivo – Bora metalostrugar, isto ime koje je Ljubica Mirković pomenula u pozivu za pomoć.

Inspektori su u razgovoru sa lokalnom policijom došli do zanimljivih informacija. Naime, Bora metalostrugar, kako se prepričavalo kasnije, sumnjao je da je bio pod dejstvom magije i nekih vradžbina, budući da su mu se u životu dešavale jako čudne stvari. Kao jedan od potencijalnih osumnjičenih, Bora je odmah postao kandidat za poligrafsko testiranje.

Međutim, nakon što je odgovorio na sva pitanja, poligrafista utvrđuje da nema nikakve veze sa pomenutim slučajem. Bora je pušten, a istraga se nastavila.

Anonimna pisma policiji

Pročitajte još:

Tokom istrage policija je primila veliki broj anonimnih pisama. Svako od njih moralo je biti detaljno provereno i na prvi pogled u njima nije bilo previše informacija koje bi mogli da odgonetnu ovaj zločin. Ipak, jedno im je privuklo pažnju. Autor je bio čovek sa zaista teškom prošlošću – izgubio je ćerku, a pre njene smrti za pomoć se obratio pomenutoj vračari. Kao i Bora metalostrugar, policajci su odlučili da provere šta on ima da kaže o zločinu. Ipak, poligraf je pokazao da ni ovaj čovek nema nikakve veze sa ubistvom.

Ovakva situacije obeshrabrila je inspektore koji su vodili istragu. Taman kada su pomislili da istraga kreće da se vrti u krug, dogodila se situacija koja je preokrenula čitav tok istrage. Naime, policija je došla do saznanja da je izvesni muškarac ostavio ženu, a ona je potom, da bi mu se osvetila, odlučila je da otrkije njegovu mračnu tajnu.

Njen bivši i njegov prijatelj učestvovali u ubistvu jedne vračare!

Policija je i njega privela na razgovor, a reč je bilo o Borislavu Č. koji se bavio trgovinom delova za automobila. Ispostavilo se da je reč o Bori, koji je nekada radio kao metalostrugar, a kog je policija nešto ranije upoznala. Pozvan je na razgovor, a onda je jedan detalj policajcima otvorio oči – prilikom rukovanja sa inspektorom pružio je levu ruku.

Nakon što su ga suočili sa najnovijim tragovima do kojih su stigli, Bora metalostrugar nije ni na trenutak okolišao, već je priznao krivično delo.

„Da, šta je tu čudno, normalno je da se veštice ubijaju, to je jedini način, jedina kazna koja njih treba da stigne“, bile su reči bivšeg metalostrugara.

Kako je ispričao policajcima, početkom devedesetih on i drugoosumnjičeni bavili su se švercom cigareta iz Hrvatske. Međutim, kako im posao nije funkcionisao kako su očekivali, za pomoć su se obratili vračari Kukavici. Ona je svojim metodama u nekoliko navrata pokušala da im pomogne, ali poboljšanja nije bilo.

Vračara Ljubica umrla je u najtežim mukama, a poznanici vračare tvrdili su da je starica nekoliko meseci ranije predvidela svoju smrt.

VIDEO: Uhapšen diler: U kolima krio kilogram i po heroina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar