Foto:MUP Srbije; privatna arhiva; Amir Hamzagić/Nova.rs

Na meti "vračarske" kriminalne grupe, kojoj je suđenje počelo u utorak u postupku u kom se terete da su ubili tri osobe, našao se svojevremeno i Andrija Zarić, inače nekada pripadnik "voždovačkog klana" kom su, pored ostalog, planirali da stave bombu pod automobil, ne prezajući od toga što će u automobilu biti i dete. Za ovu likvidaciju bili su spremni da izdvoje 50.000 evra, a plan je propao pošto je Zarić, kako je sam ispričao u tužilaštvu, ranjen uspeo da pobegne u zgradu.

U organizaciji Zarićevog ubistva učestvovali su Uroš Piperski, Stevan Mandarić, Vladan Miketić, Dario Đorđević i Rajko Topić, a na nekadašnjeg pripadnika „voždovačkog klana“ zapucali su u Dalmatinskoj ulici, u trenutku kada se Zarić parkirao i uputio se ka svojoj zgradi.

Andrija Zarić Foto: Privatna arhiva

Organizaciju ubistva Andrije Zarića, kako se može videti u optužnici u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, planirao je jedan od visokorangiranih pripadnika klana Uroš Piperski, koji je drugim pripadnicima grupe dao nalog da o njemu prikupi sve raspoložive podatke – fotografiju, kuda se kreće, kakve su mu životne navike, koji automobil vozi, gde mu je novi stan i slično. Potom je naručio da se likvidira tako što će mu ili staviti bombu pod automobil ili će mu pucati u noge.

„Neka leti kao raketa, i on, i žena, i sve“

Kako bi lakše komunicirali, Uroš Piperski je na Skaj telefonu napravio grupnu komunikaciju u kojoj su bili svi uključeni u ovaj prljavi posao. Tako pripadnici grupe zaduženi očigledno za osmatranje Zarića šalju fotografije njegove kuće u jednom beogradskom prigradskom naselju, a okrivljeni Dario Đorđević predlaže da mu se stavi bomba pod automobil i „gotovo“.  Potom savetuje osmatrača da priđe prozoru i vidi koga sve ima unutra, a ovaj mu odgovara da ne može tek tako da priđe, da ima visoku ogradu i kerića koji laje čim se približi. Tada Dario Đorđević savetuje da treba da udave psa.

Potom u grupnu konverzaciju stižu fotografije automobila koje Zarić koristi, a Đorđević ponovo predlaže sumanutu ideju – da kupe paket (verovatno se misli na eksploziv), da se obije brava Zarićevog automobila i da se bomba stavi pod sedište, da ovaj „leti kao raketa, i on, i žena, i sve“, na šta okrivljeni Stevan Mandarić kaže: „Nemoj paket, zbog deteta“, a Đorđević mu odgovara da on voli decu ali „samo srpsku“, a da je „mali Ješa ili Turčin leteo bi“. Mandarić kaže da je ovo dete srpsko, što Đorđević potvrđuje. Mandarić dalje insistira na tome da žena i dete ne budu sa njim.

Uroš Piperski Foto:MUP Srbije

Narednog dana nastavljaju konverzaciju sličnim tonom i kada Đorđević ponovo pita šta se dešava, a osoba koja osmatra Zarićevu kuću potvrđuje da je sve spremno, Mandarić ponovo kaže „ne pred ženom i decom“, dok Piperski pita: „Zašto ne pred ženom i decom, to nema veze“, na šta mu Mandarić odgovara: „Oni nisu krivi i oni ispaštaju zbog njega“.

Dogovor je konačno pao da pucnjava, koju je Zarić preživeo, bude organizovana ispred njegove zgrade u Dalmatinskoj ulici, gde Zarić odlazi u jedan stan. Bio je 27. novembar 2020. godine kada je pucač otvorio vatru na Zarića.

Upucan na parkingu, u bolnicu ga odvezla komšinica

Kako se može videti iz Zarićeve izjave u tužilaštvu u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, Zarić je ispričao da se kobnog dana vraćao sa sahrane i da je oko 19.00 časova parkirao automobil ispred zgrade Neki momak, kako je ispričao, sačekao ga je ispred zgrade i zapucao kada mu je Zarić okrenuo leđa. Kada je uo pucnje otrčao je odmah ka stanu, a čak je pomislio da se čuju neke petarde. Međutim, dok je trčao ka stanu, primetio je da su mu pantalone pocepane i krvave, a samo ranjavanje nije osetio.

Dok je trčao ka zgradi, a potom i stanu, nije se okretao, nije nikoga video, a da je pogođen shvatio je tek kada je krenuo da gubi krv. Ispričao je da je čuo dva pucnja, a da ga je u Urgentni centar odvezla komšinica, te da su mu u bolnici rekli da je zadobio prostrelnu ranu i da je imao sreće.

Inače, za ubistvo Zarića, vračarska kriminalna grupa bila je spremna da izdvoji 50.000 evra, dok su pomagači dobili 5.000 evra. Nakon što su upucali Zarića, pucač i njegov saučesnik odvezli su se do obale Dunava kod Pančevačkog mosta i bacili oružje u reku.

Ko je Andrija Zarić?

Zarićevo ime u srpskom podzemlju se moglo čuti još devedesetih godina, kada je sa voždovačkim klanom učestvovao u velikom broju krivičnih dela, uglavnom ubistvima i iznudama, ali i krađama i preprodajom droge. Takođe, povezivan je sa pljačkaškom bandom „Pink Panteri“, a hapšen je 2005. godine zbog otmice Beograđanina kog su danima mučili navodno jer se udvarao ženi jednog od vođe klana.

Zarić je 2012. godine uhapšen u Crnoj Gori i izručen Švajcarskoj po crvenoj Interpolovoj poternici zbog krađa, falsifikovanja dokumenata i nezakonitog držanja oružja.

Sani Armani Foto: Zoran Lončarević

Inače, javnost ga poznaje i po tome što se svojevremeno zabavljao sa manekenkom Sandrom Drašković, poznatom pod nadimkom Sani Armani.

Podsetimo, kriminalna grupa „vračarci“ tereti se da je izvršila ubistvo Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Darka Čađe Ristića, dok su pokušali da ubiju Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića, Samira Divljanovića (ranije se prezivao Tutić) i sada pokojnog Lazara Vukićevića. Na optužnici se nalazi 38 osoba, a kao vođe označeni su Nikola Džoni Vušović, koji je trenutno u bekstvu, Uroš Piperski, dok je Dario Đorđević bio njihova desna ruka.

Bonus video: Hapšenje osumnjičenih za ubistvo Ranka Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare