Foto:Goran Srdanov/Nova.rsMUP Srbije/Privatna arhiva

Beogradski kriminalac Aleksandar Šarac, neposredno pre nego što je ubijen u Ušću 2020. godine, strahovao je za svoju bezbednost. Izbegavao je rutine, nije uvek odlazio u isto vreme u teretanu, a suprugu je opominjao da na društvene mreže na objavljuje podatke o tome gde se nalaze. Često je menjao automobile, a ubijen je u tržnom centru za koji je mislio da je bezbedan. Detalje o iz Šarčevog života neposredno pre likvidacije otkrila je njegova supruga koja u postupku koji će sutra otpočeti protiv kriminalne grupe "vračarci", a koja se tereti za njegovo ubistvo, ima status svedokinje.

Organizovana kriminalna grupa „vračarci“ tereti se za tri ubistva i pet pokušaja, a pripremno ročište u postupku koji će se voditi protiv njih, zakazano je za utorak popodne. Pripadnici kriminalne grupe će sesti na optuženičke klupe kako bi čuli optužbe koje im se stavljaju na teret, ali bez svog vođe Nikole Džonija Vušovića, koji se sa još nekoliko svojih „vojnika“ i dalje krije od policije.

„Vračarci“ su optuženi da su ubili Dragana Ristića, Aleksandra Halabrina i Aleksandra Šarca, a pokušali su da likvidiraju Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Lazara Vukićevića (kasnije ubijen), Andriju Zarića kao i Arsenija Stefanovića.

Foto:MUP Srbije

U optužnici u koju je portal Nova.rs ekskluzivno imala uvid do detalja su opisani ovi zločini, a u tim redovima Šarčeva supruga (ime i prezime poznato redakciji) opisala je šta je prethodilo danu u kom je ubijen u garaži tržnog centra na Novom Beogradu. Šarčeva udovica ispričala je da je sa njim u braku od 2008. godine i da je od okrivljenih pripadnika kriminalne grupe poznavala samo Nikolu Kačarevića, sa kojim je Šarac kobnog dana bio na sastanku posle kog je ubijen.

Osvrnula se na to kako je Šarac u određenom vremenskom periodu pre nego što je ubijen osećao da mu je bezbednost ugrožena.

Ilustracija, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ubistvo ispred kuće

Osećaj nesigurnosti, kako je ispričala, počeo je kada je ispred njihove kuće, dve godine ranije, ubijen Nebojša Marković koji je živeo u stanu iznad njih. Taj događaj bio je presedan da Šarac počne da vozi blinidrani automobil i njegov život kreće „drugačijim tokom“. Dva meseca pre nego što joj je ubijen suprug, kako je ispričala, počinju da im stižu poruke sa Instagrama. Osobe iza lažnih profila su ih upozoravali i provocirali Šarca, govoreći mu kako ne sme da izađe iz kuće. Takođe, govoreći o prirodi njihovog odnosa, ispričala je da je Šarac Kačareviću odlazio u posetu dok je bio u zatvoru i nosi mu pakete, te da je u njega imao poverenja.

Nebojša Marković Foto: Privatna arhiva

Tog dana, kada je Šarac ubijen, kako je ispričala, oko 12.00 sati je dobio poziv od Nikole Kačarevića, koji se sada nalazi na optužnici među okrivljenim pripadnicima „vračarskog klana“. Kačarević ga je pitao da se vide u Ušću, što je Šarac i prihvatio. Šta je bila priroda njihovog susreta nije precizirano, a Šarčeva žena je ispričala da su bili u drugarskom odnosu i da razlog nije bio ništa posebno.

„Nakon doručka smo se rastali, a onda smo se ponovo videli pre nego što će krenuti u Ušće“, objasnila je udovica na saslušanju. Opisala je da je Šarac potom otišao u Ušće, a dok je bio tamo, ona je bila na ručku sa Kačarevićevom suprugom T.

„Kada je Nikola izašao iz Ušća, pozvao je svoju suprugu i obavestio je da izašao, a nakon toga smo se rastale“, rekla je Šarčeva žena. Ona je takođe pokušala da kontaktira svog supruga, ali je on bio nedostupan, a kada je stigla kući primetila je da ga nema. Još jednom ga je pozvala ali bez uspega, a tada su mediji već objavili šta se dogodilo u tržnom centru.

Šarac tada nije podlegao povredama, već je prevezen u bolnicu i u Urgentnom centru je proveo devet dana, nakon čega je preminuo.

Uvrede i pretnje

Inače, Šarčeva supruga se osvrnula i na brojne pretnje koje su im stizale putem Instagram profila, a oko škole koju pohađa njihov maloletni sin, lepljeni su plakati sa njegovim likom i natpisom „Traži se“ i „Poslednji put viđen“. U tom periodu su, kako je ispričala, Šarcu svi bili sumnjivi. Takođe, ispričala je kako joj je za ranjavanje njenog supruga javio izvesni Aleksandar, zvani Šlog.

Mesecima jurili Šarca

Kako se može videti iz optužnice, kao i Skaj poruka koje su „vračarci“ razmenjivali, ova kriminalna grupa je mesecima jurila Šarca i u više navrata su pokušali da mu naprave sačekušu. Dugo su pratili njegovo kretanje, restorane koje posećuje, a Kačarevićeva uloga bila je da ga namami na sastanak, što se oktobra 2020. godine i realizovalo.

Za egzekutora je angažovan Lazar Ilić iz Kraljeva, a neposredno pre i posle zločina, on se krio u iznajmljenom stanu u zgradi koja je gledala na TC „Ušće“, gde je izvršen zločin. Ilić je prilikom bekstva bacio pištolj, izašavši iz garaže, a ubrzo je i priveden. „Vračarci“ su Ilića nazivali „kamikazom“, verovatno svesni da neće biti lako izvršiti ubistvo posebno imajući u vidu koliko Šarac vodi računa o tome gde se kreće.

Aleksa

Takođe, bilo je jasno da će ga u Ušću snimiti veliki broj sigurnosnih kamera i da je mala šansa da na kraju ne bude uhapšen, zbog čega Vušović, kao vođa grupe, nije želeo da to učini neko od njegovih bliskih saradnika.

Za učestovanje u likvidaciji Šarca, Kačarević je dobio 6.000 evra na ime nagrade što ga je doveo na mesto zločina.

Bonus video: Hapšenje na Vračaru zbog pokušaja teškog ubistva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar