Foto:Irfan Ličina; MUP Srbije

Organizovana kriminalna grupa "vračarci", koja se tereti da je izvršila likvidacije tri osobe, među kojima je i Aleksandar Halabrin, kako se može zaključiti iz Skaj poruka koje su razmenjivali, planirala je da ubije i navijača Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg, koji je preživeo više pucnjava. Alajbegović je, kako ekskluzivno saznajemo, u tužilaštvu ispričao da je bio prijatelj ubijenog Halabrina i da je u vreme kada je Halabrin nestao bio u bolnici zbog ranjavanja.

„Vračarcima“ će se u postupku koji je počeo u utorak suditi po optužbama da su ubili Darka Ristića, Aleksandra Halabrina i Aleksandra Šarca, a da su pokušali da ubiju još pet osoba – Lazara Ilića (koji je u međuvremenu ubijen), Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića kao i Arsenija Stefanovića. Na spisku njihovih meta međutim nije se našlo ime Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg, inače nekadašnjeg vođe navijačke grupe „Zabranjeni“, ali se i uprkos tome iz Skaj poruka koje su pojedini pripadnici ove grupe razmenjivali, može zaključiti da je i on bio na spisku za odstrel, zajedno sa Halabrinom.

Aleksandar Halabrin Foto: Privatna arhiva/ Aleksandar Halabrin

Kako se može videti u optužnici u koju je Nova.rs imala uvid, pripadnici kriminalne grupe, tačnije optuženi Miloš Raičević i Aleksandar Ostojić, bili su u prividno korektnim odnosima sa Alajbegovićem i to svoje poznanstvo koristili su da od njega izvuku što više informacija o Halabrinu i pre ubistva, ali i nakon što je Halabrinovo telo nađeno u Sopotu. Inače, neposredno pre nego što je Halabrin nestao bez traga, u Beogradu se dogodila pucnjava u kojoj je ranjen Nenad Alajbegović, a Halabrin ga je kobnog dana prevezao u Urgentni centar.

„Dva brata rođena na zidu smrti“

Dok je Alajbegović bio u bolnici, bio je u kontaktu sa optuženim Raičevićem koji mu je odnosio hranu i obilazio ga, a po savetu vođa „vračaraca“ prkupljao je informacije o Halabrinu, njegovom kretanju, navikama i slično.

Nenad Alajbegović Foto: Mup

Međutim, da su „vračarci“ planirali da likvidiraju i Alajbegovića vidi se jasno iz brojnih prepiski na Skaju. Tako je u grupnom razgovoru jedan od šefova grupe Uroš Piperski poslao fotografiju na kojoj se vidi Aleksandar Halabrin sa Nenadom Alajbegovićem, a Raičević komentariše: „Dva brata rođena na zidu smrti“. U više navrata pripadnici ove grupe komentarišu kako je Maleni (kako su povremeno zvali Halabrina) meta, da ih treba zajedno ubiti, te da ukoliko ubiju jednog od njih dvojice, ovog drugog više neće videti jer će pobeći.

Uz to, Piperski pripadnicima svoje grupe prenosi šta je Alajbegović ispričao u policiji nakon što je ranjen.

Uroš Piperski Foto:MUP Srbije

Sredinom marta 2020. godine u grupnoj konverzaciji Raičević prenosi šefovima da je Alajbegović u bolnici, da „neće još napolje“, kako „nema ni dinara više“ i da je „propao“. Objašnjava da planira da beži za Kanadu ili Australiju, da ima „nekog idiota“ u Kanadi koji će da mu pošalje garantno pismo, da hoće da se oporavi i „napravi lovu“ jer ne može da ratuje bez dinara. Potom se uključuje Piperski koji kaže da mu je već vreme da izađe i da iz bolnice mora da ide pravo kući, na šta mu Raičević odgovara da ne potcenjuje „Alijin“ instinkt za preživljavanje i objašnjava mu da ima temperaturu i da se „nada da je dobio sepsu“.

Narednih dana Piperski uporno pita kada će „Alija“ da izađe iz bolnice, da li su dobili još neku informaciju o Halabrinu, dok mu Radičević objašnjava da su izgleda svi napustili Alajbegovića i da više nema ko da mu pravi „spid“.

„Nema ga brate nigde, traži ga i keva“

Dok je šef klana pritiskao Raičevića da sazna nešto o Halabrinu, Alajbegović 22. marta 2020. godine šalje Raičeviću glasovnu poruku: „Nego znaš šta se dešava, znaš onaj Maleni što je blejao sa mnom, nema ga dva dana brate, nigde brate, nestao je burazeru, ne znamo gde je, traži ga i keva, svi ga tražimo, nemamo pojam gde je“.

Takođe, iz razgovora od aprila 2020. godine, sa izvesnim Dejanom I, Piperski šalje fotografiju ubijenog Halabrina i komentariše da je to završeno, da pazi kada bude „belo kopao“ da ne zapne za njega, ali i da će i „Alibeg brzo“. Nekoliko dana kasnije Piperski ponovo šalje Halabrinovu fotografiju Stevanu Mandariću, na kojoj se vidi njegovo beživotno telo sa kesom na glavi, i tu fotografiju komentarišu da će ovako „Šiptarov drug da hrani crve“, a da će i Alibeg kod druga još malo, te da je red da nastave da se druže.

Navijač sa devet života

Alajbegović je nakon hapšenja „vračaraca“ saslušan u tužilaštvu, gde je ispričao da je Halabrina upoznao sedam, osam meseci pre njegovog nestanka i da su jedno vreme živeli zajedno, pošto je Halabrin živeo van Beograda. U trenutku njegovog nestanka, kako je ispričao, bio je u bolnici. Govorio je o zajedničnim poznanstvima sa Halabrinom, potvrdio da su mu neke osobe sa optužnice poznate, a da najbolje poznaje optuženog Raičevića i da mu je on donosio hranu u bolnici.

Takođe, ispričao je da nije znao da je u neprijateljskim odnosima sa pripadnicima ove kriminalne grupe, a tužilaštvo mu je samo u delu iskaza poverovalo.

Inače, Alajbegovićevo ime pojavljuje se na stranicama crne hronike godinama. Nekada je bio vođa navijačke grupe „Zabranjeni“, policiji je odranije poznat po krivičnim delima, a tri puta je preživeo pucnjavu.

Foto:Nemanja Jovanović

Sa druge strane, priroda njegovog odnosa sa Halabrinom nije u potpunosti jasna, premda postoje nezvanične informacije o zajedničkom ilegalnom poslu u Mađarskoj. Halabrin je do svog nestanka bio praktično nepoznat široj javnosti, a ispostavilo se da je i sam bio uključen u ilegalne radnje, te da je sa Alajbegovićem povremeno i živeo. Halabrin je nestao 20. marta 2020. kada je, prema navodima optužnice, sa Vladimirom Kovačevićem zvanim Kovač došao iz rodnog Janošika kod Alibunara u Beograd, a potom su zajedno otišli u stan koji su „vračarci“, tačnije Darko Maletić po nalogu Vušovića, prethodno iznajmili.

Nepoznata osoba prišla je Halabrinu sa leđa i ispalila mu metak u potiljak. U optužnici se navodi da su za ovo ubistvo angažovane i nepoznate osobe.

Bonus video: MUP akcija Armagedon – hapšenje pedofila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar