Foto:shutterstock; promo

Hrvatski trgovinski lanac Konzum danas je objavio da je, zbog neispravnosti, iz svojih prodavnica povukao slatkiš “Mančmelou” koji pravi kompanija “Jaffa” iz Crvenke. Tek posle objavljivanja ove vesti oglasila se i kompanija, koja je u saopštenju navela da je povlačenje proizvoda u srpskim prodavnicama “skoro u potpunosti završeno”. Opravdano se nameće pitanje, zbog čega potrošači u Srbiji o svemu ovome nisu bili obavešteni na vreme i da li bismo uopšte saznali da je slatkiš koji je većini dece omiljeni, neispravan bio u prodaji, da nije bilo ove vesti iz Hrvatske.

Hrvatski Konzum povukao je porodično pakovanje Munchmallow slatkiša od 210 grama i manje pakovanje od 105 grama, koja na sebi imaju naznačeno da im rok trajanja ističe 15. februara naredne godine.

Obrazloženje koje je srpska javnost saznala „preko Hrvatske“ je da proizvod u takvim pakovanjima ima “promenjena organoleptička svojstva”.

Oni su svoje kupce zamolili da provere da su kupili navedeni proizvod, pozvali ih da ga vrate najbližoj prodavnici i istakli da će im biti isplaćen novac u vrednosti proizvoda.

Šta su organoleptička svojstva?

Pod organoleptičkim svojstvima hrane podrazumeva se kontrola namirnica na osnovu ukusa, mirisa, boje i izgleda.

Ukoliko su neka namirnica ili gotov proizvod, promenili boju, teksturu, mirišu drugačije od uobičajenog i drugačijeg su ukusa, onda se smatra da na osnovu organoleptičkih svojstava ne zadovoljavaju standarde u ishrani.

U Hrvatskoj su se svojim kupcima “izvinili na neugodnosti” i naveli da im je u interesu “da svi proizodi koje stavljaju na tržište, budu usklađeni s najvišim kriterijumima kvaliteta i zdravstvene ispravnosti”.

Nama u Srbiji se niko ne izvinjava

Čim je vest o povlačenju slatkiša iz hrvatskih prodavnica dospela do srpske javnosti, odmah se oglasila i kompanija “Jafa” iz Crvenke.

Oni su priznali da je u pakovanjima od 210 i 105 grama s rokom trajanja do 15. februara naredne godine “izmenjen ukus na pojedinim proizvodima” i dodali da su svi proizvodi “zdravstveno bezbedni za upotrebu”.

Foto: Shutterstock

Istakli su i da je zamena proizvoda skoro u potpunosti završena i da se na policama u Srbiji i regionu nalaze proizvodi u novoj ambalaži  „Sav od Igre“.

“Jaffa Crvenka ozbiljnu pažnju poklanja kontroli kvaliteta i bezbednosti, a kako bi u potpunosti bila sigurna u ispravnost proizvoda, zajedno sa akreditovanim laboratorijama kontinuirano sprovodi i obimna dodatna laboratorijska ispitivanja“, naveli su u svojoj izjavi.

Zašto nas niko nije obavestio?

Zamena proizvoda u Srbiji je prošla bez ikakve zvanične najave, a nisu navedeni ni razlozi koje je Jaffa tek sada iznela u javnost.

Zbog toga se građani opravdano pitaju šta li smo sve do sada kupili i pojeli, a da nije bilo odgovarajućeg kvaliteta.

O slučaju povlačenja slatkiša “Mančmelou” Nova.rs uputila je pitanja Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, kao i tržišnoj inspekciji.

Tomislav Momirović Foto: МУСТ Ђ.К

Između ostalog, jedno od naših pitanja bilo je i zbog čega smo o neispravnosti proizvoda koji se pravi u našoj zemlji, morali da saznamo od medija iz druge države.

Iz kabineta ministra Tomislava Momirovića dobili smo odgovor da u konkretnom slučaju nije nadležno Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, a pošto je u pitanju ispravnost kvaliteta određenog proizvoda, uputili su nas na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede.

Naš portal je ista pitanja uputio i ovim ministarstvima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakve odgovore.

***

BONUS VIDEO: Porodična firma ministra Momirovića bogatija za 60 hektara zemlje kupovinom firmi u stečaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare