Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Deca u Srbiji počinju da puše već u osnovnoj školi, između 13. i 15. godine, a već u tom uzrastu koriste i elektronske cigarete, dok su među tinejdžerima popularne i nargile, potvrđuju statistički podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", po kojima je 40 odsto mladih, odnosno svaki sedmi osnovac, do svoje 15. godine već ušao u nikotinsku zavisnost.

Pročitajte još:

Naime, svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, pokazuju poslednji podaci Instituta “Batut“. Karcinom pluća svakodnevno odnese 13 života i po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi. Međutim, uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelih od raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mlađim generacijama.

Uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje hronična bolest. Pre dve godine država je prepoznala problem pacijenata i uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive, a trenutno je skoro 600 ljudi na tim terapijama.

Cigarete, pušenje
Foto: Shutterstock

“Rak pluća je podmukla bolest, kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara. Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle, ako traje, javljaju se i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi. Zato bi svi pušači stariji od 50 godina, trebalo jednom godišnje da urade snimak pluća. Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Tokom kovida otkrivali smo i rak pluća. Te pacijente smo uspešno operisali i izlečili” objašnjava dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije.
Većina obolelih veruje da su karcinom pluća dobili upravo zbog cigareta.

Foto: Udruženje „Punim plućima“

“Bila sam pušač više od 30 godina. Dnevno sam pušila paklu cigareta. Mislila sam da nema šanse da dobijem rak, jer su mi pluća uvek bila dobro i nisam imala druge hronične bolesti. Oduvek sam bila zdrava i niko u bližoj porodici mi nije imao rak. Međutim, pre skoro tri godine sam počela da kašljem. Mislila sam da je alergija, ali kašalj je bio uporan i nakon pregleda i dijagnostike, dobila sam šokantnu vest – rak pluća. Operisana sam i nakon toga propisana mi je hemioterapija od koje mi je bilo toliko loše da sam gubila nadu u pozitivan ishod. Imala sam sreću da je tih dana imunoterapija stavljena na pozitivnu listu lekova, a da su analize pokazale da mogu da je primam. Od kad sam na imunoterapiji, sada već pune dve godine, imam osećaj kao da nisam bolesna. Vozim auto, idem na pijacu, igram se sa unucima, nemam nikakve tegobe” ispričala je Mirjana Smiljanić (57), članica udruženja “Punim Plućima” iz Beograda.

Foto: Udruženje „Punim plućima“

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli 7.000, a na žalost gotovo 5.000 osoba izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Plesom ukazali na prevenciju od raka

Kako bi skrenuli pažnju mladima na štetnost duvanskog dima i poslali poruku da je rak pluća jedini rak koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja, Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“ organizovalo je flešmob, u kojem je 50 plesača u Knez Mihailovoj, izvelo plesni performans uz pesmu DIMenzija zdravlja, koju je napisala ćerka člana udruženja pacijenata.

“Cilj našeg Udruženja je i prevencija obolevanja od raka pluća, a to možemo postići borbom protiv pušenja, kao glavnog uzročnika bolesti. Prevashodno, treba da radimo na smanjenju konzumacije cigareta kod dece i mladih. Zato šaljemo jasnu poruku javnosti o štetnosti duvanskog dima. Bila sam pušač dvadesetak godina. Kada smo saznali da suprug ima karcinom pluća, oboje smo prestali da pušimo. Iako je do tada govorio da ne može da ostavi cigarete, kada je dobio dijagnozu, odmah je prestao da puši. Kako bih mu bila podrška i ja sam tada prestala sa pušenjem. Nažalost, on je zakasnio sa prestankom pušenja. Preminuo je u 56. godini. Zato apelujem da ne čekate da se razbolite! Ostavite cigarete čim pre” rekla je Olja Ćorović iz Udruženja “Punim plućima”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar