Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na planeti Zemlji će se 15. novembra roditi osmomilijarditi stanovnik. Danica Šantić demograf, profesorka na Geografskom fakultetu ističe da je to najbrži rast stanovništa u istoriji Zemlje. Navodi i da se broj rođenih od početka godine u odnosu na prošlu povećao za jedan procenat, a broj umrlih smanjio za osam odsto. Što se tiče dolaska, prema procenama 100.000 ruskih i ukrajinskih državljana u Srbiju, koji su, kako kaže rešili i da ostanu, demografi uvek na to računaju privremeno, pa će se to u bliskoj budućnosti i definisati.

Pre tačno 35 godina u Zagrebu je rođen Matej Gašpar, koji je tog 11. jula 1987. godine proglašen petomilijarditim čovekom na planeti. Za 35 godina, 15. novembra kada će se roditi osmomilijarditi stanovnik, planeta će biti bogatija za tri milijarde ljudi.

Danica Šantić gostujući na RTS-u, potvrđuje da to jeste najbrži rast stanovništa planete u njenoj istoriji, ako se od 1960. godine prate brojevi jubilarnih beba koji označavaju povećanje stanovnika za po jednu milijardu.

„Taj period šezdesetih označavamo kao bejbi-bum period. Broj godina za koje se stanovništvo uvećava za po jednu milijardu se skraćuje, sve je manji i od 2011. godine kada je rođen sedmomilijarditi stanovnik, očekivali smo da će osmomilijarditi biti 2028. godine. Evo sada smo došli na 2022. godinu i 15. novembar je projektovan“, objasnila je profesorka.

Dodaje i da je taj datum simboličan, jer niko ne može precizno da odredi gde će se tačno roditi taj jubilarni stanovnik.

Da li je planeta prenaseljena

Ukazuje da je uvek pitanje – da li je planeta prenaseljena i da li se ide u smeru koji ugrožava životnu sredinu, resurse, klimatskim promenama.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, ističe da će demografi reći da planeta nije prenaseljena s obzirom na razmeštaj stanovništva, neravnomernu raspodelu resursa i razvijenost.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

„Uvek imate razvijeni sever, siromašni jug, jedan deo zemlje se bolje razvije drugi lošije. I u tom smislu kada bi se postigli za sve stanovnike isti uslovi, nekako bi i život na planeti bio bolji“, ocenila je Šantićeva.

Šta kaže vitalna statistika

Grubom procenom dolazi se do podatka da svakoga dana na svet dođe 218.000 ljudi više nego što umre. U Srbiji se svakoga dana rodi oko 170, a umre više od 370 ljudi.

Što se tiče vitalne statistike, odnosno rađanja i umiranja, Šantićeva navodi da Srbija tu ima redovne evidencije.

Danica Šantić Foto: N1

„Poslednji je podatak da je u Srbiji od januara do septembra rođeno oko 45.000 beba, a da je umrlo oko 85.000 ljudi, odnosno broj beba se povećao za jedan posto što je lep podatak, a broj umrlih se smanjio za osam procenata u odnosu na prošlu godinu“, istakla je Šantićeva.

Smatra da postoje pozitivna kretanja i da je korona priča prošlosti.

Prosečna ljudska starost u svetu je nešto veća od 30 godina, u Srbiji 43 i po godine i to govori o procesu demografskog starenja koji će obeležiti ceo 21. vek. On je već sada prisutan, kaže Šantićeva u razvijenim delovima sveta gde je sve više lica starijih od 65 godina.

„To je velika civilizacijska tekovina, svi mi želimo da živimo što duže, ali smo se sada našli u momentu da je taj broj toliko veliki da se sada demografske politike usmeravaju ka aktivnom i zdravom starenju“, naglasila je ona.

Hoće li Rusi i Ukrajinci ostati u Srbiji

Kaže da se dosta licitira o broju ruskih i ukrajinskih državljana u Srbiji i da je ta cifra dostigla 100.000. U Beogradu to može da se vidi i po tržištu nekretnina, lokalna ekonomija ima koristi od dolaska tih ljudi, ocenjuje profesorka.

„Pominje se 100.000, ne znamo tačan broj. I to je zaista veliki broj pre svega državljana Rusije, a imamo i Ukrajince i oni su ne samo u Srbiji već na celom Balkanu dosta zastupljeni. Ovde su rešili da ostanu, uvek računamo privremeno pa će se to u bliskoj budućnosti i definisati“, navodi ona.

Takođe, ističe i da je veliki priliv Ukrajinaca, oko četiri miliona i na zemlje Evropske unije, ali da je to definitivno značajno za tržište rada.

Koliko će nas biti 2050. godine

Šantićeva ukazuje da postoje procene u vezi s rastom stanovništva do 2050. godine i da je to u demografskom smislu bliska budućnost.

„Figurira broj od devet milijardi stanovnika koji bi mogli da dostignemo tek 2050. godine. Videćemo u odnosu na demografske procese koji se odvijaju u narednim decenijama“, navodi ona.

Međutim, ističe i da se demografi sve više slažu u oceni da će od 2050. godine početi da usporava porast svetskog stanovništva, da će on i dalje postojati, ali da se tek od 2100. godine može pričati o nekom desetomilijarditom stanovniku planete Zemlje.

BONUS VIDEO Produžen popis stanovništva u Srbiji – šta ako ste nepopisani i kako mogu da vas kazne?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar