Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Društvo novinara Kosova i Metohije evidentiralo je u proteklih godinu dana 28 slučajeva ugrožavanja rada, fizičkih napada i pretnji novinarima, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

U bazi ovog ogranka UNS na Kosovu i Metohiji od svih oblika ugrožavanja novinarskih sloboda najučestalije je onemogućavanje rada, na šta se odnosi 16 slučajeva.

Brine činjenica da je fizičkih napada u ovom periodu bilo osam, a evidentirane su dve pretnje, kao i dva pritiska na novinare.

Foto: Shutterstock

Najučestaliji oblik ugrožavanja medijskih sloboda je onemogućavanje rada zbog nedostatka prevoda na srpski jezik, a sa ovim problemom su se novinari srpskih redakcija, samo u ovom periodu, suočili više puta.

Zakon o upotrebi jezika krše centralne i lokalne institucije, ali i različite organizacije, pa i posle brojnih apela, protesta i osude ovakvih postupaka, kosovske institucije ne obezbeđuju prevod na srpski jezik i onemogućavaju novinarima da obavljaju svoj posao.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom periodu, evidentirani su i slučajevi selektivnog pristupa pozivanja medija na događaje od javnog značaja.

Pojedini mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku nisu pozvani na događaje koje je organizovala Opština Gračanica i Američka ambasada u Prištini, a čak se i gradanačelnik Severne Mitrovice Erden Atić posle polaganja zakletve obratio samo pojedinim novinarima.

BONUS VIDEO Novinari držani iza zaključanih vrata da ne bi prišli premijerki Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar