Foto: Shutterstock

Direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović izjavio je da je u prošloj godini dogovor sa poslodavcem umesto sudskog postupka prihvatilo 160.000 zaposlenih, što je gotovo sedam procenata svih zaposlenih u Srbiji, preneo je danas list "Politika".

„Od 36 pokrenutih kolektivnih radnih sporova u prošloj godini pred Agencijom, broj zaposlenih radnika na koje se primenjuju donete preporuke i potpisani sporazumi kao rezultat mirnog rešavanja sporova, dostiže skoro 160.000 zaposlenih, odnosno skoro sedam procenata zaoslenih u Srbiji. Prema našim procenama, poslodavci i zaposleni su samo na sudskim troškovima na ovaj način uštedeli sumu od preko 100 miliona dinara“, kazao je Lazović.

Agenciji se, prema njegovim rečima, zaposleni i poslodavci najčešće obraćaju povodom različitih vrsta isplata, počevši od zarade, troškova za dolazak i odlazak sa rada, naknade za ishranu, otpremnine pri odlasku u penziju, do jubilarnih nagrada, ali i povodom zlostavljanja na radu.

„Broj podnetih predloga za mirno rešavanje sporova raste. Godišnje se vodi više od 1.000 postupaka. Treba istaći i da je ovaj postupak dobrovoljan pa zavisi samo od strana u sporu hoće li pokušati da reše spor mirnim putem“, rekao je Lazović.

Traženje posla, posao, potraga za poslom
Foto: Shutterstock

On je objasnio da su u mirnom rešavanju sporova arbitri i miritelji koji donose rešenja i preporuke nezavisni stručnjaci i eksperti radnog prava, a bira ih posebna komisija koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije.

Istakao je i da strane u sporu same biraju postupajućeg miritelja i arbitra iz imenika miritelja i arbitara, a direktor Agencije određuje postupajućeg arbitratek tek ukoliko nema saglasnosti.

„Arbitar ukazuje stranama u sporu na mogućnost sporazumnog rešavanja spora, što znači da se prednost daje ‘vin-vin’ rešenju, koje je u interesu obe strane“, rekao je lazović i doda da i besplatan postupak često opredeljuje i samog poslodavca da prihvati mirno rešavanje radnog spora i time izbegne plaćanje sudskih troškova u situacijama kada je potraživanje zaposlenog nesporno.

Prema njegovim rečima, praksa je pokazala da su poslodavci većinu sporova izgubili u slučajevima kada je reč o pravima koja su propisana i garantovana Zakonom o radu.

Lazović je objasnio i da se postupak pred Agencijom pokreće jednostavno i da je rasterećen formalnosti.

Pročitajte još

Kako je precizirao, dovoljno je da se elektronskim putem na sajtu agencije unesu osnovni podaci o podnosiocu, drugoj strani i predmetu spora ili popuni jednostavan obrazac i dostavi na adresu agencije i postupak je pokrenut.

„Agencija dalje postupa u veoma kratkim rokovima, koji su od tri do pet dana, a ceo postupak se okonča u roku od 30 do 60 dana. Naravno mi smo jako usredsređeni građane, zato smo između ostalog i zaslužili KAF markicu, te imamo čitav niz servisa – od aplikacija za mobilne telefone, društvenih mreža do besplatne telefonske SOS mobing linije na broju 0800/300-601“, kazao je Lazović.

Kako je dodao, samo preko ove linije prošle godine pružena je stručna pomoć za više od 1.300 građana.

Lazović je podsetio i da je metodom mirnog rešavanja radnih sporova, od početka svog rada, 2005. godine, do danas, pred Agencijom vođeno više od 22.000 postupaka.

„Postojala je dakle, dobra volja i vera u postupak, a sudovi su na ovaj način rasterećeni značajnog broja predmeta. Kroz besplatan i efikasan pristup pravdi mogu se rešiti, osim individualnih, i brojni kolektivni radni sporovi, kao i dugotrajni štrajkovi od kojih svi trpe štetu, poslodavci i zaposleni, ali i građani kao krajnji korisnici usluga“, kazao je Lazović za list „Politika“.

BONUS VIDEO Radnici Pošte: Borba za goli život i stranačka zapošljavanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar